ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:42
MENU CLOSE

Τα «μαζεύει» ο Φίλης για τον ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή

26.09.2016 14:53

 

Για τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου που ανέφεραν ότι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα και θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του σήμερα, ο κ. Φίλης τόνισε: «Υπάρχει μία άποψη ότι δεν πρέπει η συζήτηση να πηγαίνει στο παρελθόν αλλά να μένουμε στο παρόν και το μέλλον. Αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό. Άλλωστε εγώ δεν έκανα μία εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα του παρελθόντος. Αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία και τον ρόλο της σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Τα ζητήματα αυτά συζητούνται δημοσίως, δεν τα ανοίγω εγώ. Η ουσία της θέσης μου πρέπει να αναπτυχθεί όταν προκύψει και όχι στον θεσμικό διάλογο Εκκλησίας και κράτους». Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. «Δεν με αφορά αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Για το εάν τον «αδειάζει» η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Φίλης ανέφερε: «Δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς και των κυβερνήσεών μας να αδειάζουμε, ούτε γίνονται εδώ παιχνίδια όπως γίνονταν σε παλαιότερες εποχές. Εδώ υπάρχει μία συλλογική λειτουργία που τον πρώτο ρόλο βεβαίως τον έχει ο πρωθυπουργός. Το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα προφανώς και είναι μια επιλογή που έχει την θετική άποψη της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ από το Γραφείο Τύπου του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη εξεδόθη ανακοίνωση σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία, με πνεύμα ενότητας της κοινωνίας, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Με το βλέμμα μπροστά και όχι με ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για το παρελθόν. Οι αναφορές μου για ιστορικά ζητήματα, σε συνέντευξή μου, που μεγεθύνθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ, δεν ανατρέπουν τη σταθερή κατεύθυνσή μας για συνεργασία μεταξύ Πολιτείας-Εκκλησίας.

Ειδικότερα για το μάθημα των Θρησκευτικών, τα νέα Προγράμματα, που υπήρξαν ώριμος καρπός πολύχρονου διαλόγου μεταξύ θεολόγων και παιδαγωγών, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Εκκλησίας, αλλά και τριετούς πιλοτικής εφαρμογής, θα είναι αντικείμενο διδασκαλίας αλλά και αξιολόγησης από το ΙΕΠ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την πάγια παιδαγωγική μεθοδολογία.

Η συζήτηση μεθαύριο στη Βουλή,  είναι μια ευκαιρία να τεθεί η Παιδεία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, συνειδητοποιώντας, ότι, παρά τις διαφωνίες μπορεί να εξευρεθούν κοινοί τόποι».

 

Πηγή: real.gr

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:41
Exit mobile version