ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:24
MENU CLOSE

Προϋπολογισμός 2022: Ένα κυβερνητικό άλμα στο κενό

30.11.2021 07:00

Η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2022 στηρίζεται σε μία εσφαλμένη παραδοχή: ότι τόσο η πανδημία, όσο και ο πληθωρισμός είναι παροδικά φαινόμενα που σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Πρόκειται για μια λανθασμένη κυβερνητική επιλογή που έρχεται να προστεθεί σε διαδοχικές υπερφίαλες εκτιμήσεις- από το περίφημο πια τελευταίο μίλι της πανδημίας μέχρι το απρόσβλητο της ελληνικής οικονομίας από το κύμα των ανατιμήσεων. Όταν κανείς ξεκινά με τόσο εσφαλμένο προσανατολισμό, μόνο σε λάθος κατεύθυνση μπορεί να βαδίσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ «απαντά» στις ανθεκτικές και πολύμορφες κρίσεις που μας περιβάλλουν – υγειονομική, παραγωγική, δημοσιονομική, ενεργειακή- με ένα μείγμα αδράνειας, ευσεβών πόθων και εμφατικής ιδεοληψίας.

Οι πολίτες δεν ζουν στην εικονική πραγματικότητα του κ. Μητσοτάκη. Βλέπουν την επιστροφή της ανασφάλειας, καταλαβαίνουν ότι αν συνεχίσουμε έτσι σύντομα θα έρθει η επόμενη απειλή της χρεωκοπίας, ξέρουν ότι η χώρα μετά από τις μεγάλες περιπέτειες του παρελθόντος οδεύει στην επανάληψή τους. Η χώρα χρειάζεται και έχει όλες τις προϋποθέσεις για μία νέα αρχή. Και η νέα αρχή ξεκινά από την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που μας περιβάλλουν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από τη στρατηγική αντίληψη ότι σε στιγμές κρίσης η πολιτική οφείλει να επιστρατεύει κάθε διαθέσιμο μέσο για να έχουμε απτά και άμεσα αποτελέσματα. Αυτή η αντίληψη βρίσκεται σε αντιστοιχία με την παγκόσμια αναζήτηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που στηρίζεται στην ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών, την ενεργητική παρέμβαση του κράτους και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής μακράς πνοής. Ο προϋπολογισμός του 2022 όφειλε να αποτελεί το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για ποιοτικές και ποσοτικές τομές. Με πρώτο βήμα τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, την καταπολέμηση της ακρίβειας και την ανακούφιση από τα συσσωρευμένα βάρη των τελευταίων δύο ετών. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την ουσιαστική ρύθμιση του χρέους της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής και ένα νέο, μόνιμο, πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πιο ευάλωτους. Οι βασικοί αυτοί πυλώνες πλαισιώνονται από προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας με μείωση έμμεσων φόρων που σχετίζονται με την ενέργεια, ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επιδότηση του ενεργειακού κόστους με κοινωνικά και παραγωγικά κριτήρια.

Η ανακούφιση είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης. Δεν είναι όμως αρκετή. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί -και πρέπει- να είναι εκείνο το εργαλείο που θα υποστηρίξει την οριστική έξοδο από το στρεβλό και αναποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο που μας οδηγεί από κρίση σε κρίση. Για να γίνει αυτό, η χώρα χρειάζεται πολιτικές που θα στηρίζουν τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με ειδική μέριμνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενίσχυση των καινοτόμων επενδυτικών εγχειρημάτων μεγαλύτερου ρίσκου και ισχυρή περιφερειακή διάσταση. Κάθε άλλη επιλογή οδηγεί σε μια ακόμα χαμένη ιστορική ευκαιρία που με τη σειρά της δημιουργεί τους όρους για την καθήλωση της ελληνικής οικονομίας σε μία ευάλωτη και περιθωριακή συνθήκη. Συνηθίζουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν συνιστά κοινοτοπία. Οι μεγάλες όμως δυσκολίες είναι αυτές που εμπεριέχουν και τις μεγάλες δυνατότητες για ριζικές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει τη χώρα να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων, της αδικίας και της μιζέριας. Θέλουμε η Ελλάδα να συγχρονιστεί με τον διεθνή βηματισμό γύρω από τη μείωση των ανισοτήτων, την δίκαιη ανάπτυξη, τον παραγωγικό μετασχηματισμό. Έχουμε τις δυνατότητες να βγούμε από το φαύλο κύκλο των διαδοχικών κρίσεων. Όπως το πετύχαμε συλλογικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Είναι δική μας ευθύνη λοιπόν να δώσουμε πολιτική διέξοδο στην απογοήτευση και την οργή της κοινωνίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που ούτε μπορεί ούτε θέλει να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, την δημόσια υγεία και την πραγματική οικονομία. Να πείσουμε δηλαδή ότι τα πράγματα στην χώρα μας μπορούν να πάνε διαφορετικά.

*Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβερνητική παράλυση, ο Σκέρτσος και η αβεβαιότητα

Έκθεση βιβλίου με μάσκες!

Προϋπολογισμός διεύρυνσης των ανισοτήτων και ανακατανομής σε βάρος των πολλών

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13
Exit mobile version