search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:55
MENU CLOSE

Έρευνα: Σε άνθιση η συνωμοσιολογία στην Ελλάδα μέσω social media

09.12.2021 14:54
facebook-new-09814

Η πανδημία του κορωνοϊού  επέδρασσε σαν την άνοιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες με συνέπεια να ανθίσει η meta-αλήθεια. Πιο απλά η θεωρίες συνομωσίας και η παραπληροφόρηση.

Τα νέα για την Ελλάδα είναι μάλλον αποκαρδιωτικά. Εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό χάρτη να καταγράφει υψηλό ποσοστό πίστης στις θεωρίες συνομωσίας για τον Covid 19 μέσω social media και εφαρμογών.

Εντοπίζεται μάλιστα στην τέταρτη θέση, πίσω από την Ρουμανία που είναι πρώτη, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκε και τον Ισραήλ με το οποίο η Ελλάδα ισοβαθμεί.

Ακόμα περισσότερο, ένας στους δύο Έλληνες δίνει βάση σε κάποια θεωρία συνομωσίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημειώνοντας ότι όσοι δίνουν βάσει σε αυτές έχουν τάση να μην θέλουν να εμβολιαστούν.

Η διαπίστωση αυτή είναι προϊόν  συγχρονισμένης έρευνας 19 πανεπιστημίων την οργάνωση και το γενικό συντονισμό της οποίας είχε από το Πολυτεχνείο Μονάχου ο καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιάννης Θεοχάρης.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες, οκτώ εκ των οποίων είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό και ιστότοπο «New Media & Society» έδειξε ότι μεγαλύτερη βάση στις θεωρίες συνομωσίας δίνουν στις ανατολικές χώρες.

Λίγη σημασία δίνουν σε ότι διασπείρεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τις πλατφόρμες, στις σκανδιναβικές χώρες. Οι χώρες της Μεσογείου είναι κάπου στη μέση, σύμφωνα με την έρευνα.

Παράγοντες που παίζουν ρόλο

Οι πανεπιστημιακοί θεωρούν πως οι διαφορές αυτές επηρεάζονται από τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις και του ιστορικού υπόβαθρου των λαών των χωρών που τέθηκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας.

Παίζουν επίσης ρόλο παράγοντες κοινωνικοί, ψυχολογικοί, η αντίληψη που έχει κάποιος για την θέση του στην κοινωνία, της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη, το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει κάποιος. Φαίνεται επίσης και από τον βαθμό εμπιστοσύνης στις Αρχές και τους θεσμούς της χώρας του.

Εξαρτάται επίσης και από τις πληροφορίες που βρίσκει στο οικοσύστημα ενημέρωση του, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή.

Η έρευνα έδειξε ότι το Facebook εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό δημοφιλίας μεταξύ των χρηστών των social media ακολουθούμενο από το You Tube, την εφαρμογή WhatsApp, το Twitter και το Messenger.

Οι ερευνητές είδαν ότι οι θεωρίες συνομωσίας δεν συσχετίζονται με τη δημοτικότητα του εκάστοτε μέσου κοινωνικής δικτύωσης ή της κάθε πλατφόρμας.

Για παράδειγμα το Facebook είναι δημοφιλές στη Δανία, η οποία όμως έχει χαμηλό δείκτη σημασίας στις θεωρίες  συνωμοσίας, εν αντιθέσει με την Ουγγαρία ή το Ισραήλ.

 Το ίδιο συμβαίνει με τις Πολωνία και Ελβετία σε σχέση με το Facebook. Η βάση που δίνουν στη συνωμοσιολογία περι τον κορονοϊό και το εμβόλιο είναι υψηλή στην Πολωνία, είναι όμως χαμηλή στην Ελβετία.

Η διαφοροποίηση του Twitter

Ωστόσο εκείνο που μπόρεσαν να σταθμίσουν ήταν ότι το Twitter δεν είναι «καλός αγωγός» διάδοσης θεωριών συνομωσίας. Αντίθετα η πεποίθηση σε αυτές είναι μεγάλη μέσω Facebook και You Tube.

Στην απορία γιατί το Twitter είναι ανθεκτικό στην διασπορά θεωριών συνομωσίας, η έρευνα έδειξε ότι εν αντιθέσει με τα Facebook και YouTube, ανέπτυξε εγκαίρως αυστηρό μηχανισμό ελέγχου κατά της παραπληροφόρησης.

Για παράδειγμα το μπλοκάρισμα λογαριασμών του Ντόναλτ Τράμπ σε Facebook και Twitter ανέκοψε την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Φάρμα: Η οικειοθελής αποχώρηση του Σταμάτη Γαρδέλη και τα σχόλια στο Twitter (Video)

Η Μάγια Τσόκλη ξανά στην ΕΡΤ μέσω ΗΠΑ

Αλλαγές σε ΑΝΤ1 και Open – «Κόβεται» εκπομπή στην Παιανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:49