search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:52
MENU CLOSE

Σταύρος Θεοδωράκης – «Πρωταγωνιστές»: Δυνατές ιστορίες «ηρώων των πικρών μας ημερών»

29.10.2021 18:49
protagonistes-new

Συνεπής. Με τον εαυτό του κατ’ αρχήν. Με εκείνους στους οποίους απευθύνεται. Με εκείνους που προσεγγίζει. Με εκείνους στους οποίους δίνει χώρο ενώ ο ίδιος υποχωρεί παραμένοντας όμως στο κάδρο, και αφήνει να ακουστούν οι φωνές τους, οι ιστορίες τους.

Οι «Πρωταγωνιστές» είναι όπως ακριβώς έδωσε το στίγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη της χθεσινής εκπομπής (28 Οκτωβρίου): μια σχέση που δεν ήταν ποτέ ο παρουσιαστής και οι τηλεθεατές. Είμαι ο Σταύρος και είστε κι εσείς για τους οποίους επιστρέφουν οι «Πρωταγωνιστές».

Είναι δύσκολο στη δημοσιογραφία, τις 500 λέξεις να τις κάνεις 200- δηλαδή να κόψεις κείμενο- ή να «πεις» όσα έχεις μαζέψει σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Πιο εύκολα πλατειάζει κάποιος. Το ίδιο ισχύει και στην τηλεόραση.

Ακόμα κι αν συμφωνήσουμε με το κινεζικό ρητό ότι μια εικόνα ισούται με 1000 λέξεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν πλάτειασε, έκανε οικονομία λέξεων και εικόνων σε κάθε ένα από τα τέσσερα θέματα του, είχε όλο το «ψαχνό» την ουσία, εκείνων που ήθελε να φωτίσει: Ανθρώπων, «ηρώων των πικρών μας ημερών, ανθρώπων που κάνουν το σωστό χωρίς να φοβούνται το κόστος ακόμα κι αν το κόστος είναι ο θάνατος».

Συνεπής με αυτό που είχε στο μυαλό του ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη γενική κατεύθυνση της εκπομπής του, γι αυτό και συνεπής με τον τίτλο της.

Άνθρωποι που είναι ανάμεσά μας, πρωταγωνιστές σε μικρές, αλλά «μεγάλες» ταυτόχρονα, ιστορίες ζωής, παρουσιάστηκαν με τηλεοπτική σεμνότητα και λιτότητα.

Η πρεμιέρα ήταν μια «σούμα της επικαιρότητας», όπως είχε πει ο δημοσιογράφος στο topontiki.gr πριν από λίγο καιρό.

Φώτισε τη ζωή του αδικοχαμένου «βασιλιά των drones»- εθελοντή πυροσβέστη, του 38χρονου Βασίλη Φιλώρα ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση κολώνας της ΔΕΗ προσπαθώντας να συνδράμει στο έργο κατάσβεσης στην καταστρεπτική φωτιά που έκανε κάρβουνο της Βορειοανατολική Αττική τον περασμένο Αύγουστο.

Το ολόγραμμα του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του πρόωρο χαμένου εθελοντή πυροσβέστη, σχηματίστηκε από τις διηγήσεις περιστατικών που μοιράστηκαν στενοί φίλοι του με τον δημοσιογράφο να αρκείται σε ρόλο ακροατή.

Δεμένο στο μοντάζ το πρώτο με το δεύτερο θέμα, παρουσιαστής και τηλεοπτικό συνεργείο πήγαν ως τη Ζάκυνθο και έδωσαν ένα θέμα διάρκειας περίπου οκτώ λεπτών για τον παπα Γιάννη, που λειτουργεί στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και ήταν εκείνος που δεν φοβήθηκε αλλά ύψωσε το ανάστημα του απέναντι σε αντιεμβολιαστή που του έκανε τον καμπόσο.

