ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:22
MENU CLOSE

Περίπλοκες συμμαχίες και διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2131
25-6-2020
25.06.2020 09:35

 

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι όχι μόνο θα καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ελληνικές ανάγκες, αλλά επιπλέον δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη χώρα μας να πρωταγωνιστήσει σε θέματα αεροπορικής εκπαίδευσης στις χώρες του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη γειτονιά μας παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση από την πολεμική μας αεροπορία, η οποία διακρίνεται διεθνώς για τις επιδόσεις της.

Δεν είναι τυχαίο το ότι, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, 11 χώρες του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων επτά βαλκανικές, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία σε θέματα αεροπορικής εκπαίδευσης. Στις χώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία και ο Καναδάς, οι οποίες διαθέτουν ήδη εκπαιδευτικά κέντρα. Η γείτων χώρα μάλιστα θα αποκτήσει και το πρώτο πιστοποιημένο από το ΝΑΤΟ εκπαιδευτικό κέντρο.

Το σύμφωνο συνεργασίας φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη στην ισραηλινή ELBIT, η οποία – χωρίς να διαθέτει αντίστοιχη πείρα – προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ομολογουμένως αυξημένη τα τελευταία χρόνια συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ.

Σε άλλα πεδία Ελλάδα και Ισραήλ έχουν προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσουν σε πολλές επιχειρηματικές συνεργασίες. Μια τέτοια συνεργασία όμως ενδεχομένως θα ακύρωνε τη δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ηγετικό ρόλο στη νατοϊκή εκπαίδευση προς όφελος της Τουρκίας.

Πέραν αυτού, ενδεχομένως θα αποδυνάμωνε πολύτιμες συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα αυτή με τον Καναδά, ο οποίος επιθυμεί να αναλάβει το έργο και έχει καταθέσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα πρόταση / επένδυση 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα απέκλειε το ελληνικό διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο ως επιλογή για πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μάλιστα οι συζητήσεις με την καναδική πλευρά, που διεξάγονται εδώ και δυόμισι χρόνια, είχαν σχεδόν καταλήξει. Είναι ένα δύσκολο παζλ αυτό για την κυβέρνηση, μια και η προσέγγιση με το Ισραήλ επιβάλλεται και σωστά επιδιώκεται από την ελληνική κυβέρνηση. Να σημειωθεί περαιτέρω ότι αυτή τη στιγμή, πέρα από τις πολλές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα (Eldorado, αεροδρόμιο Σπάτων, Eurobank), υπάρχει ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εν σχέσει με την Τουρκία – και εκεί ο Καναδάς έχει μεγάλη επιρροή.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:18
Exit mobile version