search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:44
MENU CLOSE

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοινώνει ο Σούνακ – Ξεκίνησε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

22.05.2024 18:19
SUNAK

Ο Ρίσι Σούνακ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα, όπως το BBC, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου ότι οι εκλογές θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικιών Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από την προγραμματική του επίσκεψη στα Τίρανα, όπως και ο Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε εμφάνιση στο ITV απόψε.

Νωρίτερα σήμερα, όταν ρωτήθηκε περί των εικασιών αυτών, ο Σούνακ παρέμεινε στη διατύπωσή του ότι θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, έπειτα ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συντόμεψε ένα ταξίδι στην Αλβανία και ο υπουργός Άμυνας επίσης ανέβαλε μια επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτά τροφοδότησαν τις εικασίες ότι στη συνεδρίαση θα μπορούσε να χρειαστεί να υπογραφεί μια απόφαση για προκήρυξη εκλογών νωρίτερα από τις ημερομηνίες Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν πιο πιθανές.

«Μην σας το χαλάσω και θα σας πω την κατάληξη: θα διεξαχθούν γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Σούνακ στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού αγνόησε τις φήμες. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό, όπως υπάρχει σχεδόν κάθε εβδομάδα τους τελευταίους πέντε μήνες. Απλώς θα πω το ίδιο που λέω πάντα, ότι δεν αποκλείω τίποτα», είπε σε δημοσιογράφους.

Η πολιτική συντάκτρια του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, η Ανούσκα Άσθανα, δήλωσε ότι ορισμένοι στη βρετανική κυβέρνηση ενημερώθηκαν περί προκήρυξης εκλογών, χωρίς να τους ειπωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. «Σε ορισμένους στην κυβέρνηση είπαν ότι θα ανακοινωθούν εκλογές, αλλά δεν τους είπαν ημερομηνία», είπε η Άσθανα σε μια ανάρτηση στο Χ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Εργατικούς και Συντηρητικούς

Η στρατηγική φέρει κινδύνους. Οι Συντηρητικοί του Σούνακ υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021 – πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι για εκλογές. «Είμαστε πλήρως έτοιμοι….όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και επιχειρησιακή προεκλογική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα φωνάζει” να γίνουν γενικές εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Διαβάστε επίσης:

Δανία: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα γραφεία της Novo Nordisk, που παρασκευάζει το Ozempic

Έξαλλος ο Αμπάς με τον μεταφραστή για το «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» – Η διόρθωση του κειμένου και το διάβημα της Λευκωσίας

Γλυπτά Παρθενώνα: Αν θέλετε δανεισμό, αναγνωρίστε πρώτα ότι μας ανήκουν, διαμηνύει το Λονδίνο στην Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07