ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:51
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πρώτη σύνδεση της απώλειας όσφρησης-γεύσης με γενετικούς παράγοντες

17.01.2022 21:46

Ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα ‘Ανταμ Ότον της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe Inc., οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα σχεδόν 70.000 ατόμων άνω των 18 ετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω κορωνοϊού.

Τα δύο αυτά γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που εκφράζονται σε κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης και εμπλέκονται στην ανίχνευση των οσμών. Η ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω Covid-19.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεοπτικές άδειες: Σε απολογία Νίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας

Ξυλοδαρμός στην Αργυρούπολη: Παραδόθηκε ο 46χρονος – Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση

Θεσσαλονίκη: Ένας «περίεργος» θόρυβος που ακούγεται τη νύχτα αναστατώνει τους κατοίκους (Video/Photo)

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:50
Exit mobile version