search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 20:58
MENU CLOSE

Γερουλάνος στο topontiki.gr: «Να μεταφράσουμε τις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε απαντήσεις για τα σημερινά ζητήματα»

12.11.2021 13:50
geroulanos_new

Για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, το πρόγραμμά του, τις δημοσκοπήσεις  αλλά και την επαφή του με τον κόσμο μίλησε στο topontiki.gr ο Παύλος Γερουλάνος.

«Να κάνουμε το κόμμα μας πιο ανοικτό. Να μεταφράσουμε τις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε απαντήσεις για τα σημερινά ζητήματα», είναι η απάντηση στην ερώτηση γιατί διεκδικεί την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα τους και πολλά ικανά στελέχη του χώρου μας, έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική γιατί νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται», προσθέτει ο Παύλος Γερουλάνος.

Για τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να αποσύρετε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του Γιώργου Παπανδρέου ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα απόσυρσης».

Στη συνέντευξή του ο Παύλος Γερουλάνος επαναφέρει το αίτημά του για ηλεκτρονική ψηφοφορία: «είμαστε μία προοδευτική παράταξη που θα έπρεπε να επιδιώκει μία όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή διαδικασία που θα διευκολύνει όλους να ψηφίσουν. Μιλώ για τους απόδημους Έλληνες, για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, και βέβαια για όσους νιώθουν ανασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας».

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής λέει: «Οι δημοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Ακούω, διαβάζω, μελετάω προσεκτικά αλλά ξέρω ότι αυτού του τύπου οι εκλογές έχουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες ως προς την καταγραφή των τάσεων».

«Είναι χρήσιμο να δώσουμε έναν ορισμό για το τί είναι προοδευτική διακυβέρνηση, γιατί τελευταία έχει γίνει σημείο μικροπολιτικής από άλλους χώρους που απέχουν έτη φωτός από την έννοια πρόοδος», είναι το σχόλιό του για τη συζήτηση που έχει προκύψει για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου

Γιατί είστε υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής; Τι θα αλλάξετε; 

Στόχος είναι η επανασύνδεση της παράταξης με τα λαϊκά στρώματα και την πολύπαθη μεσαία τάξη, τον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού, της νέας δημιουργίας, των αγροτών, των επιστημόνων. Χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα τους και πολλά ικανά στελέχη του χώρου μας, έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική γιατί νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται.  Πρέπει να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και να δώσουμε φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους. Να διεκδικήσουμε μαζί τους μια καλύτερη ζωή, μια πιο δίκαιη κοινωνία. Να κάνουμε το κόμμα μας πιο ανοικτό, ώστε να τους εμπεριέχει. Να μεταφράσουμε τις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε απαντήσεις για τα σημερινά ζητήματα, που είναι πολλά και φλέγοντα. Προτεραιότητες: η καταπολέμηση της φτώχιας με ριζοσπαστικά μέτρα όπως το καθολικό βασικό εισόδημα, ουσιαστική στήριξη της υγείας ώστε να είναι αντίστοιχη της ποιότητας των επιστημόνων μας και της παιδείας για να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα στις επόμενες γενιές των Ελλήνων και να προσφέρουμε διά βίου επιλογές, προστασία των εργαζομένων, δίκαιη φορολόγηση του πλούτου.

Πολλοί περίμεναν να αποσυρθείτε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του Γιώργου Παπανδρέου. Τι σημαίνει αυτό το «όταν κάνω μπροστά, δεν κάνω ποτέ πίσω» που είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας; 

Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα απόσυρσης. Αυτό που αναφέρετε σημαίνει πως όταν δεσμεύομαι για κάτι, το τηρώ. Χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα υπέγραψαν για την υποψηφιότητα μου διότι πιστεύουν στις αξίες τις οποίες πρεσβεύω, βασικότερη των οποίων είναι η συνέπεια λόγου και πράξεων.

Με τι ποσοστό συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές θα ήσασταν ικανοποιημένος; 

Το ενδιαφέρον είναι έντονο και περιμένω ότι θα υπάρξει αυξημένη συμμετοχή.  Ωστόσο, είμαστε μία προοδευτική παράταξη που θα έπρεπε να επιδιώκει μία όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή διαδικασία που θα διευκολύνει όλους να ψηφίσουν. Μιλώ για τους απόδημους Έλληνες, για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, και βέβαια για όσους νιώθουν ανασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχω προτείνει την διεξαγωγή και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και συνεχίζω να επιμένω σε αυτήν. Μην ξεχνάμε πως, όσο πιο αυξημένη η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη η νομιμοποιητική βάση του επόμενου Προέδρου.

Οι δημοσκοπήσεις σας ανησυχούν ή δεν δίνετε σημασία; 

Οι δημοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Ακούω, διαβάζω, μελετάω προσεκτικά αλλά ξέρω ότι αυτού του τύπου οι εκλογές έχουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες ως προς την καταγραφή των τάσεων. Αυτό που βλέπω από την περιοδεία που κάνω σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι μια μεγάλη αποδοχή της πρότασης μας. Μια ανάγκη να συνδεθούμε και πάλι με το λαό και τα προβλήματα του. Αυτό κρατάω ως σημαντικό, αυτή είναι η δύναμη μας.

Μπορεί η «προοδευτική διακυβέρνηση» να είναι σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων;

Είναι χρήσιμο να δώσουμε έναν ορισμό για το τί είναι προοδευτική διακυβέρνηση, γιατί τελευταία έχει γίνει σημείο μικροπολιτικής από άλλους χώρους που απέχουν έτη φωτός από την έννοια πρόοδος. Για εμένα, προοδευτική είναι μια κοινωνία που μας εξασφαλίζει έξι βασικά δικαιώματα, τα οποία μας επιτρέπουν να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις: Το δικαίωμά να είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους και το κράτος. Το δικαίωμα να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας. Το δικαίωμα να ολοκληρωνόμαστε σαν Άνθρωποι μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το δικαίωμα να δημιουργούμε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο. Το δικαίωμα να προγραμματίζουμε το μέλλον μας με ασφάλεια. Και το δικαίωμα να εκπροσωπούμαστε αποτελεσματικά εκεί που παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Ας ξεκινήσουμε από τον ορισμό, και ύστερα βλέπουμε για τα υπόλοιπα.

Ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για την Αναγέννηση της παράταξης και της χώρας, το οποίο επεξεργάζομαι χρόνια με την ομάδα μου. Πρόκειται για μία ριζική αλλαγή του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου, που εμείς ονομάζουμε αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Αυτό είναι προϋπόθεση για την τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που τώρα είναι αποδυναμωμένη και συρρικνωμένη, και μέσω αυτής την δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Εάν  δώσουμε εξουσία σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, τα πανεπιστήμια, να διαχειριστούν περιφερειακά προγράμματα με κανόνες διαφάνειας, θα εξασφαλίσουμε ότι ο πλούτος που εισρέει στη χώρα θα μένει στις τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση στη χώρα, αντί να φεύγει γρήγορα πάλι για το εξωτερικό όπως γίνεται σήμερα.   

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στον αέρα τα debate λόγω διαφωνιών Παπανδρέου – Προχωρούν κανονικά οι πέντε υποψήφιοι

Χρηστίδης στο topontiki.gr: «Είναι η ώρα να εκφραστεί η νέα γενιά – Να γίνουμε Κίνημα ξανά»

Καστανίδης στο topontiki.gr: Οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ – Όχι σε κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42