search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:32
MENU CLOSE

Μανιτάκης για Μάτι: Ισορροπημένη η απόφαση, εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη – Σε άλλο τόνο υπουργοί της κυβέρνησης

29.04.2024 17:44
mati

Για τις εξελίξεις που αφορούν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τοποθετήθηκε ο Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε «ήταν μεγάλη τραγωδία και επομένως εγώ τις ποινές τις βλέπω κάπως ισορροπημένες, ανάλογες με το αδίκημα που έχει γίνει. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εναντίον της δικαιοσύνης, γιατί ή την εμπιστευόμαστε πάντοτε, ή δεν την εμπιστευόμαστε όταν δεν μας βολεύει και δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις που βγάζει. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό που υπαινίσσεται η συνήγορος και ότι επηρεάστηκε από τέτοια γεγονότα η δικαιοσύνηΉταν τρομακτικό γεγονός. Ποιος το αμφισβητεί αυτό το πράγμα; Προφανώς υπήρχαν ευθύνες. Έτσι έπρεπε να καταλογιστούν. Και το τραγικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η καταδίκη-η τιμωρία, αν θέλετε-ήρθε ύστερα από 10 χρόνια (…). Ύστερα από τόσα χρόνια, ύστερα από τέτοια εξονυχιστική έρευνα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η δικαιοσύνη είχε άλλα κίνητρα. Νομίζω ότι, όπως συνήθως συμβαίνει και όπως ειλικρινά έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι τα ζύγισαν. Αντίθετα μάλιστα, βλέπουμε ότι πολύ τα ζυγίζουν οι δικαστές και καθυστερούν μάλιστα, ακριβώς για να αποφασίσουν με βάση στοιχεία. Έπρεπε να συγκεντρώσουν στοιχεία».

Ταυτόχρονα, σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγας, ο οποίος διατύπωσε ευθέως την άποψή του για τη δικαστική απόφαση, προβλέποντας μάλιστα, «την έφεση του εισαγγελέα στην απόφαση».

Επιπλέον, «αναντίστοιχη» προς το μέγεθος της τραγωδίας χαρακτήρισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης,  την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι.

«Σε τρία χρονικά σημεία τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνθηκαν απογοήτευση. Το πρώτο ήταν όταν η κατηγορία που αποδόθηκε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το δεύτερο χρονικό σημείο ήταν η μακρά διάρκεια της δίκης. Φτάσαμε ήδη στα έξι χρόνια, για να έχουμε απόφαση σε πρώτο βαθμό», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Και το τρίτο είναι αυτή καθαυτή η απόφαση, όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά και ως προς το εύρος των κατηγορουμένων που θεωρούνται πως ευθύνονται ποινικά για την τραγωδία στο Μάτι», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπουν τη δυνατότητα έφεσης από τον εισαγγελέα Εφετών και εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο της απόφασης και το φόβο παραγραφής, σημείωσε ότι «ούτε η φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ούτε το υπουργείο, θα επιτρέψουν μια τέτοια υπόθεση να παραγράφει πριν αποδοθεί δικαιοσύνη».

Αναντίστοιχη η απόφαση και για τον Μάκη Βορίδη

«Αναντίστοιχη» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς από τη φονική φωτιά, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Συνεχίζοντας ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως: «Το ακούμε γιατί δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε κάτι άλλο. Προφανώς θα υπάρξουν εφέσεις».

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Αθηναίων: Η αλήθεια για την εκδήλωση με την Μαρία Καρυστιανού

Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους: Ποιοι και πώς θα το παίρνουν – 9 ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΥΠΕΣ

Χαρίτσης: «Να αποσυρθεί η κατάπτυστη τροπολογία που εισάγει τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με δημόσια νοσοκομεία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:32