search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:16
MENU CLOSE

Για «δεξιά» κριτική στο κοινωνικό μέρισμα Μητσοτάκη κατηγορεί τον Δ. Λιάκο ο Γ. Τσίπρας – «Τέτοιες αντιλήψεις δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ»

26.11.2021 16:10
giorgos-tsipras-syriza-new

Κάθετη διαφωνία με τα όσα υποστηρίζει σε άρθρο του ο Δημήτρης Λιάκος, μέλος του οικονομικού επιτελείου Αλέξης Τσίπρα εκφράζει με ανάρτησή του στο facebook ο βουλευτής και Αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος του αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης (υπήρξε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σε άρθρο του (ieidiseis.gr) υπό τον τίτλο «Μέρισμα με δανεικά, το πάθημα που δεν γίνεται μάθημα» υποστηρίζει για το μέρισμα των 338,5 εκ ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός πως «τέτοιες αποφάσεις ενδεχομένως να αδυνατίζουν τη θέση μας στην επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας».

Με ανάρτησή του στο facebook ο Γιώργος Τσίπρας «σεντράρει» τον Δ. Λιάκο ασκώντας του κριτική ότι «βγαίνει» στον Μητσοτάκη από τα δεξιά, παραθέτοντας την συγκεκριμένη αναφορά του, τον συγκρίνει δε με τον Σόιμπλε, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο πρώην γερμανός ΥΠΟΙΚ θα ήταν και ηπιότερος:

«Δ. Λιάκος απ’ τα δεξιά για κοινωνικό μέρισμα-ψίχουλα Μητσοτάκη: ‘’Τέτοιες αποφάσεις ενδεχομένως αδυνατίζουν τη θέση μας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας’’. Τέτοιες αντιλήψεις ενδεχομένως δεν έχουν καμιά θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι ο Σόιμπλε πιο μετρημένος θα ήταν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Τσίπρας εκφράζει διαφωνία με πρόσωπο από το οικονομικό επιτελείο, καθώς πρόσφατα έχει εκφράσει διαφωνίες και με την πολιτική Τσακαλώτου, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο του ο Δημήτρης Λιάκος, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της χορήγησης του επιδόματος καλοσωρίστηκε από όλους και οι επιμέρους διαφωνίες εκφράστηκαν για το ύψος του και τη στόχευσή του ενώ, «δεν έλειψαν οι συγκρίσεις και η υπενθύμιση σχολίων που είχαν συνοδεύσει αντίστοιχες αποφάσεις σε προηγούμενα χρόνια». Τα παραπάνω μοιάζουν με τήρηση αποστάσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι θα στηρίξει το μέρισμα και «καλά κάνετε και το δίνετε», διαμαρτυρήθηκε ωστόσο γιατί η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλούσε ψίχουλα της 13η σύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το βοήθημα των 250 ευρώ το παρουσιάζει ως μεγάλη γενναιοδωρία.

Στο άρθρο του ο Δημήτρης Λιάκος, θέτει 4 ζητήματα:

· Την «ανακάλυψη» δημοσιονομικού χώρου 3 μέρες μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού. «Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όντως υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια».

· τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών δαπανών σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα-επίπτωση επί των αναπτυξιακών ρυθμών

· τη σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους, είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο της ΕΕ, τη στιγμή που ήδη είχαμε το μεγαλύτερο χρέος σε όρους ΑΕΠ στο σύνολο της Ευρώπης.

· «με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού το έλλειμμα του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης θα ανέλθει στο 9,6%/ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος το έλλειμμα θα αγγίξει το 7% με βάση του κανόνες ESA και το 7,3% με βάση τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας. Πρακτικά λοιπόν το ανακοινωθέν πακέτο, ασφαλώς και δεν αποτελεί «μέρισμα» από την δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως ορθώς έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά γίνεται μέσω της αύξησης του ελλείμματος, για να το θέσουμε απλά, με δανεικά».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Στο σκαμνί 20 αρνητές για διασπορά fake news

Άλιμος: Παιδάκι 1,5 έτους περιπλανιόταν φοβισμένο, μόνο του, στο δρόμο

Παγώνη: Τα τακτικά χειρουργεία θα γίνουν κανονικά – Δεν θα ισχύσει το 80% (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07