Η γαλατόπιτα, με φύλλο ή χωρίς, ανοιχτή ή σκεπαστή είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά της Αποκριάς, απλό, οικονομικό και με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Παραδοσιακά καταναλώνεται την εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου αλλά είναι ιδανική και για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.
Υλικά
8 φύλλα χωριάτικα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
300 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο)
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κάψουλα βανίλιας
Κανέλα κατά βούληση
Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα και μόλις ζεσταθούν ελαφρώς βάζουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει η κρέμα και όταν είναι έτοιμη αφήνουμε στην άκρη για να χλιαρύνει.
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ενσωματωθούν σε αυτήν. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά καλά και πασπαλίζοντάς τα κι αυτά με λίγη κανέλα.
Περιχύνουμε με την κρέμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-40 λεπτά. Προσοχή, αν είναι δυνατός ο φούρνος μας να μην μας αρπάξει από πάνω η κρέμα. Όταν είναι έτοιμη και κρυώσει , πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!