ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:35
MENU CLOSE

Αυστριακός οπαδός του ISIS με καταγωγή από Βόρεια Μακεδονία o δράστης της σφαγής στη Βιέννη – Πέντε νεκροί από την επίθεση (Σκληρά video)

03.11.2020 05:36

 

Η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει τον ένοπλο που σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το ανθρωποκυνηγητό που έχει αρχίσει, τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για την επίθεση χθες το βράδυ διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.
 

Τζιχαντιστής ο δράστης

Οπαδός του Ισλαμικού Κράτους ήταν ο ένας από τους δράστες που έχει ταυτοποιηθεί όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ. 

Η γερμανική εφημερίδα BILD  μάλιστα δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός άνδρα ο οποίος φέρεται να προαναγγέλλει την επίθεση μέσω Instagram. O επίμαχος λογαριασμός έχει πλέον καταργηθεί με τις αυστριακές αρχές να ερευνούν τη γνησιότητα του.

Ο μαυροντυμένος άνδρας κρατά στο ένα χέρι του ένα όπλο Zastava M70, ένα πιστόλι και ένα μεγάλο μαχαίρι.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών, φέρεται να διέρρευσε πως ο δράστης είναι ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα (Αλβανικής καταγωγής από τη Βόρεια Μακεδονία) και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Αυστριακός ΥΠΕΣ, Καρλ Νεχάμερ, ο νεαρός τζιχαντιστής είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση.

Ο Νέχαμερ επιβεβαίωσε πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Περί τους 150 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εντάχθηκαν, ανάμεσα στο 2012 και το 2016, στις τάξεις ισλαμιστικών οργανώσεων για να πολεμήσουν στο Ιράκ και την Συρία. Η ροή αυτή μειώθηκε από το 2016.

Οι περισσότεροι στρατολογήθηκαν στους κόλπους της αλβανικής, μουσουλμανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, μίας κοινότητας που θεωρείται μετριοπαθής και αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της κυρίως σλαβικής, ορθόδοξης βαλκανικής χώρας.

Διάγγελμα Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

«Ισλαμιστής τρομοκράτης»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Exclusive video of the shooting from the first moments of the attack in Vienna, Austria#Vienna @BittonRosen pic.twitter.com/BDDHIcnTBK

 

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο που δείχνουν έναν ένοπλο να τρέχει σε έναν πλακόστρωτο δρόμο, πυροβολώντας και φωνάζοντας. Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μην αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια, αλλά να της τα παραδώσουν ώστε να την βοηθήσουν στο έργο της.

Η αιματηρή ιστορία της Βιέννης

Το 1981, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε αυτήν τη συναγωγή. Το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:34
Exit mobile version