ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:52
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ασύμμετρο φαινόμενο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προέχουν οι ανθρώπινες ζωές

23.07.2018 21:45

 

Για εικόνα “ασύμμετρου φαινομένου” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός εξερχόμενος της σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι όπου ενημερώθηκε αρμοδίως για την κατάσταση. Ερωτηθείς για το αν βλέπει σχέδιο αποσταθεροποίησης ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι η ώρα της μάχης και όταν έρθει η ώρα θα γίνουν οι αποτιμήσεις που πρέπει.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αφού έκανε λόγο για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου, τόνισε ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττικη΄και μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι στα 3 μέτωπα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 600 άνδρες και 300 οχήματα. Στον Κάλαμο είπε η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά στα άλλα δυό μέτωπα της Κινέτας και του Βουτζά αυτό δεν συμβαίνει αν και είναι θετικό ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι. Σε αυτά τα μέτωπα είπε, δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση προκειμένου για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και μεταξύ άλλων των απεγκλωβισμό ανθρώπων από τις παραλίες της Αττικής, ενώ πρόσθεσε ότι σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και ο στρατός.

“Αυτή την ώρα απευθύνω έκκληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται, έκκληση και προς τους πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο, αυτό που προέχει δεν είναι η περιουσία, το σπίτι , το αυτοκίνητο αλλά οι ανθρώπινες ζωές” συνέχισε ο πρωθυπουργός, “όλα όσα έχουν μια υλική αξία ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να ξαναγυρίσουνε”. Ζήτησε να είναι “όλοι σε ενότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα” Τέλος, απεύθυνε ευχαριστίες προς όλους τους άντρες που βρίσκονται με αυτοθυσία από το πρωί στις επάλξεις εθελοντές και πυροσβέστε. Όλος ο μηχανισμός, είπε, είναι επί ποδός και στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιτπώσεις ενός ασύμμετρου φαινομένου”. Στο ερώτημα δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση βλέπει πίσω από τις φωτιές σχέδιο αποσταθεροποίησης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι “δεν είναι η ώρα για τέτοιες αποτιμήσεις, τώρα είναι η ώρα της μάχης όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις αποτιμήσεις, που πρέπει”.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Ο πρωθυπουργός, έχοντας μόλις επιστρέψει εσπευσμένως από την Βοσνία, έφτασε στο Κέντρο επιχειρήσεων λίγο μετά τις 23.30 προκειμένου να μετάσχει στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και να ενημερωθεί αρμοδίως από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Σ. Τερζούδη. Στην διαρκή σύσκεψη για τον συντονισμό του έργου της κατάσβεσης και διάσωσης των πολιτών, μετείχαν από νωρίς οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη. Κατά τη σύσκεψη, ένα μέρος της οποίας εκτυλίχθηκε παρουσία των τηλεοπτικών καμερών, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα μέτωπα και την εξέλιξη των καιρικών φαινόμενων ενώ εξέφρασε εκ νέου την έκπληξη και απορία για το γεγονός της εκδήλωσης τόσο πολλών μετώπων ταυτόχρονα.

Σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

–Πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

–Συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

–Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.

Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:49
Exit mobile version