search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:41
MENU CLOSE

Ποια διατροφή δεν αφήνει το μυαλό σου να… γεράσει!

24.05.2024 08:30
soypa-diatrofi-new

Αν θέλετε να διατηρήσετε την οξύνοιά σας καθώς μεγαλώνετε, καλό είναι να αρχίσετε να τηρείτε όσο το δυνατόν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να διατηρείται υγιής και η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να του τα παράσχει.

Τα νέα ευρήματα εξηγούν γιατί η μεσογειακή διατροφή κατ’ επανάληψιν έχει συσχετισθεί με καλύτερες νοητικές δεξιότητες στην μέση και τρίτη ηλικία, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος που έκαναν οι ερευνητές σε 100 υγιείς εθελοντές ηλικίας 65-75 ετών. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Έκαναν ακόμα μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος μερικών εθελοντών είχε σαφείς ενδείξεις αργής γήρανσης και επομένως ήταν πιο υγιής. Σε άλλους η γήρανση έδειχνε να είναι επιταχυμένη. Εκείνοι που είχαν πιο αργή γήρανση είχαν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα τους από πέντε συστατικά ή κατηγορίες θρεπτικών συστατικών. Αυτά ήταν:

  • Λιπαρά οξέα, όπως το άλφα-λινολενικό οξύ
  • Αντιοξειδωτικές ουσίες και καροτενοειδή, όπως η ζεαξανθίνη και η cis-λουτεΐνη
  • Δύο μορφές βιταμίνης Ε
  • Η χολίνη

Το προφίλ αυτό ταιριάζει στενά με εκείνο που παρατηρείται σε όσους τρέφονται βάσει των επιταγών της μεσογειακής διατροφής, λένε οι ερευνητές.

Αντικειμενική αξιολόγηση

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging.  Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι προγενέστερες μελέτες για τη διατροφή που επηρεάζει τον εγκέφαλο είχαν βασιστεί σε ερωτηματολόγια διατροφής. Αυτά όμως απαιτούν να θυμούνται με ακρίβεια οι συμμετέχοντες τι έφαγαν.

Η παρούσα μελέτη είναι μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες που εξετάζουν πως αντιδρά ο εγκέφαλος στη διατροφή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αιματολογικές εξετάσεις.

Είναι επίσης μία από τις πρώτες που συνδυάζει τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στο αίμα με απεικονιστικές εξετάσεις και νοητικά τεστ.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές «μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε πιο αντικειμενικά πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από τη διατροφή», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Aron Barbey, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης: Γιατρός εξηγεί τι πρέπει κάνουμε μέχρι να πάμε στον γιατρό

17χρονη μαθήτρια η κοπέλα που έπεσε από γέφυρα – Ετοιμαζόταν να δώσει Πανελλαδικές

ΔΟΥ Χαλκίδας: Διάλογοι «φωτιά» που καίνε τους εφοριακούς – Τα «λεφτουδάκια» και το τετράδιο της διευθύντριας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:35