search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:39
MENU CLOSE

Έρχονται αλλαγές στον εργασιακό χάρτη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2209
22/12/2021
23.12.2021 07:00
ERGASIAKA

Αύξηση περιλαμβάνουν οι προβλεπόμενες δαπάνες του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες για το 2022 ανέρχονται σε 21,612 δισ. ευρώ, ενώ, αν αφαιρέσουμε το κόστος των μέτρων που σχετίζονται με την Covid-19, ανέρχονται σε 20,763 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 526 εκατ. ευρώ (2,63%) σε σχέση με το 2021.

Η αύξηση αυτή, όπως τονίζεται, οφείλεται κατά τα δύο τρίτα περίπου στην εισροή των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης (+250 εκατ.) και κατά το ένα τρίτο (+130 εκατ.) στη δέσμευση περισσότερων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Φαίνεται ότι το μείζον στοίχημα του υπουργείου Εργασίας είναι η ριζική ανανέωση της αγοράς εργασίας – θετική ή αρνητική ο χρόνος θα δείξει – και η έστω υποτυπώδης ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Έτσι, λοιπόν, οι ιθύνοντες έχουν ετοιμάσει σειρά αλλαγών στην αγορά εργασίας το 2022… αρχής γενομένης από την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, η οποία θα ξεκινήσει σταδιακά τον Ιούνιο από τα σούπερ μάρκετ, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα.

Μάλιστα τον Μάρτιο θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα «ακουμπήσει» η ψηφιακή κάρτα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η κάρτα να εφαρμοστεί και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία.

Σταδιακά η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, ενώ θα καλύψει και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας, όπως οι τηλεργαζόμενοι. Η ψηφιακή κάρτα είναι μια κάρτα ωρομέτρησης σε φυσική μορφή, αλλά μια εφαρμογή στο κινητό μας και ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή της επιχείρησης θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το ψηφιακό ωράριο στην πράξη ως εξής

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.

Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη ΙΙ». Με τον τρόπο αυτόν θα καταγράφονται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Μάλιστα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου, ώστε να μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του και τον τρόπο που τον έχει καταχωρίσει ο εργοδότης του (π.χ. πλήρως ή μερικώς απασχολούμενο). Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η κάρτα να εφαρμοστεί και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία.

Το «πρώτο ένσημο»

Η επόμενη αλλαγή αφορά το «πρώτο ένσημο» για 40.000 νέους από 18 έως 29 ετών, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν έχουν στο ασφαλιστικό τους ιστορικό ούτε ένα ένσημο. Το κράτος αναμένεται να ενισχύσει τους νέους αυτούς με 1.200 ευρώ συνολικά για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022 θα καταβάλλεται επίδομα 100 ευρώ επί έξι μήνες.

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου, σύνολο 670 ευρώ. Αντίστοιχα 600 ευρώ για έξι μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.

Το «πρώτο ένσημο» αφορά και θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτήν η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο. Η επιδότηση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη θα του δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει με μικρό κόστος.

Μόλις 2% αύξηση κατώτατου

Υποτυπώδης αύξηση 2% από 1.1.2022 θα δοθεί στον κατώτατο μισθό, με προοπτική να υπάρξει και νέα αύξηση από τον ερχόμενο Ιούλιο. Το ύψος της θα καθοριστεί με βάση και τις προτάσεις που θα λάβει το υπουργείο από τις ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Να θυμίσουμε ότι για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, αφού ξεκινούσαν από «πάγωμα» και έφταναν έως και αύξηση της τάξης του 15%.

Έτσι, ο κατώτατος μισθός, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογιστούν και δοθούν οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους.

Επίσης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών διατηρείται και το 2022 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, διατηρώντας και την επόμενη χρονιά το σύνολο των εισφορών στο 36,66% από 39,66%.

Επεκτείνεται επίσης για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Το συνολικό κέρδος για τον εργαζόμενο από τη μείωση των εισφορών και των φόρων το νέο έτος ανέρχεται σε 160 ευρώ τον χρόνο για έναν εργαζόμενο με μεικτό μισθό 700 ευρώ, σε 355 ευρώ για μισθό 1.000 ευρώ, σε 389 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ και σε 691 ευρώ ανά έτος για μισθό 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, το όφελος από ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα και την αύξηση του κατώτατου μισθού κυμαίνεται από 305 ευρώ έως 533 ευρώ ανά έτος.

«Σκάει μύτη» και το ΤΕΚΑ

Από 1.1.2022 όμως μπαίνει στη ζωή των εργαζόμενων και το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που απευθύνεται σε νέους εργαζόμενους αλλά και σε ασφαλισμένους έως 35 ετών. Στο τέλος Φεβρουαρίου για πρώτη φορά οι εισφορές των νεοεισερχόμενων θα υποβληθούν μέσω των ΑΠΔ σε δύο διαφορετικούς κωδικούς, ώστε να είναι διακριτή η διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και εκείνων που θα κατευθυνθούν προς το ΤΕΚΑ.

Οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται πλέον υποχρεωτικά στο νέο Ταμείο την επόμενη χρονιά και υπολογίζονται από 98.000 έως 100.000 άτομα. Σύμφωνα με το νέο σύστημα υιοθετείται βαθμιαία η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα ενταχθεί στο ΤΕΚΑ. Δηλαδή, οι εισφορές των νέων δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, αλλά θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Τέλος, το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας επεκτείνεται σε 150.000 θέσεις. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών – εργαζομένων), για έξι μήνες, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας. Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης

Εφορία: Από σήμερα καταργούνται οι φυσικές επισκέψεις – Τι αλλάζει

Φυσικό αέριο: Ιστορικό υψηλό στην τιμή της μεγαβατώρας – «Φωτιά» το ηλεκτρικό ρεύμα

Ακρίβεια: Με «καπέλο» 10 λεπτών ο καφές από τον Ιανουάριο – Πράσινο τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:39