search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:43
MENU CLOSE

«Εικόνα σταθεροποίησης» μετά από 7 εβδομάδες – Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

26.03.2021 18:37
kovid-enimerosi-new-021
Photo: Eurokinissi

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Yγείας επεξεργάζεται ήδη το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία» όπως είπε η καθηγήτρια.

«Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν οι δραστηριότητες. Θέλουμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα με βάση την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας» τόνισε. Κι αυτό θα γίνει όπως είπε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη δραστηριότητα για καιρό χωρίς να απαιτηθούν πισωγυρίσματα.

Όπως προσέθεσε, θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα μας, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένο συγχρωτισμός -κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.496 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 707 διασωληνωμένους και 53 ακόμα θανάτους. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%).

Η ίδια εξήγησε ότι τα διαγνωστικά τεστ που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα θα συμβάλουν σημαντικά ώστε να διαγνωστούν ασυμπτωματικοί φορείς ή προσυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αυτό είπε θα έχει ως αποτέλεσμα να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή της με σωστή ιχνηλάτηση.

Τον οδικό χάρτη για τη χρήση των self test από τους πολίτες, παρουσίασε στη συνέχεια ο υφυπουργός Υγείας, ενώ όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και τα τεστ αυτά αφορούν υγιή άτομα που εφόσον βρεθούν θετικά σε αυτά θα πρέπει να κάνουν και το μοριακό τεστ.

Ωστόσο ίδια επισήμανε ότι προς το παρόν το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο αλλά εξήγησε ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα με 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τις 2.500 αλλά όπως τόνισε υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά -όπως τόνισε- ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη.

Επτά στα 10 άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ηλικίας άνω των 55 ετών ενώ πλέον οι διασωληνωμένοι από χθες ξεπέρασαν τους 700 -όπως επισήμανε καθηγήτρια, που είπε ότι «ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, στα οποία προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», αλλά ακόμη περισσότερο παρακολουθούμε τη θετικότητα η οποία προκύπτει από τυχαία δειγματοληψία και αφορά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η ίδια προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ -όσον αφορά την κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο 77% και καταγράφονται πλέον 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η ίδια παρατήρησε ότι παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει κάτω από 5% και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ όπως είπε: «Δεν έχει σημειωθεί αύξηση των θανάτων στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και μειώθηκε ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς στη ΜΕΘ είναι γύρω στις 15 ημέρες, αλλά «αυτό δεν είναι το ίδιο για όλους τους ασθενείς καθώς εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες». Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και το προσδιόρισε περίπου στο 20%.

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με την με την κυβέρνηση να πιέζει να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 5 Απριλίου.

Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ποιες περιοχές εντάσσονται και ποιες παραμένουν για μια ακόμα εβδομάδα στο “βαθύ κόκκινο”.

Ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:43