search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:31
MENU CLOSE

Χριστοδουλάκης στο topontiki.gr: Συντηρητική η αντίληψη της ΝΔ – Χωρίς ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

21.05.2021 12:01
xristodoulakis_new

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέσα από τη συνέντευξή του στο topontiki.gr ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Όπως λέει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, το κόμμα του βρίσκεται αντιμέτωπο με την «βαθιά συντηρητική αντίληψη της ΝΔ αλλά και τον λαϊκίστικο τυχοδιωκτισμό ενός ερμαφρόδιτου και χωρίς πολιτική ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ». Όσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης λέει ότι «η στάση του Κινήματος Αλλαγής θα είναι απέναντι με κάθε τρόπο».

Για το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν βλέπει δημοσκοπική άνοδο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει ότι «με θέσεις ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες, με πρόσημο σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό, με χαρακτήρα κοινωνικό και το βλέμμα στραμμένο σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Και αυτό τελικά θα αποτυπωθεί και στους κοινωνικούς και εκλογικούς συσχετισμούς».

Σχετικά με τις εσωκομματικές διεργασίες και την ανακοίνωση υποψηφίων αλλά και το εάν η συζήτηση για την ηγεσία μπορεί να οδηγήσει σε εσωστρέφεια ο Μανώλης Χριστοδουλάκης απαντά: «είναι στο χέρι μας και μόνο να αθροίσουμε και να συνθέσουμε δυνάμεις που ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιλογές του καθενός, την επόμενη ημέρα θα μας βρουν ενωμένους, και το σημαντικότερο, ισχυρότερους». Για το εάν ο ίδιος θα είναι εκ νέου Γραμματέας του κόμματος σημειώνει: «Κάνεις σήμερα, μέσα στις συνθήκες που βιώνουμε δεν μπορεί να προδιαγράψει τις πολιτικές εξελίξεις»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ

Ποια θα είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής στο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση; Θα πρωτοστατήσετε σε κινητοποιήσεις και απεργίες;

Από την πρώτη στιγμή, η στάση μας είναι απόλυτα καθαρή. Προφανώς αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία αλλά και οι ριζικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον επηρεασμένες από τις τεχνολογικές εξελίξεις, απαιτούν ένα νέο και σύγχρονο πλαίσιο που θα ρυθμίζει εκ νέου τις εργασιακές σχέσεις. Η διαφορά είναι ότι εμείς μιλάμε για ρύθμιση, και όχι για απορρύθμιση όπως διαμορφώνεται με βάση το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η στάση μας θα είναι ξεκάθαρη απέναντι σε αυτό και σε κρίσιμα σημεία μείζονος σημασίας, με κάθε τρόπο. Γιατί δυστυχώς, η πανδημία εργαλειοποιείται μετακυλίοντας τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας από το συλλογικό επίπεδο στο ατομικό, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για απλήρωτες υπερωρίες σε περιπτώσεις ασύδοτης εργοδοσίας, και με τον τρόπο αυτό νομιμοποιώντας την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία μας, πιστεύω πως αντιλαμβάνεστε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι πρωτοβουλίες αυτές θα δυσχεράνουν την εργασιακή καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτή τη μάχη, λοιπόν, εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Όπως είπα και πριν, με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Να μείνουμε λίγο στα εργασιακά. Κυκλοφορούν ρεπορτάζ που λένε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται κοντά στην ΠΑΣΚΕ ούτως ώστε να υπάρξει κάποιο πλαίσιο συνεργασίας αλλά και πολιτικής ένταξης του χώρου στο κόμμα της Αξ. Αντιπολίτευσης. Τι απαντάτε; Ποια θα είναι η αντίδρασή σας;

Εγώ προσωπικά, σέβομαι απόλυτα την θεσμική αυτονομία των χώρων της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Γνωρίζω, όμως, και από πρώτο χέρι, τους ισχυρούς δεσμούς που παραμένουν αναλλοίωτοι, μέχρι και σήμερα, με τα στελέχη και τις οργανώσεις που ανήκουν και αυτοπροσδιορίζονται στον πολιτικό μας χώρο. Διαχρονική σχέση που έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις κοινές μας αγωνίες, τους στόχους και τα πολιτικά μας προστάγματα. Σχέση που έμαθε να ξεπερνάει δυσκολίες και εμπόδια. Σχέση πολύ πιο ισχυρή από τις μικροκομματικές εκλογοθηρικές επιδιώξεις και πιθανές προσεγγίσεις ενός ΣΥΡΙΖΑ που στη διακυβέρνηση του απέδειξε, με τον χειρότερο τρόπο, τι σημαίνει γι’ αυτόν η προστασία και η στήριξη του εργαζόμενου στην πράξη. Με τους ανθρώπους μας έχουμε δρόμους παράλληλους και στους κοινούς μας αγώνες θα είμαστε για ακόμα μία φορά μαζί. Οι άλλοι ας κραδαίνουν τα ρεπορτάζ.

