search
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 21:26
MENU CLOSE

Χαλκίδα: Η δομή του κυκλώματος των εφοριακών, η «ταρίφα» και τα παράνομα έσοδα – Τι ισχυρίζεται η διευθύντρια της ΔΟΥ

23.05.2024 00:47
eforia-new

Στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος εφοριακών, που είχε ως έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας και εκβίαζε επιχειρηματίες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, προχώρησαν τα στελέχη του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι 7 εφοριακοί από τη Χαλκίδα που συνελήφθησαν νωρίτερα είχαν στήσει κύκλωμα με «εγκέφαλο» την προϊσταμένη της ΔΟΥ, το οποίο εκβίαζε επιχειρηματίες μεταξύ άλλων. Η εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας προχωρούσε επίσης σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών εντός της εφορίας. Τι βρήκε η αστυνομία στα γραφεία και πως είχαν στήσει το colpo grosso.

Η δομή του κυκλώματος των εφοριακών

Η «φάμπρικα της διαφθοράς» στη ΔΟΥ Χαλκίδας είχε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μία οργανωμένη δομήΑρχηγός φέρεται να είναι η 50χρονη προϊσταμένη, η οποία φέρεται να συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες, ανάλογα με τις οποίες ανέβαζαν και την «ταρίφα». Μάλιστα, η ίδια διένειμε τα χρήματα που λάμβαναν στα υπόλοιπα μέλη.

Σημαντικό ρόλο είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα σχεδίαζαν την σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί ρίσκαραν επικίνδυνα.

Ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης.

Στη συνέχεια ο 62χρονος λογιστής που είχε μάλιστα μία θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης.

Βασικό ρόλο είχε και ο 52χρονος υπο/δντής της Δ.Ο.Υ. που ήταν προϊστάμενος ελέγχων και επίσης ο 54χρονος προϊστάμενος εσόδων ενώ υπάρχει και ένα υπάλληλος που συνεργαζόταν με 4 λογιστές για επιχειρηματίες που είχε υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

                       Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
                                       Αρχηγός
                         Προϊστάμενη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας
                       /                              |                          \ 
Υπεύθυνη χορήγησης          Διεκπεραιώτρια      Λογιστής  
φορολογικής ενημερότητας                 

   /                                         \                                \ 
Υπο/δντής Δ.Ο.Υ.               Προϊστάμενος           Υπάλληλος
Προϊστάμενος ελέγχων       εσόδων                               

Από 5.000 έως 30.000 ευρώ η «ταρίφα»

Η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 για:

  • Επιστροφή φόρου
  • Μείωση ή διαγραφή προστίμων
  • Μη διενέργεια ελέγχων

Τα παράνομα έσοδα:

  • 100.000 € σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες

Πειστήρια:

  • 80.000€ στο σπίτι της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ.
  • Σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024
  • Τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ. 

Κατά την προσαγωγή της η διευθύντρια υποστήριξε ότι στο κύκλωμα την είχε βάλει η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η διεκπεραιώτρια για ένα έξτρα εισόδημα όπως της είπαν.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων έχει «σηκώσει» όλο το σχετικό αρχείο των υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων που βρέθηκε στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Embed code

Τι ισχυρίζεται η διευθύντρια της ΔΟΥ

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, που σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία είχε ηγετικό ρόλο, φέρεται να υποστήριξε:

«Πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών ”διευκολύνσεων” σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η … (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας, που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».

Σημειώνεται πως εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε τουλάχιστον 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος ο Σπύρος Μπιμπίλας από την προεδρία του ΣΕΗ – Ποιος αναλαμβάνει τη θέση του

Βρετανία: Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας

Λαμία: Ο ΕΦΕΤ αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου «Γιαννίτση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 21:21