ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:19
MENU CLOSE

«Η Μαρία Αντουανέτα με το ρόδο» το πορτρέτο που έγινε για να καλυφθεί ένα σκάνδαλο (photos/video)

20.10.2021 13:11

Δεν είναι λίγες οι φορές που διάσημοι πίνακες κρύβουν κάτω από το χρώμα τους κάποια άλλη εικόνα, ένα προσχέδιο που έμεινε στη μέση ή μια ιδέα που έμεινε ανολοκλήρωτη.

Τότε, ξέσπασε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Η Αντουανέτα κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε να την απεικονίσουν μ’ έναν τρόπο ανάξιο της τάξης της, και του αξιώματός της, «σχεδόν γυμνή, ντυμένη σαν μια κοκότα του μπουντουάρ, σαν μια παλιογυναίκα». Μέσα σε λίγες ώρες το σούσουρο κάλυψε όλο το Παρίσι, και από στόμα σε στόμα ο πίνακας πήρε ανεπίσημα τον τίτλο: «Η Γαλλία με τα καπρίτσια της Αυστριακής, κατάντησε ντυμένη με κουρέλια».

Ο θόρυβος δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά του Λουδοβίκου, ο οποίος διέταξε να αφαιρεθεί αμέσως το πορτρέτο από την Έκθεση και να επιστρέψει στο παλάτι των Βερσαλιών. Επειδή, όμως, από το περιστατικό αυτό, είχε αλλοιωθεί και αμαυρωθεί η εικόνα της βασίλισσας, έπρεπε αμέσως να γίνει κάτι που θα λάμπρυνε ξανά την εικόνα της. Μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη η βασίλισσα ήταν ήδη μισητή από το λαό και τους υπηκόους της.

Τότε η μαντάμ Βιγκέ Λε Μπρυν, ξανάπιασε εσπευσμένα τα πινέλα της προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά. Η βασίλισσα κράτησε την ίδια πόζα, και το ίδιο αχνό ροζ τριαντάφυλλο στο αριστερό της χέρι, αλλά η ζωγράφος την «έντυσε» από την αρχή όπως της ταίριαζε, Με ένα μεταξωτό μουαρέ φόρεμα γκρι μπλε χρώματος, με ασημένιες ανταύγειες, ένα κολιέ με δύο σειρές μαργαριτάρια, και ένα μεγάλο καπέλο με φτερά. Αυτό το «πολιτικά ορθό» πλέον πορτρέτο, εκτέθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 1783, με τον τίτλο «Marie-Antoinette a la rose» («Η Μαρία – Αντουανέτα με το ρόδο»), και είναι σήμερα το πιο διάσημο πορτρέτο της γυναίκας που έμελλε να είναι η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας.

Η άγνωστη αυτή -μέχρι σήμερα- ιστορία, αποκαλύφθηκε από την ιστορικό και συγγραφέα Σεσίλ Μπερλί, στο βιβλίο της «Η ελαφρότητα και η σοβαρότητα. Η Ιστορία του 18ου αιώνα μέσα από τους πίνακες». Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες περιδιαβαίνουν την ιστορία του 18ου αιώνα, καθώς οι αμέτρητες αντιθέσεις του αναδεικνύονται από δέκα σπουδαίους πίνακες, από το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Αντουάν Βατό, μέχρι τον «Θάνατο του Μαρά» του Ζακ Λουί Νταβίντ.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας για Εξετάστικη: Βλέπει κυβερνητική προσπάθεια για να μη διερευνηθεί η Λίστα Πέτσα

Απίστευτη γκάφα on air – Σκληρό πορνό κατά την διάρκεια της παρουσίασης του καιρού (Video)

Ζακ Κωστόπουλος: Απών ο κοσμηματοπώλης από τη δίκη – «Όχι» της έδρας σε μεγαλύτερη αίθουσα και κάλυψη από φωτογράφους

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:17
Exit mobile version