search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:59
MENU CLOSE

Ανδρουλάκης στο topontiki.gr: Τον επόμενο αρχηγό δεν θα τον επιλέξουν εξωθεσμικά κέντρα ή άλλα κόμματα

17.11.2021 14:18
androulakis5

Υπερήφανος σοσιαλδημοκράτης που έχει ως στόχο την ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει μέσα από τη συνέντευξη του στο topontiki.gr ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο υποψήφιος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής οραματίζεται έναν χώρο με «ανανέωση σε πρόσωπα και οργάνωση, ώστε να λειτουργούμε δημοκρατικά και να εκπέμπουμε ήθος, αξιοκρατία, λογοδοσία προς την κοινωνία, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις της».

Όσον αφορά τη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες τονίζει: «Η μαζική συμμετοχή θα στείλει μήνυμα αυτονομίας της πολιτικής αλλά και απελευθέρωσης του Κινήματος από όσα το πλήγωσαν ή το κράτησαν στάσιμο»

Παράλληλα στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Ας γίνει κατανοητό προς όλες τις πλευρές ότι τον επόμενο αρχηγό της Παράταξης δεν θα τον επιλέξουν εξωθεσμικά κέντρα ή άλλα κόμματα, αλλά θα τον εκλέξουν οι εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες. Παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν τις έχει ως ευαγγέλιο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, καλεί τους πολίτες να ψηφίζουν για να «ανατρέψουμε τον δικομματισμό της οπισθοχώρησης, μαζί θα ανεβάσουμε ξανά ψηλά τον ήλιο της δικαιοσύνης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη

Μιλάτε για ένα Κίνημα Αλλαγής, πρωταγωνιστή – Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Το Κίνημά μας χρειάζεται δύο προϋποθέσεις για να μπορέσει να ξαναγίνει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη: Αφενός ενότητα στη βάση αρχών, αξιών και θέσεων που εγγυώνται την αυτόνομη πορεία του και την προοδευτική του ταυτότητα, χωρίς να λοξοκοιτάμε αριστερά-δεξιά, να κρατάμε  ίσες αποστάσεις ή να ασχολούμαστε διαρκώς με το παρελθόν. Αφετέρου ανανέωση σε πρόσωπα και οργάνωση, ώστε να λειτουργούμε δημοκρατικά και να εκπέμπουμε ήθος, αξιοκρατία, λογοδοσία προς την κοινωνία, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις της. Στόχος μου είναι να έχουμε ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων. Με σοσιαλδημοκρατική ατζέντα και αντιπολίτευση ουσίας. Είναι ώρα να φυσήξει άνεμος αλλαγής και μέσα στο κόμμα μας. Να ανοίξουμε τις πόρτες της Χ.Τρικούπη, τα όργανά μας, τις οργανώσεις μας, τα δίκτυά μας στον κόσμο της παράταξης που θα έρθει στην κάλπη και θα ζητήσει ένα κίνημα  αξιόμαχο και δυνατό για το αύριο, το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σας ακούω συνεχώς να βάζετε ιδεολογικό στίγμα στις ομιλίες σας. Σημαία σας η Σοσιαλδημοκρατία. Τι ζηλεύετε από τα άλλα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με τα οποία συνεργαστήκατε στην Ευρωβουλή; Τι θα αντιγράφατε;

Είμαι περήφανος σοσιαλδημοκράτης. Και ήμουν ακόμη και στα πέτρινα χρόνια της, όταν οι δημαγωγοί ήταν της μόδας. Η κρίση της πανδημίας χτύπησε το καμπανάκι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στην Ελλάδα. Δε μπορούμε να ζούμε χωρίς εγγυήσεις και προστασία από το κράτος μέσα στην κρίση. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι μόνο το ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα αποτελεσματικό πλέγμα δημόσιων πολιτικών μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία και την οικονομία από παγκόσμιες απειλές, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, η ψηφιοποίηση και οι ανισότητες που αυτές συνεπιφέρουν. Το κόμμα μας χρειάζεται οξυγόνο απο τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται να κρατηθούν όρθιες μέσα στις θύελλες των απανωτών κρίσεων, την ορμή των νέων, την εμπειρία των παλαιότερων. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλειοψηφικό και ισχυρό στους κοινωνικούς χώρους, τους επιστήμονες, την Αυτοδιοίκηση. Καιρός είναι αυτοί οι συσχετισμοί να αποτυπωθούν και στον πολιτικό χάρτη.

Είναι το 2022 εκλογική χρονιά; Μέχρι τις κάλπες – και εφόσον έχετε εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝΑΛ – έχετε αποφασίσει ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

Είναι αρκετά πιθανό το 2022 να είναι εκλογική χρονιά, οπότε έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή θα ληφθεί με θεσμικό τρόπο από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Στόχος μου είναι το κόμμα να είναι αξιόμαχο και αποτελεσματικό σε όλα τα μέτωπα.

