search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:19
MENU CLOSE

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αποδόμηση Μητσοτάκη και πρόγραμμα για την επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2195
16/09/2021
16.09.2021 07:00
Tsipras-new-thess

Το δικό της «πακέτο» προτάσεων οριστικοποιεί σήμερα και αύριο η Κουμουνδούρου εν όψει της διήμερης επίσκεψης Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο.

Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο με την ομιλία στο Βελλίδειο ενώπιον των παραγωγικών φορέων και την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, θα κινηθεί σε δύο άξονες:

Από τη μία, θα επιχειρήσει μια σκληρή αποδόμηση της κυβέρνησης και του έργου της κατά τη διετία της διακυβέρνησής της, με βασικές αιχμές τη διαχείριση της πανδημίας, την οικονομία, το «μεταρρυθμιστικό» μπαράζ (εργασιακό, ασφαλιστικό, εκπαίδευση κ.λπ.), που η Κουμουνδούρου επικρίνει ως ακραίο νεοφιλελεύθερο, τις πρόσφατες πυρκαγιές ως προς το σκέλος τόσο του σχεδιασμού και της πολιτικής όσο και της απόκρισης και της ετοιμότητας έναντι κρίσεων.

Από την άλλη, θα αναδείξει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, προτάσεις τις οποίες καταθέτει και ως βάση συζήτησης στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις με στόχο τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική.

Επίσης, θα επιχειρήσει να «απαντήσει» στα εκλογικά διλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός και θα θέσει τον δικό του εκλογικό πήχη, για όποτε προκηρυχθούν εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει «καθαρή νίκη» στις εκλογές, αναβαθμίζοντας τον εκλογικό στόχο που διατύπωσε το περασμένο καλοκαίρι για «νίκη έστω και με μία ψήφο» από την πρώτη κάλπη, ώστε να δοθεί η ευκαιρία για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πάντως, δεδομένου ότι μόλις δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του Open TV, όπου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν ζητά αυτή τη στιγμή εκλογές, δεν αναμένεται κάποια ανατροπή κατά το διήμερο της ΔΕΘ. Άλλωστε από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν καθημερινά ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι απαγορευτική συνθήκη για να διατυπώσει η αξιωματική αντιπολίτευση αίτημα για εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο να ζητήσει εκλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τις ζητήσει αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι από την άνοιξη έως τις αρχές καλοκαιριού, πριν ο Μητσοτάκης αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ανοίγει παράθυρο για πρόωρες. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι οι πρόωρες είναι αναπόφευκτες, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η κυβερνητική φθορά. Από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι ο Τσίπρας ήδη από τον Ιούλιο έχει πει πως ανοίγει η προεκλογική περίοδος, επομένως στον ΣΥΡΙΖΑ ο εκλογικός συναγερμός δεν πρόκειται να χαλαρώσει.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας μια τακτική μηνών υπό τους προβολείς της ΔΕΘ, ανέδειξε εκ νέου ως αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν ζητά εκλογές, παρά τους μύδρους που εξαπολύει κατά της κυβέρνησης. Η γνωστή πια φράση για τις γαλοπούλες που «δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την εκλογική συντριβή, με δεδομένη και την επίμονη μέχρι σήμερα διαφορά στις δημοσκοπήσεις, και γι’ αυτό δεν ζητά εκλογές. Αίσθηση που είναι πάντως διάχυτη στην κοινωνία.

Φόβο και πανικό εντοπίζει πάντως και το επιτελείο της Κουμουνδούρου όσον αφορά τον Μητσοτάκη.

Διλήμματα

Θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός από τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου κι έπειτα έρχεται όλο και πιο πολύ αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου – είτε αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είτε με αποδοκιμασίες κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του, σκηνικό που δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κι επομένως του δημιουργεί πανικό. Και δεν είναι μόνο οργή για τη διακυβέρνηση αλλά και για το πρόσωπό του. Σε αυτό τον πανικό αποδίδει και τα σκληρά διλήμματα που έθεσε ως προς τις εκλογές, το ότι δηλαδή ζήτησε αυτοδυναμία απ’ την πρώτη κάλπη, παρά το ότι αυτή θα είναι με απλή αναλογική που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη αυτοδυναμίας. Επομένως, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Μητσοτάκης μπορεί μεν να στέλνει το μήνυμα ότι αν δεν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πάμε σε δεύτερες κάλπες με το νέο εκλογικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα φοβάται και καλείται να αντιμετωπίσει το χαλαρό σήμα για την πρώτη κάλπη που στέλνει η ρητορική περί επαναληπτικών ή διπλών εκλογών. Εν ολίγοις εκτιμούν ότι επιχειρεί να

συσπειρώσει από την πρώτη κάλπη φοβούμενος το «εφέ» των ευρωεκλογών, ότι δηλαδή η ψήφος θα είναι χαλαρή κι εκτονωτική στην πρώτη κάλπη και θα καταγράψει τους πραγματικούς συσχετισμούς που κατά την Κουμουνδούρου θα αποδειχτεί ότι απέχουν πολύ απ’ τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα.

Βέβαια ο πρωθυπουργός έθεσε κι ένα ακόμη δίλημμα, δηλαδή αυτοδυναμία ή κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη (εξαιρώντας το ΚΙΝΑΛΛ για να μην καεί η προοπτική εκλογής Λοβέρδου)παραπέμποντας έτσι σε αστάθεια. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ρητορική και στρατηγική συμμαχιών που έχουν μπορεί να αποδώσει μετά την πρώτη κάλπη, καθώς στα άλλα κόμματα του προοδευτικού φάσματος θα τεθεί έντονα το δίλημμα της πολιτικής αλλαγής, αν δηλαδή θα επιτρέψουν να συνεχίσει μια κυβέρνηση «ανίκανη» και «επικίνδυνη» με νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά χαρακτηριστικά ή θα δώσουν την ευκαιρία για μια προοδευτική αλλαγή στον τόπο.

