search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 01:27
MENU CLOSE

Στυτική δυσλειτουργία και υπερδραστήρια κύστη: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

24.05.2024 13:48
man_bed_sad
@unsplash

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και προάγει την πρόωρη εκσπερμάτιση, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Urology.

Μάλιστα το 11%, των ανδρών κατά μέσο όρο, πάσχουν από σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες πέντε χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Υπάρχουν δε στοιχεία που δείχνουν ότι ο επιπολασμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι αυξημένος στους συγκεκριμένους ασθενείς.

«Όταν οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν, η ποιότητα ζωής βλάπτεται, αφού ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των ασθενών είναι “διπλός” και συγκρίσιμος με αυτόν των χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Κι αυτό γιατί οι ασθενείς με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη έχουν να “παλέψουν” τόσο με συμπτώματα, όπως η ανεξέλεγκτη παρόρμηση ή ανάγκη για ούρηση, η συχνουρία, η νυκτουρία και η ακράτεια ούρων, όσο και με την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης ικανής για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και με την πρόωρη εκσπερμάτιση.

«Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν, σε συνδυασμό με θεραπείες και αγωγές», προσθέτει ο γιατρός.

Ο ρόλος της ουροδόχου κύστεως

Φυσιολογικά, η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα, τα οποία απελευθερώνονται με τη βοήθεια μυών και νεύρων. Όταν είναι μισογεμάτη, ο έλεγχος της επιθυμίας για ούρηση είναι εφικτός για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στους ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά και οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται:

  • η ύπαρξη λίθων ή όγκου στην ουροδόχο κύστη,
  • νευρογενής δυσλειτουργία της
  • τοσύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου.

Είναι μια εξουθενωτική κατάσταση, όπως άλλωστε είναι και η στυτική δυσλειτουργία.

Αιτίες

Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενείς (π.χ. άγχος, κατάθλιψη) και οργανικούς (π.χ. παχυσαρκία, αθηροσκλήρυνση) παράγοντες και συχνά αποτελεί προάγγελο επιπλοκών στην υγεία, ιδίως ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου.

Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις σεξουαλικές σχέσεις, τις συζυγικές/συντροφικές σχέσεις (αφού πιθανή επιπλοκή της είναι η αδυναμία σύλληψης).

Ακόμη η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να προκαλέσει:

  • δερματικούς ερεθισμούς,
  • διαταραχές ύπνου
  • κοινωνική απομόνωση λόγω του φόβου απώλειας ούρων σε δημόσιο χώρο.

Η μελέτη

Η πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ουρολόγους διαφόρων Πανεπιστημίων της Ευρώπης (Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Πολωνίας), των ΗΠΑ και της Τουρκίας επιδίωξε να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και της σεξουαλικής δραστηριότητας των ανδρών, καθώς και την επίδρασή της στη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Πραγματοποιήθηκε σε 3.001 άνδρες, μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων μέσω ερωτηματολογίων και διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν έπασχαν από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την πάθηση.

Διαπιστώθηκε ότι η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν συχνότερες στους ερωτηθέντες με συμπτώματα του συνδρόμου απ’ ότι στα άτομα που δεν είχαν αυτά τα συμπτώματα.

Αξιοσημείωτο ήταν δε ότι η επίδρασή του στη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν ανεξάρτητη από την ηλικία, τις συννοσηρότητες και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.

Θεραπείες

Τόσο η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη όσο και η στυτική δυσλειτουργία μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και να αποφεύγονται οι επιπλοκές.

«Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές,  θεραπείες με botox αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις για τοποθέτηση νευροδιεγέρτη, αύξηση της χωρητικότητας της κύστης (αυξητική κυστεοπλαστική), εκτοπή των ούρων ή απομάκρυνση των λίθων ή του όγκου που προκαλεί τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης» εξηγει ο γιατρός.

Οι επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι τόσο συντηρητικές όσο και επεμβατικές:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αντιμετώπιση του άγχους, η τακτική άσκηση, ο περιορισμός του αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος, και φαρμακευτικές αγωγές (ή η τροποποίηση των τρεχουσών) αρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Κρουστικά κύματα,  προσφέρουν λύση στο πρόβλημα μέσα σε 30 ημέρες, ανώδυνα και χωρίς φάρμακα. Η δημοφιλία τους έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τα αγγειακά προβλήματα που οδηγούν στη στυτική δυσλειτουργία (μέσω της δημιουργίας νέων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το πέος) και όχι μόνο το σύμπτωμα.
  • Ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση συσκευών που βοηθούν το πέος να πετυχαίνει ικανοποιητική στύση.
  • Η εμφύτευση πρόθεσης στο πέος αποτελεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Επιλέγεται κυρίως από άνδρες που πάσχουν από αγγειοπάθειες, καρδιοπάθειες, έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή σε άλλες επεμβάσεις πυέλου-κοιλίας, όταν οι συντηρητικές θεραπείες αδυνατούν να θεραπεύσουν.

Όσο οι άνδρες γερνούν, τα συμπτώματα ούρησης και στύσης γίνονται πιο αισθητά. Δεν είναι όμως ανάγκη να ζουν με αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν χρειάζεται να απομονώνονται σε σεξουαλικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, αφού υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να τους χαρίσουν σωστή λειτουργία τόσο της κύστης όσο και της στύσης.

Διαβάστε επίσης:

Προσπαθείς να χάσεις βάρος; Ποια δίαιτα να ΜΗΝ κάνεις!

Αναισθησιολόγοι Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»: «Το λουκέτο στα τακτικά χειρουργεία είναι η τελευταία γραμμή άμυνάς μας»

Έρευνα: Είναι το υαλουρονικό οξύ η νέα θεραπεία για τη φωτογήρανση;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 01:13