ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:05
MENU CLOSE

Ερντογάν: «Δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα, αν ανοίξουμε τα σύνορά μας»

11.11.2021 20:31

Νέες απειλές προς την Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αθήνας ότι η Τουρκία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Το να κατηγορείς την Τουρκία για την προσφυγική κρίση είναι πραγματική αχαριστία”, επαναλαμβάνοντας πως στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκνευρισμός για αμυντικές συμφωνίες και εξοπλιστικά

Την ίδια στιγμή και με αφορμή την έναρξη των εργασιών υποστήριξης και εγκατάστασης μιας δύναμης περίπου 400 ανδρών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «έχει μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση», φανερά ενοχλημένος.

«Η Αλεξανδρούπολη είναι μια μικρή περιοχή σε όλη αυτή την εικόνα. Όλα αυτά γιατί γίνονται, για ποιο λόγο συμβαίνουν; Εγώ αυτά τα είπα στον Μπάιντεν, όπως και οι αρμόδιοι οι υπoυργοί άμυνας και Εξωτερικών δίνουν απαντήσεις με υπεκφυγές. Δεν είναι έντιμοι. Οι HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση του να έχουν επιλέξει στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Ερντογάν, δείχνει τη δυσαρέσκειά του για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας, καθώς έθιξε το εν λόγω θέμα και στην άτυπη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Τα όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος δεν έμειναν αναπάντητα από την ελληνική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να τονίζει:

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας – Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι’ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Περισσότεροι από ποτέ οι πρόσφυγες παγκοσμίως

Με διακοπή φυσικού αερίου απειλεί την ΕΕ ο Λουκασένκο

COP26: ΗΠΑ και Κίνα «τα βρήκαν» για το κλίμα

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09
Exit mobile version