search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 06:35
MENU CLOSE

Δώρα Αυγέρη: «Αλλοπρόσαλλη και υποχωρητική η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη» (video)

09.05.2024 11:41
avgeri1

Αλλοπρόσαλλη και υποχωρητική χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στο «ATTICA TV» αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή της-λίγες μέρες πριν από αυτή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Νότιας Αλβανίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, στα οποία κάθε άλλο παρά απαντά η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη που ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και τη δημιουργία εντυπώσεων.

«Επισκέφτηκα το Σάββατο της Ανάστασης τη Νότια Αλβανία και είχα την ευκαιρία να κάνω Ανάσταση σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο. Τέσσερις αναστάσεις έκανα, σε τέσσερα διαφορετικά χωριά, σε τέσσερις διαφορετικές εκκλησίες. Ήταν μία μοναδική εμπειρία.

Νομίζω ότι η παρουσία εκεί του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει έναν ιδιαίτερα συμβολισμό και θα σας έλεγα και μια ενθάρρυνση για την ελληνική μειονότητα, η οποία έχει πάρα πολλά ζητήματα,  ζητήματα περιουσιών, κράτους δικαίου, ζητήματα που ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ τα θέτει και τα είχε θέσει και ως κυβέρνηση κι ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη. 

Ερωτηθείσα για την υποψηφιότητα Μπελέρη, η Δώρα Αυγέρη απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία πολύ μεγάλη εργαλειοθήκη και χρησιμοποιεί ως εργαλείο οτιδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να του είναι χρήσιμο, όχι μόνο κομματικά, αλλά και προσωπικά θα έλεγα. 

Όμως, από την εργαλειοποίηση του ζητήματος των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος, πολύ περισσότερο δε βγαίνει η ελληνική μειονότητα, ούτε η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Εξάλλου, τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία, στη Βόρειο Ήπειρο, δεν είναι μόνον ένα ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, είναι ζήτημα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αλβανία, καθώς είναι προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της. 

Εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε, δεν ξεχνάμε να το επισημαίνουμε και να το διεκδικούμε. Ο κ. Μητσοτάκης όταν επισκέφτηκε την Αλβανία το 2022, ξέχασε να το πει αυτό στον κ. Ραμα και αντιθέτως του απένειμε τα εύσημα μιλώντας για «πρόοδο σ’ αυτό τον τομέα». 

Η Δώρα Αυγέρη επικεντρώθηκε στη χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού στη χώρα μας και τον συγχρονισμό της με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Τουρκία. 

«Έχουμε τον Αλβανό πρωθυπουργό  που έρχεται μέσα σε αυτές τις συνθήκες στη χώρα μας και τον Έλληνα  πρωθυπουργό που πηγαίνει στην Τουρκία ενώ μετατρέπεται σε τζαμί ένας ιερός χώρος της ορθοδοξίας. Τι μπορεί να περιμένει κανείς απ’ αυτή την αλλοπρόσαλλη και υποχωρητική θα σας έλεγα εγώ εξωτερική πολιτική; Σκεφτείτε αυτό να γινόταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό είτε τον Στέφανο Κασσελάκη, είτε τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να το διανοηθεί κανείς; Αυτοί που φορούν τις περικεφαλαίες της εθνικοφροσύνης και της πατριδοκαπηλίας τι θα είχαν κάνει;

Να σας θυμίσω σε τι κλίμα διεξάγονταν οι ευρωεκλογές το 2019 και οι εθνικές εκλογές; Δεν μπορούσε υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να επισκεφθεί καμία λαϊκή και κανέναν χώρο, για παράδειγμα στην Πέλλα, είτε σε άλλη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, γιατί είχε φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να ποτίσει με πολύ ακροδεξιό δηλητήριο όλη την περιοχή, έσπειρε ακροδεξιό μίσος και εθνικιστικό παραλήρημα.

Σας μιλώ από μία περιοχή που είναι πάρα πολύ πληγωμένη από αυτό που έσπειρε ο κ. Μητσοτάκης την περίοδο του 2019 και μέχρι σήμερα», επεσήμανε η Δώρα Αυγέρη, ενώ  αναφερόμενη στον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς και το επίδικο των ευρωεκλογών, τόνισε:

«Φοβάμαι μη θερίσουμε αυτή την ακροδεξιά που έσπειρε ο κ. Μητσοτάκης, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό η ψήφος να μην είναι ψήφος αποστροφής και δυσφορίας, αλλά να είναι μία θετική, δημοκρατική, προοδευτική ψήφος ουσίας, που θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις και για την προοδευτική αλλαγή, για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Διαβάστε επίσης:

Επιστολική ψήφος: Φτάνουν σιγά-σιγά οι φάκελοι – Το μήνυμα που έλαβαν οι ψηφοφόροι στα κινητά τους

Τριήμερη επίσκεψη Κουτσούμπα από σήμερα (9/5) στη Γερμανία

Σπηλιωτόπουλος για Κασσελάκη: «Είναι επιτυχημένος και δεν έχει να κρύψει κάτι» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38