search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:36
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για 4η δόση εμβολίου στο Ισραήλ – Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών

23.11.2021 17:25
EMVOLIO NEW

Θέμα χρόνου είναι η χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο Ισραήλ σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας της χώρας, καθηγητή Νάχμαν Ας.

«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν μια τέταρτη δόση του εμβολίου για τη COVID-19 κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς πέφτουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Είναι μάλλον θέμα χρόνου και το ερώτημα είναι πότε . Αν το εμβόλιο μας παρείχε προστασία για ένα χρόνο, θα ήμασταν ευτυχείς…», υποστήριξε ο καθηγητής Ας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα το εμβόλιο δεν θα μας προστατεύει για χρόνια έναντι του κορωνοϊού, ακόμη και η αναμνηστική δόση, και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ελπίζω να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο ή περισσότερο».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι ανησυχητικά καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας -που δείχνει πόσα άτομα κατά μέσο όρο μολύνει έναν μόνο φορέας του ιού- ξεπέρασε το 1 για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

«Ο αριθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (αριθμός R) έφθασε στο 1,02 το περασμένο Σάββατο γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η πανδημία μπορεί να επιστρέφει στο Ισραήλ μετά από εβδομάδες σταθερής μείωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού», είπε ο Ας επισημαίνοντας ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρει ορισμένα από τα μέτρα υγείας που είχαν ληφθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της ανησυχητικής αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Η τέταρτη δόση έχει κριθεί απαραίτητη στο Ισραήλ καθώς φαίνεται ότι μειώνεται η προστασία των εμβολίων με αποτέλεσμα να εξετάζεται η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Οι δηλώσεις του Ας έρχονται την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, υποβαθμίζει τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού αποκλείοντας παράλληλα την επιβολή νέων μέτρων στη διάρκεια του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ καταγράφει νέο ρεκόρ κρουσμάτων της νόσου Covid-19 με το τέταρτο κύμα να πλήττει τη χώρα και τα εμβόλια κατά τoυ κορωνοϊού να εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

Μέχρι στιγμής, από τα 9,3 εκατομμύρια των Ισραηλινών, περίπου 6 εκατομμύρια πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν κάνει ήδη μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Εμβολιασμοί και σε παιδιά

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών και έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μειώνει την ηλικία πρόσβασης σε εμβόλιο προκειμένου να καταστείλει την πανδημία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προέβλεπε να ξεκινήσει σήμερα η εκστρατεία εμβολιασμού με την ελπίδα να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο πέμπτο κύμα μολύνσεων, όμως από χθες βράδυ άρχισαν ήδη να χορηγούνται δόσεις στα μικρότερα παιδιά, σύμφωνα με ομάδα του AFP που βρέθηκε σε μια κλινική του Τελ Αβίβ.

«Ο άνδρας μου και εγώ είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που είμαστε παρόντες στην έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών», δήλωσε ο Κάτι Μπαρ Σαλόμ, μία 47χρονη μητέρα, την ώρα που το υγειονομικό προσωπικό χορηγούσε δόσεις εμβολίων της Pfizer σε παιδιά, μερικά από τα οποία φοβούνταν τη βελόνα.

«Ξέρουμε πως πρέπει να περάσει με το εμβόλιο προκειμένου να επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς», προσέθεσε η Μπαρ Σαλόμ λέγοντας ότι θέλει να αποφύγει νέες καραντίνες και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο σχολείο, εστία πολλών μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ, μια χώρα η οποία ωστόσο εξήλθε από το τέταρτο κύμα μολύνσεων.

«Είναι φυσιολογικό να διστάζουμε (να εμβολιάσουμε το παιδί μας), δεν είναι μια εύκολη απόφαση (…) όμως αφού είδαμε τα στοιχεία και διαβάσαμε τις πληροφορίες για τα εκατομμύρια παιδιά που εμβολιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πήραμε την απόφαση να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας», λέει στην ίδια κλινική η Χέλι Νάβε, μια άλλη μητέρα.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνόδευσε σήμερα τον εννιάχρονο γιο του, Νταβίντ, προκειμένου να εμβολιαστεί στη Χερτσλιγιά, κοντά στο Τελ Αβίβ, και κάλεσε τους Ισραηλινούς γονείς να κάνουν το ίδιο.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών τα προστατεύει και προστατεύει τους γονείς τους», ανέφερε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Το εβραϊκό κράτος ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, τον Δεκέμβριο του 2020, μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού χάρη σε μια συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer που του υποσχέθηκε γρήγορη πρόσβαση σε εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με αντάλλαγμα δεδομένα για τα αποτελέσματα του εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα.

Διαβάστε επίσης:

Βουλγαρία: «Ο οδηγός σκοτώθηκε επιτόπου και δεν υπήρχε κάποιος να ανοίξει τις πόρτες» (Photos/Video)

Κορωνοϊός: Φόβοι για έως και 700.000 νέους θανάτους στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Η 3η δόση εμβολίου mRNA «απογειώνει» τα αντισώματα – Τα αποτελέσματα έρευνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:31