search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:22
MENU CLOSE

F-35: Τελεσίγραφο από το Κογκρέσο – Μείωση κόστους ή μείωση απόκτησης αεροπλάνων

14.09.2021 17:41
f-35

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις ΗΠΑ η διαμάχη σχετικά με το κόστος του προγράμματος ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Το νέο κεφάλαιο στο σίριαλ πλέον παίζεται στο Κογκρέσο, καθώς η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόσφατα παρουσίασε την δική της εκδοχή σχετικά με τον προϋπολογισμό για την άμυνα για το δημοσιονομικό έτος 2022 στον οποίο περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στα F-35, καθώς θα απαιτηθεί από τα τρία σώματα που προμηθεύονται τα μαχητικά να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους «κόστους ανά ουρά ανά χρόνο», το οποίο μετρά το μέσο κόστος πτήσης, συντήρησης και αναβάθμισης του αεροσκάφους.

Μάλιστα, στο πλευρό των πολιτικών φαίνεται ότι βρίσκεται και ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, σμήναρχος Μπράουν, ο οποίος δήλωσε ότι θα υποστήριζε τη ρύθμιση στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «η γλώσσα που χρησιμοποιεί το Κογκρέσο είναι σύμφωνη με αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε. […] Ένας από τους στόχους μας είναι να κάνουμε το πρόγραμμα να έχει προσιτό κόστος και να κάνουμε προσιτό και το κόστος συντήρησης». Διευκρίνισε, δε, ότι τα σχόλιά του δεν σχετίζονται με συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ότι αναφέρονται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια με το Κογκρέσο και τους κατασκευαστές να επιτευχθούν στόχοι σχετικά με το κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η Αεροπορία σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 1.763 F-35A, βρίσκεται εντελώς εκτός στόχων κόστους, καθώς βάσει των στοιχείων του δημοσιονομικού έτους 2020 το κόστος για κάθε ένα μαχητικό έφθασε τα 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο στόχος «κόστους ανά ουρά ανά χρόνο» είχε τεθεί μόλις στα 4,1 εκατομμύρια. Υπολογίζεται δε ότι ως το 2036 η διαφορά πραγματικού κόστους πτήσης και συντήρησης και στόχων θα κυμαίνεται στα 4,4 εκατομύρια δολάρια ανά αεροσκάφος ετησίως, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας.

Photo: Lockheed Martin

Διαβάστε επίσης

Σφαγή: Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα – Δολοφόνησαν 1500 δελφίνια σε ένα έθιμο (Photos/Video)

Ταλιμπάν: Εξαφανισμένοι δύο ηγέτες τους – Φήμες ότι είναι νεκροί

Πούτιν: Σε καραντίνα ο Ρώσος πρόεδρος – Πολλά κρούσματα στο περιβάλλον του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:15