Παρόλο που αναγνωρίζεται από τους πολίτες σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής κάνει ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση αυτό δε φαίνεται να αποτυπώνεται στις μετρήσεις. Ποια είναι η απάντησή σας;

Επιτρέψτε μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, όχι εστιάζοντας στην αξιοπιστία των μετρήσεων, αλλά πολύ περισσότερο αντιλαμβανόμενος ότι, σήμερα, εν μέσω πανδημίας, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ ρευστό πολιτικό σκηνικό. Και αυτό προστίθεται σε ένα πολιτικό σύστημα και σε μία κοινωνία που μετά από δέκα χρόνια κρίσης, έχοντας απορρίψει εκ των πραγμάτων τους βολικούς και εύκολους εναλλακτικούς δρόμους με τους οποίους κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες, σήμερα, επανατοποθετείται. Και είμαι βέβαιος ότι στην επανατοποθέτηση αυτή, όταν έρθει η ώρα, θα επιβραβευθεί η επιμονή και η υπομονή μας, ο υπεύθυνος, σοβαρός αλλά και μαχητικός – όπου χρειάζεται – αντιπολιτευτικός μας λόγος και οι πρωτοποριακές μας επεξεργασίες που μπορούν να περιγράψουν στην πράξη την αντίληψη μας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Με θέσεις ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες, με πρόσημο σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό, με χαρακτήρα κοινωνικό και το βλέμμα στραμμένο σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Και αυτό τελικά θα αποτυπωθεί και στους κοινωνικούς και εκλογικούς συσχετισμούς.

Έχετε κατηγορηθεί στο παρελθόν ως χώρος για «ισαποστακισμό». Είναι το ίδιο η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι ο αντίπαλος του Κινήματος Αλλαγής;

Για εμάς, δεν υπάρχουν και ποτέ δεν υπήρξαν ίσες αποστάσεις. Γιατί αυτό, εξ’ ορισμού μεταφράζεται σε έναν ετεροπροσδιορισμό επιβίωσης. Το Κίνημα Αλλαγής, ως η φυσική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, ήξερε πάντα να χαράσσει το δικό του δρόμο και να πρωταγωνιστεί. Αυτή είναι και σήμερα η διακριτική πολιτική μας ταυτότητα. Και από αυτή την ταυτότητα διαφοροποιούνται αυτονόητα η βαθιά συντηρητική αντίληψη της ΝΔ αλλά και ο λαϊκίστικος τυχοδιωκτισμός ενός ερμαφρόδιτου και χωρίς πολιτική ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ. Αντίπαλος μας είναι η οπισθοδρόμηση και η μικροπολιτική κοκορομαχία ενός πλασματικού διπόλου που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Και σύμμαχοι μας είναι όσοι σήμερα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πάμε ξανά τη χώρα μπροστά.

Έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει η συζήτηση για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Φοβάστε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας ή θα δώσει άλλη δυναμική στο κόμμα;

Έχουμε πάντα αποδείξει ότι είμαστε πρωτοπόροι ως προς τις εσωκομματικές μας διαδικασίες, το δημοκρατικό τους αποτύπωμα και κυρίως το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, είναι στο χέρι μας και μόνο να αθροίσουμε και να συνθέσουμε δυνάμεις που ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιλογές του καθενός, την επόμενη ημέρα θα μας βρουν ενωμένους, και το σημαντικότερο, ισχυρότερους. Γιατί, τελικά οι εξωγενείς πολιτικές προκλήσεις για τη χώρα και την κοινωνία μας, είναι πολύ ισχυρότερες από τις εσωτερικές. Και οι απαντήσεις σε αυτές, απαιτούν μια παράταξη δυνατή.

Η επιλογή σας να είστε υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής – όποτε και αν γίνουν εκλογές – σημαίνει ότι στο Συνέδριο δε θα είστε πια γραμματέας;

Κάνεις σήμερα, μέσα στις συνθήκες που βιώνουμε δεν μπορεί να προδιαγράψει τις πολιτικές εξελίξεις, και ειδικά στο επίπεδο των επόμενων εθνικών εκλογών και τον χρονικό τους προσδιορισμό. Είναι σταθερή μου άποψη ότι στις μάχες αυτές, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες. Όπως αντίστοιχα είναι και σταθερή μου άποψη πως όλες οι διαδικασίες που διέπουν την πορεία και τη λειτουργία του κόμματος γίνονται βάσει των καταστατικών του αρχών. Και πρώτος απ’ όλους τις σέβομαι εγώ, όπως άλλωστε υπαγορεύει και η θεσμική μου ιδιότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Χατζηγιαννάκης στο topontiki.gr: Ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό «αιφνιδιασμό»

Ανάλυση: Τι δείχνουν οι 100 ημέρες του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία – Οι επόμενες κινήσεις του

Αγγελική Σπανού στο topontiki.gr: «Με απωθεί η στρατευμένη δημοσιογραφία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:31