search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:21
MENU CLOSE

«Κλειδί» το self test για άνοιγμα δραστηριοτήτων – Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

26.03.2021 19:29
kovid-rapid-new-001
Photo: Eurokinissi

Τον οδικό χάρτη για τη χρήση των self test από τους πολίτες, παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες που θα πρέπει με ασφάλεια να λειτουργήσουν.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου, από τα φαρμακεία και κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και σε συνεργασία με τα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητας σε άτομα έως 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακή ενεργή, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πού θα είναι υποχρεωτικό

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομική δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποία θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.

Όλα τα δικαιώματα, όπως άδεια από την εργασία ή απουσία από το σχολείο κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας.

Πώς θα το κάνουμε

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test. Είναι κυρίως ρινικά test ή test λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες με δεύτερο rapid test, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα. 

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, η κυβέρνηση υλοποιεί μια νέα δράση στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων που θα επιτρέψει σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού του πληθυσμού να επανεκκινήσουν οι δραστηριότητες. Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου και αφορά στη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Είναι γνωστό ότι ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του ιού δεν έχουν συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, και οι τακτικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Γειλ η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 15.000 θανάτους.

Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου υλοποιείται μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. «Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι τα διαγνωστικά τεστ που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα θα συμβάλουν σημαντικά ώστε να διαγνωστούν ασυμπτωματικοί φορείς ή προσυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αυτό είπε θα έχει ως αποτέλεσμα να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή της με σωστή ιχνηλάτηση.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και τα τεστ αυτά αφορούν υγιή άτομα που εφόσον βρεθούν θετικά σε αυτά θα πρέπει να κάνουν και το μοριακό τεστ.

Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης μάχης, με την κούραση από την πολύμηνη προσπάθεια να κάνει το τελευταίο μίλι το πιο δύσκολο, το πιο απαιτητικό. Κάθε βήμα, όμως που κάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Στη μέρα, που χάρη στον εμβολιασμό, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αγαπημένες συνήθειες που μας έχουν λείψει, παρέα κυρίως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για το self testing και για τις κατηγορίες που εξαπολύει η αντιπολίτευση ότι «κάνουν το self testing στοχευμένα για να πάρει τον διαγωνισμό η Siemens», ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Την ώρα που υπάρχει ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός για τα τεστ δυστυχώς κάποιοι επιδίδονται σε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε ψέματα και ανοησίες. Είναι ξεκάθαρο αυτό που έχει πει και η επιστημονική επιτροπή και ο αναπληρωτής υπουργός, οι προδιαγραφές του διαγωνισμού πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας μας, δεν ευνοούν καμία μα καμία εταιρεία ούτε βεβαίως την Siemens που αναφέρατε και μας κατηγορούν, που δεν προκύπτει καν αν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διαγωνισμός με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνουν λίγη υπομονή όσοι κατηγορούν κι ας περιμένουν το αποτέλεσμα».

Είναι αληθές και όχι ψευδές το δίχτυ ασφαλείας

Τα self test δεν δημιουργούν ψευδή αίσθηση ασφάλειας αλλά μας βοηθούν με εύκολο τρόπο να ελέγχουμε αν είμαστε θετικοί, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αληθές και όχι ψευδές το δίχτυ ασφαλείας που θα δημιουργεί το τεστ».

Η εφαρμογή αυτού του τεστ «δεν διαφέρει πολύ από τα ένα απλό τεστ κύησης. Η λήψη δείγματος γίνεται από το σάλιο στο στόμα κι από το εσωτερικό της μύτης» προσέθεσε ο επ. καθηγητής. Έχει υψηλή ευαισθησία που φτάνει το 80%, είναι αξιόπιστο και εύχρηστο και η εκμάθηση τής διαδικασίας απαιτεί την παρακολούθηση ενός τρίλεπτου βίντεο, «είναι ιδιαίτερα εύκολη», υπογράμμισε και προσέθεσε πως η διενέργεια του μία φορά την εβδομάδα «μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας».

Ο ίδιος είπε πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση. Το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα 20 άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Όπως τόνισε οι πιθανότητες να υπάρχει θετικό άτομο στον κορονοϊό είναι 1 στις 5 άτυπες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:21