search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:33
MENU CLOSE

Αρχιεπισκοπικό «μορατόριουμ» για να αποφευχθούν τα χειρότερα – Ανησυχία για το «face control» του Βελόπουλου

26.04.2024 07:09
mitsotakis-ieronimos-1

«Χείρα βοηθείας» δίνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην κυβέρνηση λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις μέσα στους ναούς τις ημέρες των εορτών με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Βασική επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι να σταλεί ένα μήνυμα «συμφιλίωσης» προκειμένου τόσο ο κλήρος όσο και οι άνθρωποι της εκκλησίας να πάρουν το μήνυμα ότι μίκρυνε η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό άλλωστε αναμένεται να κάνουν και δημόσιες δηλώσεις αν και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο τι θα πουν στην κατ’ ιδίαν συζήτηση οι δύο άνδρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, παιδικούς σταθμούς και τις δομές ηλικιωμένων της Aρχιεπισκοπής στον Ωρωπό, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι το πολεμικό κλίμα που υπήρξε πριν από μερικούς μήνες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησία εξαιτίας του νομοθετήματος για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει κοπάσει.

Το κλίμα εκτόνωσης της κρίσης ανάμεσα στις δύο πλευρές διαφάνηκε όταν την προηγούμενη εβδομάδα με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε το περιστατικό που συνέβη στον ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πουλίδειο Γηροκομείο στην Καβάλα εναντίον της βουλευτού της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη, επειδή ψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Ιερώνυμος καταδίκασε το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία δεν εκδικείται και με αυτόν τον τρόπο τράβηξε μία διαχωριστική γραμμή από ιερωμένους και πιστούς που συνεχίζουν να βάλουν “επιθετικά” απέναντι στους κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς φοβούνται ότι τις ημέρες του Πάσχα μπορεί να υπάρξουν αποδοκιμασίες εναντίον τους τόσο κατα την διάρκεια του επιταφίου όσο και στην Ανάσταση.

Φοβούνται μάλιστα ότι είναι αργά για να φτάσει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου εκεί που πρέπει ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η θέση του κ. Ιερώνυμου μπορεί να μην βρει απήχηση σε όλο τον κλήρο.

Παράλληλα επισημαίνουν την στάση του Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος αντιλαμβανόμενος ότι γίνονται κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης πυροδοτεί την ατμόσφαιρα με εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του προς όσους βουλευτές υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Παραίνεση, έκκληση, παράκληση κάνω. Γιατί οι άγιες μέρες του Πάσχα, είναι άγιες. Δηλαδή, τους ζήτησα επειδή το Πάσχα είναι ιερό για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, ας αφήσουμε να καταλαγιάσει αυτή η ιστορία, αφού υπάρχει ένταση ακόμα και τώρα. Καλό θα ήταν, είπα, να μην πάτε στην εκκλησία» δήλωσε ο κ. Βελόπουλος στον Ant1, όταν ρωτήθηκε… «αν διαγκωνίζεται με την ΝΙΚΗ για τον έλεγχο του ποιοι μπαίνουν στις εκκλησίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι «όχι, δεν φοβόμαστε να πάμε στην εκκλησία και κανένας δεν μπορεί να φοβίσει τον οποιονδήποτε από το να πάει στην εκκλησία, είτε έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα, είτε τον οποιονδήποτε πολίτη».

«Αν μπορούμε να βρούμε ένα καλό σε αυτά τα τραγικά περιστατικά… είναι ότι έπεσαν οι μάσκες. Κόμματα τα οποία μπήκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πήραν την στήριξη των πολιτών δήθεν γιατί εξέφραζαν την πίστη μας και τη θρησκεία μας, απεδείχθη στην πράξη ότι έκαναν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που πρεσβεύει η πίστη και η θρησκεία μας» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας με νόημα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων σε όλη την Ελλάδα, συνολικά η Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στηρίζει την κοινωνία, κάνει πολύ σημαντικές πράξεις και αγαθοεργίες κι αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που χρειάζεται να κρατήσουμε ενόψει των άγιων ημερών του Πάσχα».

Στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης απάντησαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κ.α. κόμματα, και Εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος είπε ότι «νομίζω είναι καθαρά προκλητικό και απαράδεκτο… Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα ουσιαστικά παροτρύνοντας να γίνουν πράγματα… Αυτό βγαίνει στο τέλος» τόνισε ο κ. Ιγνάτιος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ενδιαφέρον πάντως είχε η απάντηση του προέδρου της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρη Νάτσιου – ο οποίος διέγραψε μάλιστα το στέλεχος του κόμματος του, που χαστούκισε τη βουλευτή της Ν.Δ. μέσα σε εκκλησία – προς τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Εδώ είναι και η διαφορά μας! Η ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει ταμπέλες, οποιοσδήποτε μπορεί να πάει στην Εκκλησία να προσευχηθεί» δηλώνει τώρα ο κ. Νατσιός.

Όλα αυτά τα είπε ενώ πριν από δύο μέρες είχε δηλώσει ότι «ο λαός δεν ξεχνά»!

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Τέμπη: Έμμεσο «mea culpa» Μητσοτάκη για την Εξεταστική Επιτροπή

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Κατέβασε τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33% του 2019 – Επίθεση σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Στέφανος Κασσελάκης στον Alpha: Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:31