search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:00
MENU CLOSE

Νέα «πυρά» Μενέντεζ κατά της Τουρκίας: Δεν βλέπω νέες πωλήσεις όπλων

28.09.2021 21:15
menendez_new

Την εξέταση του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία αξιοποίησε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής για να στείλει νέο «μήνυμα» στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Μπομπ Μενέντεζ, στη διάρκεια της ακρόασης του Τζεφ Φλέικ (εκλεκτού του Τζο Μπάιντεν για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα) στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, σημείωσε με νόημα ότι «από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400». Υπενθυμίζεται ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, είχε πρωτοστατήσει στις πιέσεις προς την κυβέρνηση Τραμπ, για την επιβολή κυρώσεων -βάση του νόμου CAATSA– στην Τουρκία μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

H επιλογή του Τζεφ Φλέικ από τον Μπάιντεν για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα σηματοδοτεί μια μείζονα αλλαγή πλεύσης της Ουάσινγκτον, καθώς ο Φλέικ ήταν μέχρι πρώτινος Γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (και «εχθρός» του Ντόναλντ Τραμπ) και η τοποθέτησή του στην Τουρκία είναι η πρώτη αμιγώς πολιτικού προσώπου τα τελευταία 40 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φλέικ, κατά την ακρόασή του, παραδέχθηκε ότι η αγορά των S-400 παραμένει ένα αγκάθι στη διμερή σχέση, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια που είναι αντίθετη με τις νατοϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας.

Παράλληλα, ο Φλέικ σημείωσε ότι οι κυρώσεις του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA. Πάντως, όταν ανέφερε ότι θα εργαστεί για να γίνουν διαθέσιμα νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα προς αγορά στην Τουρκία, ο Μενέντεζ τόνισε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα έχει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για την Άγκυρα είναι η θέση του για τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους και χαρακτήρισε ως σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του ISIS. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει την εκστρατεία που διεξάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία και να τοποθετηθεί για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. Ο Φλέικ χαρακτήρισε την Τουρκία ως «έναν απαραίτητο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα Ουάσιγκτον-Άγκυρας ταυτίζονται. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον αμυντικό τομέα, λέγοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τέλος, σημείωσε ότι η διμερής σχέση εκτείνεται πέρα από την αμυντική συνεργασία, αναδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική διάσταση που, όπως είπε, την χαρακτηρίζει.

Διαβάστε επίσης

iPhone 13: Πρόβλημα στη λειτουργία αν η οθόνη αλλαχθεί από τρίτο επισκευαστή

Νέοι μπελάδες για το F-35: «Ψαλίδι» στις παραγγελίες για το 2022

Βρετανία: Στέρεψαν τα βενζινάδικα – Δεν έχουν καύσιμα τα αυτοκίνητα – Ατελείωτες ουρές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:00