ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 15:42
MENU CLOSE

«Βολές» Λαφαζάνη κατά Κομισιόν - Τρόικας για πολιτικές που ευνοούν ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας

05.03.2015 14:12

Σκληρή γλώσσα για τις επιπτώσεις της βίαιης, όπως είπε, νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης στον τομέα της ενέργειας που με επιμονή Κομισιόν και Τρόικας ακολουθήθηκαν στην χώρα μας, χρησιμοποίησε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κατά την πρώτη συμμετοχή του στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Σκληρή γλώσσα για τις επιπτώσεις της βίαιης, όπως είπε, νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης στον τομέα της ενέργειας που με επιμονή Κομισιόν και Τρόικας ακολουθήθηκαν στην χώρα μας, χρησιμοποίησε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κατά την πρώτη συμμετοχή του στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «οι πολιτικές αυτές ευνόησαν κατά κύριο λόγο ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ αύξησαν δραματικά την ενεργειακή φτώχεια και τίναξαν στα ύψη τις ενεργειακές τιμές. Παράλληλα ανέφερε στους ομολόγους του ότι «η προτροπή για ιδιωτικοποιήσεις  και η κατάτμηση δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων, καθόλου δεν υποβοήθησε την παραγωγικότητα και την διέξοδο από την κρίση».

 

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ αναφερόμενος στο κύριο θέμα του συμβουλίου υπουργών, αυτό της Ενεργειακής Ένωσης, εξέφρασε την έκπληξή του για την πρόταση να ενημερώνεται εκ των προτέρων και να συμμετέχει η Κομισιόν  στις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών-μελών με τρίτες χώρες, θέτοντας ζήτημα περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας αλλά και απουσία  εθνικής ευελιξίας στη διαμόρφωση αποδοτικών, πολυεπίπεδων και πολυδιάστατων διεθνών ενεργειακών σχέσεων των χωρών μελών.

 

Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και για τη φιλοσοφία πάνω στο οποίο επιχειρείται να οικοδομηθεί η Ενεργειακή Ένωση,  υποστηρίζοντας ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο της σταδιακής ενεργειακής ένωσης αντιμετωπίζεται από ισχυρούς κύκλους όχι τόσο ως αναπτυξιακό και κοινωνικό όραμα σύγκλισης, αλλά ως το βήμα για τη σταδιακή μετάβαση σε μία μεγάλη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, η οποία μπορεί να μεγεθύνει τις ενεργειακές ανισότητες, τους αποκλεισμούς και τους διαχωρισμούς, ίσως και νέα τείχη στην Ευρώπη.

 

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο οι πολυεθνικοί εταιρικοί γίγαντες να μονοπωλήσουν τον χώρο της ενέργειας όπως παλαιότερα τον χώρο του πετρελαίου.

ΤΡΙΤΗ 04.11.2025 15:41
Exit mobile version