Η κατάθεση των υπογραφών στήριξης

Με τι ποσοστό συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές θα ήσασταν ικανοποιημένος; Αφετηρία ή στόχος η προσέλευση του 2017;

Στόχος μου είναι να μετατρέψουμε τις εκλογές από μια εσωκομματική διαδικασία σε γεγονός με πανελλήνια πολιτική σημασία, σε μια μεγάλη επανεκκίνηση της παράταξης. Η μαζική συμμετοχή θα στείλει μήνυμα αυτονομίας της πολιτικής αλλά και απελευθέρωσης του Κινήματος από όσα το πλήγωσαν ή το κράτησαν στάσιμο. Καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες, όσους έμειναν στα δύσκολα, όσους πληγώσαμε αλλά δεν έπαψαν να μας ακούν, αλλά και όσους αναζητούν ένα νέο πολιτικό σπίτι για να στεγάσουν τα όνειρά τους, να έρθουν στις 5 Δεκέμβρη για να σφραγίσουμε μαζί μια πορεία νίκης, ανανέωσης και ενότητας. Φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας από τον κορωνοϊό.

Οι δημοσκοπήσεις για σας είναι καλές. Πώς τις σχολιάζετε; Έχουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες ως προς την καταγραφή των τάσεων;

Είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή αλλά είναι η βούληση του λαού στην κάλπη που καθορίζει το αποτέλεσμα. Διαβάζω με ενδιαφέρον τα δημοσκοπικά ευρήματα, χωρίς να τα θεωρώ Ευαγγέλιο. Εξάλλου το 2017 ανατρέψαμε κάθε προγνωστικό. Οδηγός μου είναι η επαφή με τον κόσμο της παράταξης, τους νέους και μεγαλύτερους που γεμίζουν τις αίθουσες, παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία, επικοινωνούν μαζί μου, μοιράζονται τις αγωνίες τους για ένα κόμμα ισχυρό, που θα κοιτά μπροστά. Είμαι βέβαιος ότι την 5η Δεκέμβρη οι δημοκρατικοί πολίτες θα ψηφίσουν υπέρ της ανανέωσης, υπέρ της επανεκκίνησης της Παράταξης με ενότητα και προοπτική.

Από τις περιοδείες του

Σε κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες θα έχουμε εσωκομματικές κάλπες. Πώς κυλάει μέχρι στιγμής ο προεκλογικός σας αγώνας; Ποια είναι η επαφή σας με τον κόσμο;

Γυρνάω εδώ και μήνες όλη την Ελλάδα και συναντώ χιλιάδες δημοκράτες πολίτες, όλων των ηλικιών, που αγωνιούν για το μέλλον του Κινήματος. Στα πρόσωπα όλων είδα την υπερηφάνεια για τις ιδέες μας και την αποφασιστικότητα να πάμε μπροστά, να μην αφήσουμε το παρελθόν να μας διχάσει ξανά. Να γκρεμίσουμε όλα τα κατεστημένα που κρατάνε την παράταξη καθηλωμένη και δέσμια σεναρίων ετεροκαθορισμού. Μαζί θα ανατρέψουμε τον δικομματισμό της οπισθοχώρησης, μαζί θα ανεβάσουμε ξανά ψηλά τον ήλιο της δικαιοσύνης. Το κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για αναγέννηση και ανανέωση του Κινήματος θα γίνει πράξη. Αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε όλοι μαζί.

 Υπάρχουν συνυποψήφιοί σας που είναι ευνοημένοι από τα ΜΜΕ;

Ας γίνει κατανοητό προς όλες τις πλευρές ότι τον επόμενο αρχηγό της Παράταξης δεν θα τον επιλέξουν εξωθεσμικά κέντρα ή άλλα κόμματα, αλλά θα τον εκλέξουν οι εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες. Ο περήφανος κόσμος του Κινήματός μας. Απέναντι σε αυτούς δεσμεύομαι και σε κανέναν άλλο. Και με αυτούς θα φτιάξουμε ένα κόμμα δημοκρατικό, ανοιχτό, συμμετοχικό, που θα λογοδοτεί καθημερινά και θα είναι υπόδειγμα διαφάνειας και αξιοποίησης των στελεχών του.

Δηλώσεις σε τοπικά μέσα

Γιατί η «προοδευτική διακυβέρνηση» έγινε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων;

Η προοδευτική ταυτότητα είναι σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Εμείς αλλάξαμε τη χώρα και ο λαός αυτό δεν το ξεχνά. Όσον αφορά το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την «προοδευτική διακυβέρνηση», το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ‘στιγματίσει’ τον όρο. Πρόοδος και καταπάτηση των θεσμών δεν πάνε μαζί. Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, το “κόψιμο” του ΕΚΑΣ, η συμμαχία με την ακροδεξιά του κ. Καμένου, η ταύτιση του κ. Πολάκη με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τον ανορθολογισμό, δεν ειναι δείγματα προόδου, αλλά οπισθοδρόμησης εις βάρος της ιστορίας της Αριστεράς.  Δεν πρόκειται λοιπόν να δώσουμε σανίδα σωτηρίας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς φιλοδοξούμε το Κίνημά μας να ανακτήσει την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, που θα γράψουμε μαζί με τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Γερουλάνος στο topontiki.gr: «Να μεταφράσουμε τις αξίες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε απαντήσεις για τα σημερινά ζητήματα»

Χρηστίδης στο topontiki.gr: «Είναι η ώρα να εκφραστεί η νέα γενιά – Να γίνουμε Κίνημα ξανά»

Καστανίδης στο topontiki.gr: Οργανωτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ – Όχι σε κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42