search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 19:52
MENU CLOSE

Στον αέρα η ενότητα της Κεντροαριστεράς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1879
27-08-2015
27.08.2015 03:00
skitso_theologis_278.jpg

Εκκρεμές, παρά τις καλές προθέσεις και τις θετικές ανακοινώσεις εκατέρωθεν, είναι το πλαίσιο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχεδόν κλεισμένη είναι η συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

 

Εκκρεμές, παρά τις καλές προθέσεις και τις θετικές ανακοινώσεις εκατέρωθεν, είναι το πλαίσιο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχεδόν κλεισμένη είναι η συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού όλοι αποδέχονται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές συζητήσεις προκειμένου να επικυρωθούν από τα κομματικά όργανα, αλλά και να σχεδιαστούν εγκαίρως τα ψηφοδέλτια.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα φειδωλά στις πληροφορίες που παρέχουν για τη διαδικασία  προσέγγι­σης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσι­αλιστών, δεδομένου ότι οι πληγές της διάσπασης πριν από μόλις επτά μήνες είναι νωπές, ενώ μια «στραβοτιμονιά» ενδεχομένως θα δημιουργήσει μεγα­λύτερα προβλήματα. Δύο είναι τα με­γάλα αγκάθια ώστε να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων:

– Η συμμετοχή του Γιώργου Παπαν­δρέου και των βουλευτών που αποχώ­ρησαν από το ΠΑΣΟΚ για να συστήσουν το ΚΙΔΗΣΟ αποτελεί το κόκκινο πανί για τους βενιζελικούς, που εμμένουν στη σχετική απόφαση του Συνεδρίου.

– Η απόφαση του ΚΙΔΗΣΟ να απέχει από τις εκλογές και να στηρίξει σε όλη την Ελλάδα τα ψηφοδέλτια που το ΠΑ­ΣΟΚ θα παρουσιάσει με την παρουσία κάποιων υποψηφίων του κόμματος.

Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ στελέ­χη του επισημαίνουν ότι, παρά τις θετι­κές δηλώσεις, μέχρι την Τρίτη το βρά­δυ δεν υπήρχε κανένα αίτημα ή κρού­ση για συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου, είτε για αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων που θα αναλάβουν να θέσουν ένα πλαί­σιο συνεργασίας. Εκτιμούν δε ότι όλη αυτή η φιλολογία είναι μόνο για αλίευση ψήφων και προκειμένου να «αλώσουν» πολιτικά και οργανωτικά το νεό­τευκτο κόμμα τους και δεν εμπεριέχει πραγματική πρόθεση συνεργασίας.

Στα μαχαίρια με τον ΓΑΠ

Από το ΠΑΣΟΚ οι βενιζελικοί λένε δημόσια ότι θα πρέπει ο Παπανδρέου να κατανοήσει τα δεδομένα και μαζί με μια δεκάδα στελεχών που διέσπασαν το ΠΑΣΟΚ να κάνουν πίσω προκειμέ­νου το κόμμα να ανακάμψει και να κατέβει ενωμένο στις εκλογές αυτές.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Λεω­νίδας Γρηγοράκος, μάλιστα, έχουν απευθύνει δημόσια έκκληση στον πρώην πρωθυπουργό να αναλογιστεί τις τιμές που του επιφύλαξε το κόμμα του στο παρελθόν και να διευκολύνει την κατάσταση.

Μάλιστα ο Γρηγοράκος υπονόησε, μιλώντας στον Βήμα ΡΜ, ότι, αν γίνει αυτή η κίνηση καλής θέλησης, μετε­κλογικά θα αποκατασταθούν όλη η ομάδα και ο Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δημόσιες εμφανίσεις του εμφανίζεται σταθερός και αμετακίνητος στο ζήτη­μα της διάσπασης, αλλά δεν ανεβάζει τους τόνους στην παρούσα φάση.

Στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ πάντως απα­ντούν ότι δεν διέσπασαν το ΠΑΣΟΚ, αλ­λά αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της δίωξης που υφίσταντο από την ηγεσία Βενιζέλου και την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική μετάλλαξη του κόμματος, ενώ του καταλογίζουν την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Συμφωνούν δε με όσα είπε προχθές ο Γιώργος Πεταλωτής, ότι μόνο δια­τηρώντας τα δύο κόμματα την οργα­νωτική τους αυτοτέλεια μπορούν να συνεργαστούν. Μάλιστα επισημαί­νουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μια σταθερή και ακλόνητη σχέση με άνω του 1% του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν μπορεί να «χαριστεί» προ­κειμένου να επιβιώσουν πολιτικά στε­λέχη που τον έριξαν και στη συνέχεια τον λοιδόρησαν.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που είτε διαφωνούν με μια άκαμπτη στάση εί­τε αναζητούν μια αφορμή ή ένα πρό­σχημα να επανενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας προφανώς να επανέλθουν στην ενεργό πολιτική ζωή. Από την άλ­λη, υπάρχουν όλοι όσοι εκτιμούν ότι ο Παπανδρέου, μετά την ψήφιση του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου, δικαιώθηκε πολιτικά και ότι ο χώρος απέβαλε την τοξικότητά του, αφού μπορεί να προωθήσει το επιχείρημα ότι αποτέλεσε χώρο ευθύνης, που εί­δε εγκαίρως τον μονόδρομο της ευρω­παϊκής λογικής.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέ­ντευξή του στον Παραπολιτικά 90,1, τόνισε ότι οι στιγμές επιβάλλουν την ανασύνταξη του δημοκρατικού σοσι­αλισμού, κρίνοντας ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο και δυνατότητα συνεργα­σίας, αρκεί να υπάρχει πολιτική βού­ληση. Προσθέτοντας ωστόσο ότι μέ­χρι το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασιών με σε­βαστή την αυτοτέλεια των κομμάτων.

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ είπε ότι γίνονται επαφές, αλλά δεν θέλει να προδικάσει το απο­τέλεσμα, επισήμανε δε ότι «έως το τέ­λος της εβδομάδας θα έχουμε κατα­λήξει στο πώς θα πορευθούμε με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το ίδιο ισχύει με τη ΔΗΜΑΡ». Ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις εκ μέρους του Ευ­άγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου για το ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου και η απά­ντησή της ήταν σιβυλλική, καθώς ση­μείωσε ότι «δη μιουργήθηκε το αίτη μα στη βάση και υπάρχει θετική ανταπό­κριση και σε επίπεδο κορυφής».

Πάντως είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το αν υπάρχει πραγ­ματικός χρόνος προκειμένου να φτι­αχτούν ψηφοδέλτια που να παραπέ­μπουν σε Δημοκρατική Συμπαράτα­ξη, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει μικρά περι­θώρια αλλαγών, αφού πρέπει να τηρη­θεί η σειρά σε όσους βουλευτές εκλέ­χτηκαν, αλλά και να διατηρήσει στην πρώτη θέση όσους είχαν καλή επίδο­ση αλλά δεν εκλέχθηκαν επειδή χάθη­καν έδρες λόγω του ποσοστού.

Στελέχη και από τις δυο όχθες επι­σημαίνουν ότι, αν τελικά ναυαγήσουν οι διαδικασίες συνεργασίας, θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στην προ­σπάθεια το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει στους κόλπους του κοινωνικές ομά­δες που το ψήφιζαν έως το 2009. Πιο μετριοπαθή στελέχη επιμένουν ότι πρέπει πάση θυσία να γίνουν προσπά­θειες ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση τώρα που υπάρ­χουν σαφή δείγματα.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το ΠΑ­ΣΟΚ σκοπεύει να μεταβάλει τη ρη­τορική του απέναντι στο Ποτάμι, στη λογική ότι αποτελεί ευκαιριακό πολι­τικό σχηματισμό με εντελώς ασαφή πολιτική και ιδεολογική αναφορά και κατεύθυνση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 19:52