search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:43
MENU CLOSE

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα παράξενα γούστα της, τα παγάκια, τα βατόμουρα, οι τσάντες και τα… παράθυρα του Μπάκιγχαμ

08.11.2021 12:25
elissavet

Η βασίλισσα Ελισάβετ, έχει μεγάλη εξουσία, έχει μεγάλη ηλικία, και όπως και να το κάνουμε έχει κάποιους περίεργους κανόνες, αλλά και κάποια περίεργα γούστα που πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα.

Κατ’ αρχήν η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η πιο πολυταξιδεμένη εστεμμένη του κόσμου και τηρεί κάποιους κανόνες ασφαλείας. Πρώτον δεν ταξιδεύει ποτέ στο ίδιο αεροπλάνο με τον διάδοχο του θρόνου, έτσι αποκλείει την πιθανότητα να μείνει ορφανός ο θρόνος της Αγγλίας σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης πάντα στα ταξίδια της έχει τον προσωπικό της γιατρό ο οποίος εκτός από βασικά όργανα που κουβαλά (απινιδωτής κλπ.) , φροντίζει να έχει πάντα φιάλες με την ομάδα αίματος της βασίλισσας.

Υπάρχουν όμως κι άλλες παραξενιές. Το 2003, ο δημοσιογράφος Πολ Μπάρελ, της εφημερίδας The Daily Mirror, κατόρθωσε πλαστογραφώντας κάποια έγγραφα να προσληφθεί ως υπηρέτης, να διεισδύσει στα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ, και να μεταφέρει διάφορα παράξενα δεδομένα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, δεν θέλει ορισμένα παράθυρα της πρόσοψης να μένουν ανοιχτά, επειδή έτσι χαλάει η χάρη και η συμμετρία του κτιρίου, και το παλάτι δεν δείχνει όμορφο όταν το κοιτά κάποιος απ’ έξω.

Επίσης η βασίλισσα δεν ανέχεται καθόλου τον ήχο που κάνουν τα παγάκια όταν χτυπούν μεταξύ τους μέσα στο ποτήρι της. Θεωρεί τον ήχο αυτόν ακαλαίσθητο, και το προσωπικό φροντίζει ώστε να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δροσίσουν τα ποτά της. Λέγεται ότι ο σύζυγός της έφτιαχνε κάποια μικρά στρογγυλά παγάκια για να σώσει την κατάσταση.

Η βασίλισσα απεχθάνεται τα μούσια (εξαίρεση αποτελεί ο εγγονός της, πρίγκιπας Χάρι), επίσης απεχθάνεται τα γιλέκα, και τα ψεύτικα παπιγιόν τα οποία ξεχωρίζει από μακριά.

Δεν τρώει ποτέ σούπες και πατάτες, κι ενώ λατρεύει τα βατόμουρα, δεν τα τρώει ποτέ δημοσίως ώστε να αποφεύγει να λερωθεί ή να κολλήσει ένα κομμάτι φρούτου στα δόντια της. Στα επίσημα δείπνα απαγορεύονται διά ροπάλου τα μαύρα βατόμουρα, ενώ οι σπόροι του αγγουριού και της τομάτας αφαιρούνται εκ των προτέρων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει κάποια υπάλληλο για να «στρώνει» τα καινούρια παπούτσια της, και φορά το ίδιο χρώμα (ballet slippers) βερνίκι νυχιών από το 1989.

Η βασίλισσα χρησιμοποιεί την τσάντα της για να στέλνει μηνύματα στους συνοδούς της, ενώ έχει μαζί της και ένα γάντζο για την τσάντα της, πάντα μαζί της. Όταν σε ένα επίσημο γεύμα τοποθετήσει την τσάντα πάνω στο τραπέζι, σημαίνει πως θέλει να τελειώσει το γεύμα σε 5 λεπτά της ώρας. Όταν τοποθετήσει την τσάντα στο πάτωμα δίπλα της, σημαίνει πως έχει βαρεθεί αφόρητα τη συζήτηση, και πρέπει η κυρία επί των τιμών που την συνοδεύει, να επέμβει άμεσα για να την αποδεσμεύσει. Όταν όμως κρεμάσει την τσάντα με το γάντζο κάτω από το τραπέζι, σημαίνει ότι η βασίλισσα διασκεδάζει και όλα «βαίνουν καλώς».

Η βασίλισσα Ελισάβετ, επέλεξε να είναι μια μοντέρνα μονάρχης. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έμεινε άπραγη, αλλά κατατάχθηκε στο στρατό ως μηχανικός και οδηγός οχημάτων. Μετά τον πόλεμο, η Αγγλία μπορεί να βρέθηκε στην πλευρά των νικητών, αλλά είχε σχεδόν πτωχεύσει, και ο λαός έκανε θυσίες ζώντας σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας, αγοράζοντας τα βασικά αγαθά με κουπόνια και δελτίο.