Περίπου ίδιο χρόνο αφιέρωσε στην Φαουζία Αλιζάντα (και τον σύζυγό της Χουσεϊν Ρεζάι), που αν και έγκυος, χωρίς να ξέρει κολύμπι, διέσχισε το Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια ως τη Μυτιλήνη  διότι κινδύνευε η ζωή της στο Αφγανιστάν. Πάντα υπήρχαν οι Ταλιμπάν, λέει χωρίς να φορά μπούργκα και φοβάται, σε άπταιστα ελληνικά στον Θεοδωράκη στην ταράτσα του σπιτιού της στην Αθήνα.

Ιστορίες όπως αυτή της Φαουζία,  είναι πρώτη ύλη για τα δελτία ειδήσεων, όχι όμως ελληνικών καναλιών, αλλά ειδησεογραφικών οργανισμών όπως το BBC για παράδειγμα. Ευτυχώς δεν έμεινε «θαμένη» και μέσα από αυτή την προσωπική ιστορία οι «Πρωταγωνιστές» έδωσαν μια μικρή αλλά έντονη «γεύση» τί συνέβαινε, τι συμβαίνει και θα συμβάνει στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας την υποκρισία των Δυτικών (Ευρώπης και ΗΠΑ) από τη στιγμή που πλέον δεν έχουν κανένα συμφέρον.

Δύο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Ασφάλειας συγκεκριμένα, η ανθυπαστυνόμος Μαρία Τσιλιγιάννη και ο αστυνόμος Γιάννης Σγούρος, περιγράφουν τον τρόπο δράσης τους για την διαλεύκανσης δύο διαφορετικών εγκληματικών υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και τη σύλληψη των δραστών.

Εκείνη συνέβαλε στην εξάρθρωση και σύλληψη των μελών συμμορίας Βούλγαρων που βίαζαν και κακοποιούσαν αλλοδαπές ιερόδουλες. Εκείνος συνέβαλε και συνέλαβε τη γυναίκα που έλουσε και έκαψε με βιτριόλι την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Χωρίς φιοριτούρες, μέσα από στεγνές περιγραφές, σχηματίστηκαν ενώπιον των τηλεθεατών σκηνές που θα ζήλευαν σε σύλληψη και σκηνοθεσία  σειρές σαν τις «CSI» ή «Low & Order». Επιμύθιο της τέταρτης ιστορίας; Οι δύο αυτοί νέοι άνθρωποι και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι ζευγάρι στη ζωή. Και εκεί ο δημοσιογράφος επέλεξε να κλείσει το θέμα του.

Πολλή δουλειά κρυβόταν πίσω από κάθε θέμα. Η αξιοποίηση των infographics σε κάθε ένα από τα τέσσερα, με μέτρο, προσέθεταν πληροφορία στην ιστορία και συμπλήρωναν στην αφήγηση της.

Κάθε μία ιστορία δοσμένη με σαγηνευτικό αφηγηματικό τρόπο, όπως ξέρει να κάνει καλά ο παρουσιαστής και εμπνευστής της εκπομπής.

Δύσκολη εκπομπή ακριβώς γιατί τα θέματα δεν είναι εύκολα πόσο μάλλον στην υλοποίηση τους. Γι’ αυτό και οι «Πρωταγωνιστές» θα είναι μια φορά το μήνα. Από μία άποψη είναι κρίμα. Μεγαλύτερο όμως κρίμα είναι η επιλογή του καναλιού να την βάλλει στην εξορία του προγράμματός του (00.30). Ίσως διότι πιο αξιόλογο είναι το «The bachelor», απ’ ό,τι φαίνεται.

Διαβάστε επίσης

Πρωινάδικα μεσημεριανάδικα – Σε ένα άλλο σύμπαν

Τηλεθέαση: Το τοπ-20 της εβδομάδας – Σαρώνουν τα σήριαλ

Άγριες Μέλισσες: Νέα γυναίκα στη ζωή του Νικηφόρου – Σφοδρή σύγκρουση με την Ασημίνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:52