search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:19
MENU CLOSE

Νέοι μπελάδες για το F-35: «Ψαλίδι» στις παραγγελίες για το 2022

28.09.2021 18:56
f-35_new

Φαίνεται ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ άρχισε να υλοποιεί τις προειδοποιήσεις του σχετικά με την ανάγκη μείωσης του κόστους του μαχητικού 5ης γενιάς.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαπραγματεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, σχετικά με το πόσα F-35 θα παραδωθούν συνολικά στα τρία σώματα (Αεροπορία, Ναυτικό, Πεζοναύτες) κατά το έτος 2022 και τα καλά νέα είναι ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέληξαν σε συμφωνία των δύο πλευρών.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η συμφωνία προβλέπει ότι το 2022 θα παραδοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ λιγότερα μαχητικά 5ης γενιάς απ’ όσα παραδόθηκαν τα προηγούμενα έτη, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες για «ψαλίδισμα» των παραγγελιών, όσο η τιμή και το κόστος συντήρησης των αεροσκαφών παραμένουν πολύ υψηλά.

Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin δήλωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε με το Πεντάγωνο να παραδώσει συνολικά 151 έως 153 stealth μαχητικά F-35 το 2022, κάτι που σημαίνει ότι θα παραδοθούν λιγότερα από τα 169 αεροσκάφη, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να παραδοθούν περίπου 156 αεροσκάφη στις ΗΠΑ από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί γιατί η εταιρεία προχώρησε στη μείωση των παραδόσεων, ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το Κογκρέσο πιέζει για μείωση του κόστους παραγωγής και συντήρησης των F-35, καθώς όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι στο μέλλον θα τείνει να είναι μη βιώσιμο για της Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το Κογκρέσο, όσο και η Αεροπορία έχουν στείλει το μήνυμα ότι, όσο το κόστος δεν μειώνεται, θα μειώνονται οι παραγγελίες για νέα αεροσκάφη κατ’ έτος, και δεν θα επιτρέπονται πρόσθετες παραγγελίες, ώστε να υπάρχει μια κάποια δημοσιονομική ισορροπία και να μην αυξηθεί κι άλλο το βάρος που πέφτει στις πλάτες των φορολογουμένων.

Photo: Flickr

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Στέρεψαν τα βενζινάδικα – Δεν έχουν καύσιμα τα αυτοκίνητα – Ατελείωτες ουρές (Video)

Τουρκικά ΜΜΕ: Eκνευρισμός για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Τουρκία: «Τρολάρισμα» Ερντογάν από Μπαμπατζάν – Νέοι S-400; Οι παλιοί είναι ακόμα στις αποθήκες!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:13