Η Ελισάβετ, για το γάμο της το 1947, έραψε το νυφικό της φόρεμα πληρώνοντας συμβολικά το μόδιστρο Νόρμαν Χάρτνελ με κουπόνια ρουχισμού που έβαζε στην άκρη ως αποταμίευση. Η βασίλισσα είχε μερικούς από τους καλύτερους δασκάλους. Ο κοσμήτορας του Ίτον, Χένρι Μάρτιν, της δίδαξε όλη τη συνταγματική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι της δίδαξε τα θεολογικά ζητήματα. Η βασίλισσα της Αγγλίας μιλά επίσης πολύ καλά Γαλλικά! Άρχισε να τα μαθαίνει μικρή από τις γκουβερνάντες της, αλλά στο πέρασμα των χρόνων τα καλλιέργησε, επιτυγχάνοντας ευχέρεια λόγου και πολύ καλή προφορά, κάτι που δεν διστάζει να επιδεικνύει όποτε της δίνεται η ευκαιρία, ακόμα και σε επίσημες περιστάσεις.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια δύο φορές το χρόνο! Μία φορά στις 21 Απριλίου (21/4/1926 η  ημερομηνία γέννησης), και άλλη μία στο δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου. Αυτό λέγεται πως ξεκίνησε το 1748, επί βασιλείας Γεωργίου Β΄, και γίνεται για τελετουργικούς λόγους, επειδή τουλάχιστον το καλοκαίρι ο καιρός θα είναι σίγουρα καλύτερος για τον απρόσκοπτο πάνδημο εορτασμό των βασιλικών γενεθλίων.

Ήταν η πρώτη ηγέτης του Δυτικού κόσμου που επικοινώνησε επίσημα με την Κίνα μετά την επικράτηση του κομμουνισμού. Αυτό συνέβη το 1984, όταν συμφώνησε πως λήγοντας η 99χρονη «μίσθωση-κατοχή» του Χονγκ – Κονγκ από τους Άγγλους, θα προχωρούσε -όπως είχε συμφωνηθεί το 1889- η ομαλή επιστροφή του στην Κίνα. Δύο χρόνια αργότερα στις 12 Οκτωβρίου του 1986, η βασίλισσα Ελισάβετ, πραγματοποίησε 7ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Στις 11 Μαρτίου του 2004, η βασίλισσα πρωτοτύπησε, δίνοντας το πρώτο επίσημο δείπνο στο παλάτι του Μπάκινγκχαμ, αποκλειστικά για κυρίες. Θέλησε έτσι να τιμήσει όλες τις γυναίκες της Αγγλίας που αρίστευσαν στο χώρο και στον τομέα τους. Παραβρέθηκαν συγγραφείς (όπως η Τζ. Ρόλινς) ηθοποιοί (Έμα Τόμσον), διπλωμάτες, νομικοί, μέλη της αριστοκρατίας (δούκισα του Γκλόσεστερ), σύζυγοι πρωθυπουργών (Τσέρι Μπλερ).

 Η βασίλισσα μετά το θάνατο του συντρόφου της πρίγκιπα Φίλιππου, κλείστηκε λίγο στον εαυτό της. Μερικές μοναχικές βόλτες οδηγώντας το Range Rover της στην εξοχή, και η συντροφιά των αγαπημένων της Κόργκι, είναι μια ανακούφιση για τη σεβάσμια αυτή κυρία.

Οι γιατροί της συνέστησαν να αποχωριστεί το μοναδικό dry Martini που έπινε πριν το δείπνο. Πάλι καλά, που δεν μπορούν να της πάρουν το δίπλωμα οδήγησης. Η βασίλισσα είναι πολύ καλή οδηγός, για την ακρίβεια είναι 70 χρόνια οδηγός, αλλά δεν έχει δίπλωμα! Αφού τα διπλώματα -και όλα τα επίσημα έγγραφα- βγαίνουν στο όνομά της, δεν είχε κανένα νόημα να εκδοθεί δίπλωμα οδήγησης από την ίδια για την ίδια. Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι από τις πιο πολυταξιδεμένες εστεμμένες, αλλά δεν έχει διαβατήριο. Και το Range Rover της, δεν έχει πινακίδες!

Η βασίλισσα Ελισάβετ, είναι μια κατηγορία από μόνη της. Είναι η μόνη γυναίκα που μπορεί να κάνει τον Τζέιμς Μποντ, τον πράκτορα 007, να κοκκινήσει.

Μια γυναίκα που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή, μια γυναίκα που κρατάει παμπάλαιες και παράξενες παραδόσεις, όπως αυτή του «Swan Upping», όπου κάθε χρόνο, την τρίτη βδομάδα του Ιουλίου, καταμετρώνται όλοι οι κύκνοι του Τάμεση που ανήκουν στη βασίλισσα. Μπορεί να φαίνεται παράξενο όλο αυτό, αλλά τον 12ο αιώνα που θεσμοθετήθηκε αυτή η πρακτική, οι κύκνοι του Τάμεση, περιλαμβάνονταν στα εδέσματα των βασιλικών συμποσίων. Σήμερα είναι προστατευόμενο είδος. Η βασίλισσα Ελισάβετ, έλαβε μέρος στο παμπάλαιο αυτό τελετουργικό, ως «Seigneur of the Swans», στις 20 Ιουλίου του 2009, και ήταν η πρώτη φορά που παραβρέθηκε εστεμμένη στο γεγονός μετά από αιώνες.    

Διαβάστε επίσης

H Salma Hayek ξεσπά για τον Harvey Weinstein: «Μου ούρλιαζε”δε σε προσέλαβα για να είσαι άσχημη”»

Randonautica: Το φαινόμενο της «σκοτεινής» εφαρμογής με τα ανατριχιαστικά ευρήματα

Christian Karembeu: Η ιστορία πίσω από τον προπάπο που έγινε «έκθεμα» σε ζωολογικό κήπο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:43