Η απάντηση της Ραχήλ Μακρή: «Έσπευσαν να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους»
16.01.2015
08:08
Με μια οργισμένη ανακοίνωση η Ραχήλ Μακρή απαντά στα όσα άκουσε από χθες μετά τα όσα είπε σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρευστότητα και είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό της Κοζάνης: «Θα μας διακόψει την χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αφού δεν προβλέπεται. Δεν πειράζει. Θα ενεργοποιηθεί το emergency το ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ ευρώ».
Η δήλωση της αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και την ειρωνική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ραχήλ Μακρή έσπευσε να απαντήσει με μια αιχμηρή ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο: «Άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους» και με την οποία επιμένει στις χθεσινές δηλώσεις της.
Στην ανακοίνωση η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σοφά απαλλάχθηκαν από περιφερειάρχες που είναι πρόθυμοι να χλευάσουν ότι έχει εφαρμόσει η ίδια η Κυβέρνηση τους.
Για το θέατρο σκιών των κομμάτων του κλωνοποιημένου ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να υιοθετήσουν το κρεσέντο βλακώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζει σχολιασμός. Όταν σταματήσουν να μαζεύουν αποκόμματα εφημερίδων στο σακίδιο, ας τα διαβάσουν πριν ακολουθήσουν όσους παίζουν με το τρενάκι του πεντάχρονου»
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ραχήλ Μακρή:
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκδίδει (τυπώνει) χρήματα για την ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων πιστώνοντας τους λογαριασμούς των τραπεζών και υπό αυτή την έννοια η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα.
Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή δικαίωμα να εκδώσει (τυπώσει) χρήματα δυνάμει του μηχανισμού «Emergency Liquidity Assistance (ELA)». Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών για τη θεσμική αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας.
Όποιος έχει διαβάσει τα θεσμικά κείμενα λειτουργίας της ευρωζώνης το γνωρίζει.
Ειδικά τα κόμματά της Συγκυβέρνησης όφειλαν να γνωρίζουν τη λειτουργία του μηχανισμού καθώς τον έχουν ήδη χρησιμοποιήσει με τους νόμους 3723/2008/ΦΕΚ 250/09-11-2008, 3845/2010/ΦΕΚ 65/06-05-2010, 3872/2010/ΦΕΚ 148/03-09-2010, 3965/2011/ΦΕΚ 113/18-11-2011, 4031/2011/ΦΕΚ 256/09-12-2011, 4056/2012/ΦΕΚ 52/12-03-2012 και την ΠΝΠ/ΦΕΚ 203Α/14.09.2011.
Εξειδικευμένοι οικονομικοί συντάκτες και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ γράφουν άρθρα για την λειτουργία του μηχανισμού. Άρθρα που προφανώς δεν διαβάζουν τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τα οποία άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ίδια τους την ασχετοσύνη. Αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σοφά απαλλάχθηκαν από περιφερειάρχες που είναι πρόθυμοι να χλευάσουν ότι έχει εφαρμόσει η ίδια η Κυβέρνηση τους.
Για το θέατρο σκιών των κομμάτων του κλωνοποιημένου ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να υιοθετήσουν το κρεσέντο βλακώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζει σχολιασμός. Όταν σταματήσουν να μαζεύουν αποκόμματα εφημερίδων στο σακίδιο, ας τα διαβάσουν πριν ακολουθήσουν όσους παίζουν με το τρενάκι του πεντάχρονου.
Η αήθης επίθεση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τα παπαγαλάκια των συστημικών μέσων ενδυναμώνει την κοινή προσπάθεια και η τεκμηριωμένη αποκάλυψη της επικίνδυνης ασχετοσύνης τους φέρνει πιο κοντά την αυτοδυναμία της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων.»
Χουντής: «Δεν λέμε εμείς τέτοιο πράγμα»
Η Κουμουνδούρου πάντως τηρεί αποστάσεις, διευκρινίζοντας πως τα όσα είπε η υποψήφιας Κοζάνης δεν αποτελούν θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της ζητήθηκε να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση. Αντ' αυτής εκείνη επέμεινε στο περιεχόμενο των αρχικών της δηλώσεων.
Αποστάσεις από τη δήλωση της Ραχήλ Μακρή για το τύπωμα ευρώ από μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης, πήρε ο Νίκος Χουντής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Δεν λέμε εμείς τέτοιο πράγμα. Δεν είναι η επίσημη γραμμή μας. Δεν ήταν τελείως στον ‘αέρα’», είπε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας, ωστόσο, πως ένα παρόμοιο μοντέλο είχε εφαρμόσει η Ιρλανδία.