ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:42
MENU CLOSE

Η τελευταία ευκαιρία του Μακρόν - Τι σηματοδοτεί η νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2133
9-7-2020
13.07.2020 03:00

 

 
Το LREM δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν δήμο, ενώ ο προερχόμενος από την Κεντροδεξιά και χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ μέλος του LREM, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φιλίπ ήταν ο μόνος υποψήφιος του κυβερνητικού στρατοπέδου που επικράτησε σε μεγάλη πόλη, τη Χάβρη. Έξαλλου είναι γνωστό πως η δημοτικότητα του Φιλίπ ανέρχεται σε 49% έναντι 33% του Μακρόν και οι «κακές γλώσσες» λένε πως αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της παραίτησής του, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος δεν μπορούσε να κρατάει στη θέση του πρωθυπουργού έναν πολιτικό που τον επισκιάζει.

Η νέα κυβέρνηση
Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, έκανε λόγο για σενάρια κήρυξης πρόωρων εκλογών: δημοσίευμα το οποίο διέψευσε πάραυτα η γαλλική Προεδρία. Οι κινήσεις ωστόσο που ακολούθησαν, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος και η στάση Μακρόν στα ευρωπαϊκά θέματα – πεδίο που τον βρίσκει δυνατό – δείχνουν μια κινητικότητα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ένα βασικό γνώρισμα της νέας κυβέρνησης είναι ότι πολιτικά παραμένει κεντροδεξιά με σαφή προτίμηση σε άτομα φιλικά προσκείμενα στον Νικολά Σαρκοζί, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, ο οποίος έχει χρηματίσει αναπληρωτής γραμματέας του Σαρκοζί. 

Από τους σοσιαλιστές σχεδόν μοναδικός εκπρόσωπος παραμένει ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν, ενώ υπάρχει και «άρωμα» Οικολογίας, σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δυσαρεστημένων οικολόγων ψηφοφόρων. Το σύνθημα Μακρόν «και δεξιά και αριστερά» (en même temps), που τον οδήγησε στην εξουσία, δεν υπάρχει πια, καθώς η πλειονότητα των προσώπων σε θέσεις κλειδιά χαρακτηρίζονται «σαρκοζικοί». Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε ωστόσο, η επιλογή για το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ερίκ Ντουπόν – Μορέτι. Ο Ντουπόν – Μορέτι είναι γνωστός για τις αριστερές του απόψεις και η επιλογή του ήδη επικρίθηκε από τη Μαρίν Λεπέν, βασική αντίπαλο του Μακρόν.

Τάξη και ασφάλεια
Σημαντική θεωρείται η αντικατάσταση του Κριστόφ Καστανέρ στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Καστανέρ – σύμμαχος και επιστήθιος φίλος του Μακρόν – αντικαταστάθηκε μετά την κριτική για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και για τη δολοφονία του Ανταμά Τραορέ από Γάλλους αστυνομικούς. τη θέση του ανέλαβε ο 37χρονος Ζεράλ Νταρμανέν, που κατείχε τη θέση του υπουργού Δημοσίων Δράσεων. 
Εξάλλου, μετά το δείπνο εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο νέος πρωθυπουργός Καστέξ, ξάφνιασε τους πάντες με αιφνιδιαστική επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα του Σεν Ντενίς, προάστιο γνωστό για επανειλημμένα επεισόδια και αναταραχές. Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση και υπογράμμισε την πλήρη υποστήριξή του προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι περνούν βαθιά κρίση με διαδηλώσεις και πολλαπλές διαμαρτυρίες.

Στριμωγμένος αλλά σίγουρος
«Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσω, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός αντίπαλος να αντιμετωπίσω» φέρεται να δήλωσε ο Μακρόν, που δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει. Σε μία πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ifop – Fiducial για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match», ο Μακρόν έχει απολέσει ένα 6% της εμπιστοσύνης των Γάλλων πολιτών μέσα σε έναν μόνο μήνα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει δεχθεί σοβαρές επικρίσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει – έστω προσωρινά – έπειτα από μεγάλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, επλήγη πολύ το κύρος του από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», ενώ δέχτηκε κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία της Covid-19. Ωστόσο, θετικό είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει στις Βρυξέλλες για το «πολυπόθητο» Ταμείο Ανάκαμψης και η στάση του απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο. 

Οι κινήσεις Μακρόν δείχνουν πως προσπαθεί να ανανεώσει την κλονισμένη λαϊκή νομιμοποίησή του, ώστε να ισχυροποιηθεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους του, σε μια φάση κρίσιμων διαβουλεύσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εν μέσω νομοσχεδίων που έχουν μείνει στη μέση λόγω και της πανδημίας.
Το σίγουρο πάντως είναι πως, αν ευσταθούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο Μακρόν θα δώσει τη μάχη του 2022 με ένα κόμμα χωρίς επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς ηγετικά στελέχη και χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, διχασμένο ανάμεσα στην αριστερή και στη δεξιά πτέρυγά του.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:42
Exit mobile version