ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:47
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση γιατί απέφυγε την αδράνεια και τον εθνικισμό

10.07.2018 16:18

 

“Οι δυνάμεις που είχαν την γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα. Αλλά σήμερα ανοίγει μια άλλη προοπτική για την περιοχή μας που πρέπει να εμπνεύσει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα προτάσσει τέσσερις θεματικές που είναι στρατηγικής σημασίας.

– Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό, που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών).

– Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας)

– Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)

– Την προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ζάεφ: Όλα έτοιμα ως τις 15 Ιανουαρίου

Σχολιάζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζαεφ είπε πως τα Σκοπιά θα διεξάγουν το δημοψήφισμα είτε τον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβιου.

«Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές» δήλωσε και εξέφρασε την επιθυμία του όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας του να στηρίξουν την συμφωνία.
«Μετά το δημοψήφισμα θα χρειαστούν 90 με 110 μέρες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τα πάντα (σ.σ για την πλευρά των Σκοπίων) θα έχουν τελειώσει στις 15 Ιανουαρίου, όποτε θα πρέπει η ελληνική Βουλή να την επικυρώσει»

ΑΠΕ

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:46
Exit mobile version