Το θέμα είναι ότι η ίδια η Κουμουνδούρου μπορεί να θεωρεί πως το επιχείρημά της θα αφοπλίσει τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου και θα τα υποχρεώσει να σκεφτούν τη συγκυβέρνηση, έστω και αν προεκλογικά διακηρύσσουν εύλογα ότι διατηρούν την αυτονομία τους, ωστόσο παραέξω, στην κοινωνία, η συγκεκριμένη στρατηγική συμμαχιών δεν ακούγεται πολύ πειστική. Στο μεταξύ το ΚΙΝΑΛΛ πλέον, που εισέρχεται σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών, αποτελεί προς το παρόν τον άγνωστο Χ, καθώς αν επικρατήσουν πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος «καίγεται» το σενάριο της μετεκλογικής σύγκλισης.

Αποδόμηση

Ανεξαρτήτως του πώς θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα παραπάνω ζητήματα άμεσα (στη ΔΕΘ) ή μεσοπρόθεσμα, το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει την αποδόμηση της κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους – εξάλλου και ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη έδωσε σήμα για πόλωση από εδώ και πέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε έναν αρνητικό απολογισμό της κυβερνητικής θητείας μέχρι εδώ, ανοίγοντας τη βεντάλια της κριτικής και των επιθέσεων σε όλα τα κρίσιμα θέματα, αναδεικνύοντας δε εκ νέου το ότι η κυβέρνηση διέψευσε τις προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά στη μεσαία τάξη. Ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί:

– Στη διαχείριση συνολικά της πανδημίας (λοκντάουν, εμβολιασμοί, ελλιπή μέτρα επαναλειτουργίας των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, απουσία στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας κ.λπ.).

– Στα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ελλιπή, αποσπασματικά και σε κατεύθυνση αναδιάταξης της αγοράς σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα για το ταμείο ανάκαμψης που, κατά την Κουμουνδούρου, μοιράζει χρήμα σε λίγους και εκλεκτούς.

– Στα θέματα που άπτονται των πεδίων του κοινωνικού κράτους, δηλαδή εκπαίδευση, εργασιακά, πρόνοια και ασφάλιση, Υγεία. Πρόκειται για ζητήματα στα οποία είναι νωπό το κυβερνητικό δείγμα γραφής μετά την εφαρμογή του νόμου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που άφησε εκτός 40.000 υποψηφίους, τον νόμο Χατζηδάκη, την πρόσφατη ψήφιση του ασφαλιστικού για τους νέους, τις διακηρύξεις ενόσω είναι σε εξέλιξη η πανδημία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσον αφορά τα νοσοκομεία κ.λπ.

– Στον αυταρχισμό και την καταστολή.

– Στη διαχείριση κρίσεων όπως οι φετινές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Πελοπόννησο ή ακόμη και η «Μήδεια» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναμένεται να αναδειχθεί εκ νέου η προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιστροφής σε μνημονιακό καθεστώς και νέα περιοριστικά μέτρα. Ήδη από το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει ότι το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023, επομένως πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή εννέα μονάδων μέσα σε δύο χρόνια, που μεταφράζεται σε 16 δισ.

Μέσα από τα παραπάνω αναμένεται ότι θα αναδείξει εκ νέου το προφίλ που φιλοτεχνεί εδώ και αρκετό καιρό για την κυβέρνηση, αυτό της ανίκανης, αλαζονικής κι επικίνδυνης κυβέρνησης. Στο μεταξύ, μετά και την τελευταία παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έκανε λόγο για «απατεωνιά» όσον αφορά τον τρόπο που παρουσιάστηκαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο χαρακτηρισμός περί πολιτικών απατεώνων υιοθετείται, καθώς φαίνεται, από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαιροποίηση και ξαναπακετάρισμα

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναμένεται να παρουσιαστούν επικαιροποιημένες όπου χρειάζεται οι προγραμματικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού σε θεματικές εκδηλώσεις (νέο ΕΣΥ, μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, κλιματική κρίση κ.λπ.). Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι πλέον έχουν ένα στιβαρό πρόγραμμα στα χέρια τους, που έχει δουλευτεί εδώ και έναν χρόνο.

Κάποιες προτάσεις, όπως είπαμε, μπορεί να επικαιροποιηθούν με βάση την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων, ενώ θα εμπλουτιστούν και με παρεμβάσεις για τα θέματα που προέκυψαν μες στο καλοκαίρι (εργασιακά, πρόσβαση στα ΑΕΙ, κλιματική κρίση και πυρκαγιές, κ.ά.). Ως εμβληματικές προτάσεις που θα επαναφέρει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί π.χ. την πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μες στην πανδημία (με διαγραφή μεγάλου μέρους του και σύστημα 120 δόσεων για το υπόλοιπο) και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την κατάρτιση ενός νέου πτωχευτικού, το ξήλωμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την πρόσφατη πρόταση για την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία κ.λπ. Ιδιαίτερα θα αναδειχθεί και το θέμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στο ρεύμα και βασικά αγαθά, καθώς θεωρείται ότι οδηγεί σε εκρηκτικά προβλήματα, που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα που δημιούργησε η πανδημία. Ειδικά για την ενέργεια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να ασκηθούν έλεγχοι και παρεμβάσεις από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά των πρακτικών καρτέλ από τους τέσσερις παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, να γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ και να υπάρξουν προγράμματα επιδότησης ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου – Να γίνει και 3η δόση

Eurostat: Μειώθηκε κατά 0,1% το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη

Φοιτητές: «Ουραγοί» στους εμβολιασμούς οι εκκλησιαστικές σχολές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:19