search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:28
MENU CLOSE

Σε ρόλο «big brother» πλέον ο «Τειρεσίας»

01.04.2021 17:01
BIG BROTHER_NEW

Ο μεγάλος αδερφός βάζει το μάτι του πλέον σε όλες μας τις οφειλές μας σε τράπεζες εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ και  αξιολογεί την πιστοληπτική πορεία πολιτών και επιχειρήσεων .

Ο λόγος  για μια νέα Τράπεζα στοιχείων οφειλετών που «αναβαθμίσει» τον γνωστό Τειρεσία  και συνδυάσει τα οικονομικά στοιχεία που ήδη φιλοξενεί μαζί με άλλα που έχουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η νέα αυτή υπηρεσία συνθέτει το προφίλ ιδιωτών και επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά των τραπεζικών πελατών  σε ότι αφορά τις αποπληρωμές των χρεών τους. Έτσι το πιστοληπτικό τους  προφίλ διαμορφώνεται και βαθμολογείται . Η βαθμολογία  αυτή ακολουθεί τα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες  στις συναλλαγές του με τις τράπεζες δημόσιο και ΔΕΚΟ

Επίσης θα προβλέπεται  η ίδρυση Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης για την συλλογή δεδομένων που αφορούν στη ρευστότητα που παρέχεται από τράπεζες (δάνεια και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα) σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση πολίτων και επιχειρήσεων επηρεάζεται  από κάθε είδους καθυστερήσεις ή αθετήσεις σε πληρωμές, όπως:

  • Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα
  • ΕΦΚΑ και άλλα Ταμεία από απλήρωτες εισφορές
  • Δήμοι για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις κλπ.
  • Τράπεζες για δάνεια κάθε μορφής
  • ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς
  • Εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, για απλήρωτους λογαριασμούς
  • Εταιρείες ύδρευσης, για απλήρωτους λογαριασμούς.

Ο νέος Τειρεσίας , θα λειτουργήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού εντάχθηκε στα έργα ψηφιακής μετάβασης που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Στον κατάλογο μάλιστα  των έργων που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπεται, στο πλαίσιο της «Εθνικής στρατηγικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους» η «ίδρυση γραφείου δημοσίων πιστώσεων».

 «Το σχέδιο» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα « αποσκοπεί στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, θέτει σε ρεαλιστικές βάσεις τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων που πωλούν οι τράπεζες ενώ συμβάλει στην δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης των χρεών του ιδιωτικού τομέα.

Με τη λειτουργία του φορέα όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση θα απευθύνεται σε τράπεζα ή σε κάποια επιχείρηση για δάνειο ή συνεργασία θα «ελέγχεται» το σύνολο της πιστοληπτικής του συμπεριφοράς, αλλά και των οφειλών του προς όλους τους φορείς, ώστε ο εμπλεκόμενος, τράπεζα ή επιχείρηση, να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη χορήγηση πίστωσης με βάση τη συμπεριφορά του ενδιαφερομένου και όχι με βάση τα εισοδήματα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μόνο εργαλείο που υπάρχει είναι η Τειρεσίας ΑΕ, στην οποία καταγράφονται μόνο καταγγελμένες οφειλές, προσημειώσεις και υποθήκες.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44