search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:15
MENU CLOSE

Τηλεθέαση: Το τοπ-20 της εβδομάδας – Σαρώνουν τα σήριαλ

29.10.2021 10:54
tietheasi new

Το τηλεβαρόμετρο της περασμένης εβδομάδας έχει διπλή ανάγνωση. Είναι η αποθέωση της μυθοπλασίας, ταυτόχρονα καθολική απόρριψη των ευτελών ριάλιτι πάσης φύσεως.

Μια ντουζίνα προγραμμάτων στο Top20 της εβδομάδας 18 έως 24 Οκτωβρίου είναι επεισόδια ελληνικών σειρών, καθένα από αυτά έχει τηλεθέαση άνω του ενός εκατομμυρίου ατόμων.

Η «εικόνα» στη μικρή οθόνη, για τη νέα σεζόν, καθώς πάει να συμπληρώσει δύο μήνες από την έναρξή της ξεκαθαρίζει ίσως πιο σύντομα από ό,τι θα υπολόγιζαν ειδικοί της ελληνικής τηλοψίας.

Η μυθοπλασία είναι εκείνη που καλλιεργεί συνήθεια και επιτρέπει στα κανάλια να «χτίζουν» τηλεθέαση. Και η τηλεθέαση δεν οικοδομείται με προγράμματα άλλα πέραν από τις σειρές μυθοπλασίας.

Παράδειγμα; Το παλιό Mega.  Στην τελευταία περίοδο του, εγκαταλειμμένο και από το Θεό, που λέει ο λόγος, χωρίς διαφημίσεις, έκανε τηλεθέαση και ήταν υπολογίσιμος αντίπαλος, χάρη στις επαναλήψεις σειρών της ταινιοθήκης του. Η οποία ταινιοθήκη του ήταν περιζήτητη μετά το κλείσιμο του. Πέρσι το Mega, υπο το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στις επαναλήψεις του παρελθόντος του βασίστηκε ως κάποιο βαθμό.

Και η πρακτική αυτή των επαναλήψεων  επιβεβαιώνει την θέση των θεωρητικών της τηλεόρασης ότι «χτίζεται» όχι με τις πρώτες προβολές επεισοδίων σίριαλ μόνον αλλά και με τις επαναλήψεις τους. Παράδειγμα; Το «Καφέ της χαράς» ή το «Κωνσταντίνου και Ελένης» του ΑΝΤ1, το «Ρετιρέ» του Mega, το «Σόι σου» του Alpha.

Παράδειγμα; Τα ριάλιτι κάθε είδους, ακόμα και τα τάλεντ σόου. Πότε έπαιξαν σε επανάληψη και κατάφεραν αξιοσημείωτη τηλεθέαση (άρα και διαφημιστικό τζίρο); Ρητορικό το ερώτημα.

Ο «Σασμός» με τηλεθέαση άνω του 12,5% είδε τρία από τα τέσσερα επεισόδια του να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας τηλεθέασης. Ακόμα και το τέταρτο επεισόδιο της σειράς κατέλαβε την δέκατη θέση με 11,6% τηλεθέαση (1.203.000 τηλεθεατές).

Από την τέταρτη θέση και έπειτα εναλλάσσονται στις διακεκριμένες θέσεις, ψηλά, οι εξίσου καλές «Η γη της ελιάς», «Άγριες μέλισσες», «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα».

Στην 20άδα το «The Voice» αλλά και το τηλεπαιχνίδι «Ο τροχός της τύχης». Το μουσικό τάλεντ σόου είναι «δείκτης» του τί μπορεί να συμβεί όταν εγκαταλείπεται η ζώνη υψηλής τηλεθέασης σε αμφιλεγόμενα ριάλιτι. Είναι το μόνο που ξεχωρίζει από τις φετινές προτάσεις του Σκάι, μέχρι τώρα.

Διαβάστε επίσης

Mega: Τη Δευτέρα η πρεμιέρα της Νίκης Λυμπεράκη

ΕΡΤ: Συμφώνησε με την Nielsen για τη μέτρηση τηλεθέασης

ΑΝΤ1: Ποιοι θα παίξουν στο «ROUK ZOUK Special» – Η έκπληξη που ετοιμάζει η Μακρυπούλια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:12