search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:59
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Οι δημοσκοπήσεις και οι συμμαχίες πριν τις εσωκομματικές εκλογές – Η μάχη των υποψηφίων

09.07.2021 12:13
kinima_allagis_new

Φουντώνει η προεκλογική μάχη για τις εσωκομματικές του Κινήματος Αλλαγής. Γεννηματά, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης αναμένεται να «τρέξουν πολύ» εν όψει Φθινοπώρου.

Η Γεννηματά προηγείται στα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής

Σημαντικό προβάδισμα καταγράφει η Φώφη Γεννηματά έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη σε δημοσκόπηση της MRB σχετικά με την καταλληλότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει στο σύνολο του εκλογικού σώματος ποσοστό 29%, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει ήδη δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία και ο Νίκος Ανδρουλάκης – δεν έχει δηλώσει επίσημα υποψηφιότητα – συγκεντρώνουν ποσοστό 20% και 12,7% αντίστοιχα.

Το 6,9% επιθυμεί κάποιον άλλο και το αρκετά υψηλό ποσοστό που φτάνει το 30,4% δεν παίρνει θέση.

Τώρα, όσον αφορά απαντήσεις εντός των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ (του 2019), καθώς η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 50% (56,7%), ο Ανδρέας Λοβέρδος 24,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 15.9%.

Την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Με κεντρικό σύνθημα της ομιλίας της «η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστής» η κα Γεννηματά είπε: «Είμαστε σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπως κάναμε ήδη σε πολλές περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο της οριστικής διαμόρφωσης της πρότασης μας για το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Πρόταση που μπορεί να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Η κ. Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη έβαλε παλιά και νέα στελέχη να εργαστούν μαζί, δείχνοντας έτσι μία ισχυρή πορεία συνεννόησης. Όπως σημειώνουν συνεργάτες της μιλώντας στο topontiki.gr, «η πρόεδρος θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο και το επόμενο διάστημα. Ακόμα και με τους συνυποψηφίους της θα δώσει έναν ιδεολογικοπολιτικό αγώνα», δείχνοντας παράλληλα και τις δημοσκοπήσεις που την δείχνουν πρώτη τόσο στο σύνολο, όσο και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.

Σε τουρ ο Λοβέρδος – Δημόσιες υποστηρίξεις

Σε περιοδεία βρίσκεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συναντάται με πρόσωπα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής βλέπει «σχεδόν καθημερινά» πρώην στελέχη του χώρου που είτε έχουν αποστασιοποιηθεί, είτε έχουν χάσει το πολιτικό τους ενδιαφέρον για την παράταξη.

Το τελευταίο διάστημα ο Ανδρέας Λοβέρδος ασκεί έντονη πολιτική κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συμμετοχή του κ. Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρέπει να σταματήσει. Τους παραπλανά και υπονομεύει την δική μας πορεία, παίρνοντας θέση στον εσωκομματικό μας αγώνα που δεν επιτρέπεται. Πρέπει να ληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Αν εκλεγώ αρχηγός θα το προωθήσω».

Ήδη δημόσια πρόσωπα δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον Ανδρέα Λοβέρδο στις εσωκομματικές εκλογές. Την αρχή έκανε ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, ο οποίος μέσα από την τηλεόραση του Action24 δήλωσε δημόσια ότι θα στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο διότι, όπως είπε, «στο πρόσωπο του βλέπει προοπτική για τον χώρο της Κεντροαριστεράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr τις επόμενες μέρες η λίστα των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου θα διευρυνθεί. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι ο πρώην Yπουργός θα συνεχίσει τόσο την πολιτική του εκστρατεία όσο και τις δημόσιες παρεμβάσεις. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι ήταν ο πρώτος που μίλησε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τόσο στους υγειονομικούς όσο και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Ανδρουλάκης: Το «καρφί» για την επιστροφή στο… ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρεί ότι αυτή η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη. Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εσωκομματικές ζυμώσεις δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το σχόλιο που έκανε μέσα από το topontiki.gr για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και τον… Ήλιο.

Υπενθυμίζεται ότι από το topontiki.gr ρωτήθηκε  αν συμφωνεί με την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ αντί ΚΙΝΑΛ που προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και απάντησε:

«Τη θέση μου γι αυτό το θέμα τη διατύπωσα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2019 και όχι όψιμα. Όταν θα γίνει το συνέδριο μας μετά την εκλογή ηγεσίας τα μέλη και οι φίλοι μας θα αποφασίσουν για τις όποιες αλλαγές στην παράταξή μας».

Προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο ίδιος τονίζει σε κάθε ευκαιρία είναι η ενδυνάμωση της παράταξης, αλλά και να γίνει σαφές ότι ο Χώρος έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος. Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ μιλάει για μια «προγραμματική πλατφόρμα με πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

«Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε ως ένα κόμμα που συνέθεσε την προοδευτική αριστερά με το προοδευτικό κέντρο. Γι’ αυτό τον λόγο απέκτησε βαθιές ρίζες στην κοινωνία,. Αυτή είναι η πολιτική του ταυτότητα, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν, για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη, να την αμφισβητήσουν. Το δίλημμα που θέτετε, αν θέλετε να το μεταφράσουμε με πολιτικούς όρους, είναι ή με το κόμμα που έφερε τη χώρα στη δημοσιονομική καταστροφή την περίοδο 2004-2009 με τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή ή με το κόμμα που εκμεταλλεύτηκε την κρίση και επέλεξε δύο φορές να συγκυβερνήσει με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, τους εκφραστές του εγχώριου Τραμπισμού και που με τις επιλογές τους γκρέμισαν την καρδάρα με τους κόπους του Ελληνικού λαού», είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο topontiki.gr.

«Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία οφείλει να μην δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να διατηρήσει ανέπαφο ένα ένδοξο παρελθόν, που όμως δεν υπάρχει πλέον. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί όραμα και όχι απλά μια λογιστική διαχείριση. Είναι ανάγκη να λάβουμε δραστικά μέτρα για μια ομαλή και δίκαιη πράσινη μετάβαση, αλλιώς ανακύπτει ο κίνδυνος, μέσω μιας βίαιης μετάβασης, να ενισχυθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαβάστε Επίσης:

Ανδρουλάκης στο topontiki.gr: Η Ευρώπη απέναντι στον Ερντογάν, ο φόβος για lockdown και ο… ήλιος του ΠΑΣΟΚ

Παπαθεοδώρου στο topontiki.gr: Ο Μητσοτάκης διαθέτει την «χρησιμότερη» αξ. αντιπολίτευση που θα μπορούσε να ονειρευτεί

Χριστοδουλάκης στο topontiki.gr: Συντηρητική η αντίληψη της ΝΔ – Χωρίς ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15