search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:05
MENU CLOSE

Κι όμως, συμβαίνει: Εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού το stealth βομβαρδιστικό Β-21

30.04.2021 20:32
b-21_new

Την ώρα που στις ΗΠΑ το Κογκρέσο πονοκεφαλιάζει για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα των F-35, το οποίο έχει «ξεφύγει» από άποψη κόστους, ένα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μοιάζει να πηγαίνει… ρολόι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Άνταμ Σμιθ, το πρόγραμμα για το νέο stealth βομβαρδιστικό αεροπλάνο, το Β-21 Raider, είναι «εντός χρονοδιαγράμματος, εντός προϋπολογισμού και προχωρεί με πολύ ευφυή τρόπο». Σημειώνεται ότι ο Σμιθ ήταν εκείνος που είχε χαρακτηρίσει το πρόγραμμα των F-35 ως «ποντικότρυπα», ζητώντας να περικοπεί άμεσα.

Βέβαια, ο Σμιθ σημείωσε ότι τα πράγματα «μπορεί να στραβώσουν» μόλις αρχίσουν οι πτητικές δοκιμές του Β-21 (που ενώ αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2021, πλέον θα γίνουν μέσα στο 2022), ωστόσο, ακόμα και έτσι, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι μόλις ολοκληρωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 2020 θα αρχίσει να αντικαθιστά τα βομβαρδιστικά Β-1Β και Β-2.

Όμως, γιατί η εξέλιξη του προγράμματος του Β-21 χαρακτηρίζεται ως «θαύμα»; Συγκριτικά, ο προκάτοχός του, το Β-2, αν και ως σχέδιο άρχισε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνσης Κάρτερ, τελικά έκανε την πρώτη πτήση του το 1989, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1997, ο συνολικός προϋπολογισμός ανά αεροσκάφος έφθασε τα 2,13 δισ. δολάρια και τελικά κατασκευάστηκαν μόλις 21 από τα βομβαρδιστικά αυτά.

Αν όλα πάνε καλά, η Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμματίζει να αγοράσει τουλάχιστον 100 Β-21, τα οποία αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία μέχρι το 2027. Το stealth βομβαρδιστικό θα μπορεί να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα, ενώ αν το πρόγραμμα «τρέξει» κανονικά και δεν υπάρξουν μεγάλες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, η Αεροπορία πιθανόν να ζητήσει κι άλλα από τα νέα βομβαρδιστικά.

Photo: USAF

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:05