ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 14:18
MENU CLOSE

Χασμουρηθείτε ελεύθερα! Όσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό τόσο πιο έξυπνος ο εγκέφαλος

05.10.2016 07:32

 

 Η φυσιολογία του χασμουρητού παραμένει ακόμη εν πολλοίς ένα μυστήριο. Το χασμουρητό «πυροδοτείται» από διάφορες αιτίες (βαρεμάρα, νύστα, κούραση, πείνα κ.α.), ενώ είναι κολλητικό και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων. Ακόμη κι αν ένας άνθρωπος μιλάει στο τηλέφωνο με κάποιον που χασμουρηθεί, μπορεί αυτομάτως να δημιουργηθεί αντανακλαστικό χασμουρητού και στον ίδιο.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο ‘Αντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters”, σύμφωνα με το “Science”, παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών: ανθρώπων, ποντικιών, γατιών, αλεπούδων, καμηλών, σκαντζόχοιρων (ναι, χασμουριούνται κι αυτοί!), ελεφάντων κ.α.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα, σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.

 Ο άνθρωπος, αν και δεν είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο, αλλά ασφαλώς είναι εκείνο με την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και με τους περισσότερους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα), διαθέτει το χασμουρητό με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από έξι δευτερόλεπτα.

Το χασμουρητό των ελεφάντων διαρκεί σχεδόν έξι δευτερόλεπτα, των χιμπατζήδων πέντε δευτερόλεπτα, ενώ των ποντικιών και αρουραίων κάτω από ένα ενάμισι δευτερόλεπτο. Γενικότερα, τα πρωτεύοντα (άνθρωπος και πίθηκοι) χασμουριούνται περισσότερο -έως 50%- σε σχέση με τα λοιπά μη πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το χασμουρητό εξελίχθηκε παράλληλα με τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

 Έτσι, λοιπόν, αφού -υποτίθεται ότι- το χασμουρητό με τον τρόπο του προδίδει έμφυτη εξυπνάδα, χασμουρηθείτε ελεύθερα την επόμενη φορά που θα παρακολουθείτε κάποια «σοφή» αλλά βαρετή ομιλία…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 14:18
Exit mobile version