search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:01
MENU CLOSE

Αρχίζει το… σκληρό ροκ στο ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2204
18-11-2021
19.11.2021 07:00
papandreoy-loverdos-new

Με… σκληρό ροκ – για να θυμηθούμε την ιστορική έκφραση του Κώστα Λαλιώτη – μπαίνει το ΚΙΝΑΛ στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Καθώς οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ διαπιστώνουν ότι – τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο – το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο κόμμα αυξάνεται σε σχέση με το παρελθόν, είναι πλέον εμφανές ότι ο καθένας με τον δικό του τρόπο επιχειρεί να αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του έναντι των αντιπάλων του, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει ρήγματα στο κόμμα και χωρίς να δημιουργήσει κεντρόφυγες δυνάμεις στους πολίτες που δείχνουν να επανακάμπτουν (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) στην πάλαι ποτέ κραταιά κομματική έκφραση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Συμφωνία των «πέντε»

Κατ’ αρχάς, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Χρηστίδης και Γερουλάνος συμφώνησαν σχετικά με τη διεξαγωγή της πρώτης τηλεμαχίας τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ΕΡΤ, στις 29 Νοεμβρίου, και στην οποία – εκτός απροόπτου – δεν θα συμμετάσχει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς το format του ντιμπέιτ.

Η τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, με τους πέντε υποψήφιους και τρεις δημοσιογράφους παρόντες στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης, θα μεταδοθεί στις δέκα το βράδυ και θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Η πλευρά Παπανδρέου, υπενθυμίζεται, είχε ζητήσει μετάδοση μέσω Zoom και περισσότερο χρόνο για τις απαντήσεις και μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα συμμετείχε στην τηλεμαχία, ενώ όσον αφορά στους άλλους πέντε, αναμενόταν να καταλήξουν στις θεματικές του ντιμπέιτ και σε ορισμένες άλλες λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα στηθούν κάλπες συνολικά σε 813 σημεία της χώρας και 25 στο εξωτερικό (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Αυστραλία, Κύπρο κ.α.).

Αιχμές Παπανδρέου κατά Δεξιάς

Την ίδια στιγμή (στο πλαίσιο του… σκληρού ροκ, που λέγαμε στην αρχή), ο Γ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «την τελευταία περίοδο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα παρεμβάσεων στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο από εξωθεσμικά και άλλα κέντρα, αλλά και από παράγοντες της Δεξιάς.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, που ποικίλλουν ως προς τον τρόπο που εκδηλώνονται, είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της παράταξής μας και ιδιαιτέρως εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της παράταξής μας συνολικά».

Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως μια έμμεση απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της Ν.Δ. περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», αλλά και ως μια κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» στα αντιδεξιά αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους ο Γ. Παπανδρέου μοιάζει να επιχειρεί να απευθυνθεί «κεφαλαιοποιώντας» και τους ιστορικούς δεσμούς τού ονόματός του με αυτούς τους πολίτες.

Οι άλλοι «πόλοι»

Από την άλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος – η στάση του οποίου κατά την ψήφιση στη Βουλή του νέου Ποινικού Κώδικα δεν πέρασε απαρατήρητη – δήλωσε από τον Κορυδαλλό, όπου πραγματοποίησε προεκλογική εκδήλωση, ότι «η πρότασή μου είναι ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει να καταδικάσει αυτόν τον χώρο μιλάει για προοδευτικές ή άλλες συγκυβερνήσεις», σαφής αιχμή κατά του Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο μοιάζει να βρίσκεται στον αντίθετο πόλο, θέλοντας έτσι να δώσει στίγμα διαφοροποίησης.

Όσον αφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη, η στρατηγική του μοιάζει να τον τοποθετεί μεταξύ Παπανδρέου και Λοβέρδου, καθώς ο ευρωβουλευτής θέλει να παρουσιάζει την υποψηφιότητά του ως υποψηφιότητα ενότητας.

Ο Χάρης Καστανίδης επιμένει σε αντιδεξιά ρητορική, με «αιχμές» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθαρίζει ότι η υποψηφιότητά του «δεν στρέφεται υπέρ ή κατά κάποιου άλλου υποψηφίου» και ο Παύλος Χρηστίδης προωθεί μια εικόνα «κοινωνικού ΚΙΝΑΛ», σε αντιπαραβολή με τις πολιτικές της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς (εργασιακά, γυναίκες κ.λπ.).

Το μεγάλο ερώτημα

Πάντως, από την παρέμβαση Παπανδρέου προκύπτει έστω και εμμέσως και το μεγάλο ερώτημα της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, που δεν είναι άλλο από το μέγεθος της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Ερωτηματικό η κεφαλαιοποίηση της δημοσκοπικής «άνοιξης»

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΚΙΝΑΛ με ανεβασμένα ποσοστά, σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η δημοσκοπική «άνοιξη» θα μετατραπεί και σε αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. Αντιθέτως, υπάρχουν φόβοι ότι αν δεν ξεπεραστεί το όριο των εκλογών του 2017 (ήτοι περίπου 211.000 ψήφοι στον πρώτο γύρο), τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για φαινόμενα απαξίωσης.

Από την άλλη, οι πιο προσεκτικοί αναλυτές επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι τα δημοσκοπικά στοιχεία που αναφέρονται στο ΚΙΝΑΛ, τους υποψηφίους και τα πιθανά «ζευγάρια» του β’ γύρου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με πολλή προσοχή από τους πολίτες, καθώς ενδεχομένως να μην είναι επαρκώς αντιπροσωπευτικά, λόγω περιορισμένου δείγματος (ήδη, μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ αντέδρασε για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης).

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μια γενικότερη αβεβαιότητα έναντι οιασδήποτε πρόβλεψης και επί της ουσίας αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης προκειμένου να εξαγάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης:

Σε διπλή «μέγγενη» η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμοί για όλους, SOS για τα νοσοκομεία, επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Τηλεργασία: Την προκρίνει το υπουργείο Εργασίας ως κύριο μέτρο κατά του κορωνοϊού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:59