search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:15
MENU CLOSE

Μάνος Χατζιδάκις: Ο μελωδός των ονείρων (Video)

20.04.2021 09:53
xatzidakis-new

Γεννημένος το 1925, ο Μάνος Χατζιδάκις θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε μεταπολεμικά τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση.

Τη δεκαετία του ’50 συνθέτει ακατάπαυστα μουσική τόσο για το θέατρο όσο και τον κινηματογράφο, ενώ το 1961 θα του απονεμηθεί το βραβείο Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά» που ακούγεται στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» με την Μελίνα Μερκούρη.

«Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και «Ο μεγάλος ερωτικός» αποτελούν ορόσημα για τη σύγχρονη ελληνική μουσική και είναι ενδεικτικά του λυρικού κόσμου που εξέφραζε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στον νέο χώρο που δημιουργεί η σύνδεση του λαϊκού με το λόγιο ο Χατζιδάκις διατηρεί πάντα τη συναίσθηση ότι ο ίδιος είναι μη λαϊκός, ένας αστός παρατηρητής. Παράλληλα προσεγγίζει τον όρο «λαϊκός» με αυστηρότητα, αποδίδοντάς του μία σαφή και αφαιρετική έννοια, πέρα από τις συνήθεις κοινοτοπίες.

Ο Χατζιδάκις επιδιώκει μια μουσική ζωντανή που να εκφράζει τους ανθρώπους και τον καιρό τους και να μην είναι απλώς μια έκφραση τέχνης. Για τον λόγο αυτό, απέρριψε το οικοδόμημα της κλασικής μουσικής, επιλέγοντας απ’ την αρχή την ενασχόλησή του με το τραγούδι ως «ερωτική πράξη και όχι ως μια έκφραση τέχνης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31