ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 05:53
MENU CLOSE

FAZ: «Η Ελλάδα παραμένει ασθενής»

20.03.2014 13:38

Με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει ο ξένος τύπος και ιδιαίτερα ο γερμανικός, την πρόσφατη συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας. Το χρέος συνεχίζει να μην είναι βιώσιμο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο συμπεράινουν οι γερμανικές εφημερίδες.

Οι κυνικοί θα πουν ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους είναι μια ειλημμένη απόφαση. Εάν αληθεύει αυτό θα φανεί το αργότερο όταν ασχοληθεί με το ζήτημα το γερμανικό κοινοβούλιο. Το μέλλον του προγράμματος βοήθειας (και έτσι και του ελληνικού κράτους) αποφασίζεται όμως σε διαφορετικό επίπεδο. Στην παρούσα φάση και όσον αφορά τη διαχείριση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων διαπιστώνεται στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης μια αντικειμενικά τελείως αβάσιμη χαλαρότητα. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς θέλει να αξιοποιήσει το περίσσευμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για κοινωνικές δαπάνες. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στο εσωτερικό ενόψει των ευρωεκλογών, μπορεί να δείξει κανείς κατανόηση για το ηρεμιστικό αυτό χάπι για τους πολίτες. Εντούτοις δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για το μέλλον».
 
Ο χρόνος πιέζει

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση και η εφημερίδα Die Welt η οποία παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει τώρα σε 8,5 δις ευρώ, όπως προανήγγειλαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αρχικά η δόση του δεύτερου προγράμματος στήριξης (…) επρόκειτο να εκταμιευθεί τον περασμένο χρόνο. Δεδομένου όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα όσα προβλέπει το πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και περικοπές, οι ειδικοί εγκατέλειπαν κάθε τόσο την Αθήνα, διακόπτοντας τις συνομιλίες. Τελευταία μάλιστα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται τα όρια της υπομονής του Eurogroup».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Την ύστατη στιγμή», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Τρόικα είχε διακόψει επανειλημμένως την αξιολόγησή της. Το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι της ευρωζώνης επαίνεσαν συχνά την πρόοδο της Ελλάδας, μεταξύ άλλων στο πεδίο εξυγίανσης των δημοσιονομικών, παράλληλα όμως ζητούσαν να γίνουν περαιτέρω βήματα στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο μεταξύ όμως ο χρόνος πιέζει, καθώς τον Μάιο η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώνει μεγάλο μέρος των χρεών της» (…).

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 02:30
Exit mobile version