search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:41
MENU CLOSE

F-35: Και η Αεροπορία των ΗΠΑ εξετάζει περικοπή παραγγελιών αν δεν πέσει το κόστος

18.05.2021 19:53
F-35_new

Μετά το Κογκρέσο, φαίνεται ότι και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μείωσης των παραγγελιών νέων F-35 για τα επόμενα χρόνια.

Περιορισμός στις παραγγελίες

Σύμφωνα με σημειώσεις του Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, Πτέραρχου Τσαρλς Μπράουν του Νεώτερου, που αποκάλυψε το Air Force Mag, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας σκοπεύει να περιορίσει τις παραγγελίες για F-35 στα 48 νέα αεροσκάφη για το 2022 και στα 43 αεροπλάνα το χρόνο από το 2023 ως το 2026, αποκλείοντας, μάλιστα, την προσθήκη επιπλέον αεροσκαφών σε αυτούς τους αριθμούς.

Κατά τα φαινόμενα, δύο παράγοντες βαραίνουν σε αυτή τη σκέψη: η Αεροπορία θέλει να περιμένει την νέα αναβαθμισμένη έκδοση των F-35, την Block 4, και συνεχίζει να προβληματίζεται για το υψηλό κόστος πτήσης και συντήρησης των αεροσκαφών, το οποίο παραμένει σε «μη βιώσιμα» επίπεδα, σύμφωνα υψηλόβαθμους αξιωματικούς του σώματος που έχουν άμεση σχέση με το πρόγραμμα.

Τεράστιο το κόστος συντήρησης και πτήσης

Το 2012 η Αεροπορία είχε υπολογίσει το ετήσιο κόστος του κάθε F-35 στα 4,1 εκατ. δολάρια, όταν ακόμα πίστευε ότι το μαχητικό θα μπορούσε να έχει συγκρίσιμο λειτουργικό κόστος με το F-16. Ωστόσο, πλέον το ετήσιο κόστος συντήρησης για κάθε F-35 ως το 2036 υπολογίζεται στα 7,8 εκατ. δολάρια, ενώ το ωριαίο κόστος πτήσης παραμένει στα 33.000 δολάρια, όταν το νέο F-15EX έχει ωριαίο κόστος πτήσης 29.000 δολάρια και αναμένεται να μειωθεί.

Η Αεροπορία παραδέχεται ότι το F-35 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του στόλου των μαχητικών της και το βασικό αεροσκάφος για προηγμένες συνθήκες μάχης. Ωστόσο, όσο τα κόστη παραμένουν υψηλά, τόσο η Αεροπορία θα στέλνει στην Lockheed Martin το μήνυμα ότι υπάρχει κίνδυνος περικοπής του προγράμματος, αν δεν μαζευτεί το κόστος σε ορίζοντα έξι ως οκτώ ετών.

Ειδήσεις σήμερα

Ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς: Τα βρήκαν και πολιτικά Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία

Κι όμως, συμβαίνει: Εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού το stealth βομβαρδιστικό Β-21

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:39