search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:05
MENU CLOSE

Διαλείπουσα νηστεία: Πώς σας βοηθά να χάσετε βάρος

15.04.2021 09:31
diatrofi-new

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει τακτικές, βραχυπρόθεσμες περιόδους νηστείας (περιόδους ελάχιστης ή καθόλου κατανάλωσης τροφής) μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα.

Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη διαλείπουσα νηστεία ως δίαιτα για την απώλεια βάρους. Η νηστεία για σύντομα χρονικά διαστήματα βοηθά τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερες θερμίδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τροποποίηση παραγόντων κινδύνου για καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα).

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι τέτοιου τύπου “δίαιτας”. Οι πιο δημοφιλείς είναι:

-η δίαιτα 16:8

-η δίαιτα 5:2

-η δίαιτα του πολεμιστή

Όλες οι μέθοδοι μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αλλά η αποτελεσματικότητα της καθεμιάς εξαρτάται από το άτομο.

Η διαλείπουσα νηστεία σας βοηθά να μειώσετε τις θερμίδες και να χάσετε βάρος

Ο κύριος λόγος που η διαλείπουσα νηστεία λειτουργεί για την απώλεια βάρους είναι ότι σας βοηθά να τρώτε λιγότερες θερμίδες.

Όλες οι διαφορετικές μέθοδοι περιλαμβάνουν παράλειψη γευμάτων κατά τις περιόδους νηστείας. Εάν δεν αντισταθμίσετε τρώγοντας πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια των περιόδων φαγητού, θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014, η διαλείπουσα νηστεία μείωσε το σωματικό βάρος κατά 3-8% σε διάστημα 3–24 εβδομάδων. Κατά την εξέταση του ποσοστού απώλειας βάρους, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους με ρυθμό περίπου 0,25-0,75 kg ανά εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 4-7% στην περιφέρεια της μέσης, δείχνοντας ότι έχασαν λίπος από την κοιλιά.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο απώλειας βάρους.

Τούτου λεχθέντος, τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας υπερβαίνουν πολύ την απώλεια βάρους. Έχει επίσης πολλά οφέλη για την μεταβολική υγεία και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και η μέτρηση θερμίδων γενικά δεν απαιτείται κατά τη διαλείπουσα νηστεία, η απώλεια βάρους προκαλείται κυρίως από μια συνολική μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Μελέτες που συγκρίνουν τη διαλείπουσα νηστεία με δίαιτες συνεχούς περιορισμού θερμίδων δεν δείχνουν διαφορά στην απώλεια βάρους όταν οι θερμίδες αντιστοιχίζονται μεταξύ των δύο μεθόδων.

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα κατά τη δίαιτα

Μία από τις χειρότερες παρενέργειες της δίαιτας είναι ότι το σώμα σας τείνει να χάνει και μυς μαζί με λίπος.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ευεργετική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας παρά την απώλεια σωματικού λίπους.

Μια επιστημονική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ο διαλείπων περιορισμός θερμίδων προκάλεσε παρόμοιο ποσό απώλειας βάρους με τον συνεχή περιορισμό θερμίδων , αλλά με πολύ μικρότερη μείωση της μυϊκής μάζας. Στις μελέτες περιορισμού των θερμίδων, το 25% του βάρους που χάθηκε ήταν μυϊκή μάζα, σε σύγκριση με μόνο το 10% στις διαλείπουσες μελέτες περιορισμού θερμίδων.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες είχαν κάποιους περιορισμούς, οπότε τα ευρήματα δεν είναι απόλυτα. Πιο πρόσφατες μελέτες δεν έχουν βρει διαφορές στην μυϊκή μάζα ανάμεσα στη διαλείπουσα νηστεία και άλλους τύπους διατροφικών πλάνων.

Πηγή: iatropedia

Photo by Pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:05