search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:02
MENU CLOSE

Η απίστευτη ιστορία του Roland Garros – Δεν ήταν τενίστας αλλά πιλότος

14.06.2021 18:18
rolan_garros-new

Το τουρνουά Roland Garros που γίνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι θεωρείται από πολλούς οι κορυφαία διοργάνωση του τένις. Είναι το μεγαλύτερο από τα μεγάλα γκραν σλαμ και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου και εκατομμύρια τηλεθεατές.


Πως όμως το Γαλλικό όπεν πήρε το όνομα Roland Garros; Ποιος ήταν ο Γάλλος που όλοι έχουμε ακούσει αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του; Το πλήρες όνομα του ήταν Eugène Adrien Roland Georges Garros και γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1888 στο Σεν Ντενί της Ρεϊνιόν.


Ο μικρούλης Ρολάν στα 12 του αρρώστησε βαριά από πνευμονία και οι γιατροί συνέστησαν στους δικούς του να τον πάνε ε σχολείο στις Κάννες όπου το κλίμα θα ήταν καλύτερο. Στο σχολείο ο μικρός Ρολάν ξεδίπλωσε τις αρετές του στα αθλήματα.


Έγινε εξαιρετικός ποδηλάτης, έπαιζε ράγκμπι, ξεχώρισε στο ποδόσφαιρο ενώ άρχισε να ασχολείται και με το τένις. Όμως κάτι άλλο έμελλε να τον κερδίσει. Το 1909, και ενώ βρισκόταν διακοπές στο Σαπικούρ κοντά στη Ρεμς, παρακολούθησε τη Μεγάλη Εβδομάδα Αεροπορίας της Καμπανίας μεταξύ 22 και 29 Αυγούστου.

Ενθουσιάστηκε με τα αεροπλάνα και ύστερα απ’ αυτήν την εμπειρία, συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να γίνει αεροπόρος. Την ίδια χρονιά κιόλας άρχισε να πετάει με ένα Demoiselle και δυο χρόνια αργότερα με Blériot XI.
Οι ικανότητες του σαν πιλότος ήταν αξιομνημόνευτες για την εποχή, ο ίδιος ήταν ριψοκίνδυνος από τη φύση του και όλο αυτό έκανε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ο Ρολάν άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες αεροπλάνων και να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.


Στις 4 Σεπτεμβρίου 1911, κατέκτησε το ρεκόρ ύψους των 3.150 μέτρων. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1912, μετά την κατάρριψη του ρεκόρ του από τον Αυστριακό αεροπόρο Philipp von Blaschke, που πέταξε στα 4,360 μέτρα, ανέκτησε το ρεκόρ φτάνοντας στα 5.610 μέτρα.


Στις 23 Σεπτεμβρίου έκανε την πρώτη χωρίς σταθμό πτήση πάνω από τη Μεσόγειο, από το Φρεζύς-Σεν-Ραφαέλ στη νότια Γαλλία, στη Ριβιέρα, μέχρι το Μπιζέρτε της Τυνησίας, σε απόσταση 485 μιλίων (780 km), με ένα Morane-Saunier G. Η πτήση ξεκίνησε στις 5.47 π.μ. και διήρκεσε περίπου 8 ώρες. Το αεροπλάνο χάλασε δυο φορές στον αέρα και τις δυο φορές ο Ρολάν έλυσε μόνος του το πρόβλημα.

Το 1914 που άρχισε ο πρώτος παγκόσμιο πόλεμος ο Ρολάν κατετάγη στη Γαλλική αεροπορία και σύντομα λέει ο μύθος της εποχής ο Ρολάν ενεπλάκη στην «πρώτη αερομαχία στην παγκόσμια ιστορία». Είχε διεμβολίσει με το αεροσκάφος του ένα Ζέπελιν, καταστρέφοντάς το και σκοτώνοντας τους πιλότους του και τον εαυτό του. Σύντομα ο μύθος καταρρίφτηκε αφού ο Ρολάν ήταν ζωντανός και βρισκόταν στο Παρίσι.

Μέχρι τότε οι αερομαχίες γινόντουσαν με πιστόλια. Ο κάθε ένας πιλότος προσπαθούσε να σκοτώσει τον άλλον ή να χτυπήσει το αεροπλάνο του. Κάτι που φυσικά αποτύχανε οικτρά. Μέχρι που ο Ρολάν σκέφτηκε και τελειοποίησε μαζί με έναν φίλο του μηχανικό τον Ζιλ Χιου την τοποθέτηση ενός πολυβόλου πίσω από την έλικα του αεροσκάφους το οποίο θα μπορεί να ρίχνει συνεχόμενα χωρίς να χτυπάει την ίδια του την έλικα.
Ο Γκαρός με το σύστημα αυτό πέτυχε την πρώτη κατάρριψη αεροσκάφους την 1η Απριλίου 1915 και δύο άλλες ακόμα στις 15 και 18 Απριλίου 1915. Για την εφεύρεσή του, ο Αεροπορικός Όμιλος Αμερικής του απένειμε μετάλλιο τρία χρόνια αργότερα.


Στις 18 Απριλίου του ίδιου χρόνου, μετά την τελευταία του κατάρριψη, Γερμανικά πυρά από το έδαφος χτύπησαν το αεροπλάνο του και τον έριξαν. Ο Γκαρός δεν έπαθε τίποτε αλλά συνελήφθη. Οι Γερμανοί μελέτησαν το σύστημα του και το αντέγραψαν στα δικά τους αεροπλάνα.

Τρία χρόνια τα περασε ο Ρολάν σε γερμανικά στρατόπεδα αιχμαλώτων, και το 1918 ο Γκαρός κατόρθωσε να δραπετεύσει. Ηταν η τρίτη απόπειρά του. Στη συνέχεια μέσω της Ολλανδίας έφτασε στο Λονδίνο και από εκεί επέστρεψε στη Γαλλία και εντάχθηκε ξανά στην Γαλλική αεροπορία.


Ο Γκαρός σκοτώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1918, κοντά στο Βουζιέ των Αρδενών, έναν μήνα πριν το τέλος του πολέμου και μία ημέρα πριν τα 30ά του γενέθλια, όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε πιθανόν από τον Γερμανό άσο Χέρμαν Χάμπιχ.
Το Στάδιο Ρολάν Γκαρός, που κατασκευάστηκε στο Παρίσι κατά τη δεκαετία του 1920, πήρε το όνομά του από τον Γκαρός. Φιλοξενεί το Γαλλικό Όπεν που αποκαλείται επισήμως Les Internationaux de France de Roland-Garros.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Τι τηλεθέαση έκανε ο τελικός του Roland Garros

Τζόκοβιτς: Σπουδαία λόγια για τον Τσιτσιπά, μόνο αγάπη για τα «αδέλφια του», τους Έλληνες

Συγχαρητήρια Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και Τσίπρα στον Τσιτσιπά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:00