search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:15
MENU CLOSE

Ο Χιονιάς έφερε μομφή

29.01.2022 07:00
Manolakou

Ακραίο καιρικό φαινόμενο ονόμασαν τη χιονόπτωση μέσα στο καταχείμωνο! Είχαν ωστόσο πλήρη ενημέρωση για την έναρξη, τη διάρκεια, την ένταση και ποιες περιοχές θα πλήξει, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της πρωτεύουσας. Κυβέρνηση και περιφέρεια, μας βομβάρδιζαν με τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους, που βούλιαξαν στην ανυποληψία. Δηλαδή ότι όλοι οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί, γιατί ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα…

Το αποτέλεσμα: χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες, αβοήθητοι, σε μεγάλους οδικούς άξονες με κίνδυνο τη ζωή τους. Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, για μέρες και με ευπαθείς ομάδες, νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις και 3ψήφιο αριθμό νεκρών από κορονοϊό. Ντροπή τους!

Δίκαιη η οργή και αγανάκτηση και καμιά υποκριτική συγνώμη με απαράδεκτες δικαιολογίες, δεν ξεπλένουν αυτό που έζησαν χιλιάδες άνθρωποι.

Ακόμα μία φορά το αστικό κράτος έδειξε πόσο εχθρικό είναι για το λαό και τις ανάγκες του, ένα κράτος που έχει συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική της και στην αδιαφορία για υποδομές για την προστασία της ζωής και περιουσίας του λαού. Εκφραζόμενη από διαφορετικά κόμματα σοσιαλδημοκρατικά ή νεοφιλελεύθερα. Τα ζήσαμε με τον ΙΑΝΟ ή τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια ή τον χιονιά ΕΛΠΙΔΑ επί ΝΔ, τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα ή τις πυρκαγιές στο Μάτι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.

Η ουσία, που επιβεβαιώνεται και με την πείρα είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι γρήγορος και αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Δυσκίνητος και αναποτελεσματικός για να προστατέψει το λαό από ένα προβλεπόμενο επιστημονικά καιρικό φαινόμενο.

Τελικά στην εποχή της ψηφιοποίησης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, χρησιμοποιούνται για να βγάζουν κέρδη οι καπιταλιστές και να ποδοπατιούνται οι λαϊκές ανάγκες.

Είναι όμως προκλητικά εξοργιστικό να υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα στα νοικοκυριά, και ταυτόχρονα υποσυντηρούμενα δίκτυα και εκτεταμένες βλάβες σε συνθήκες παγωνιάς για συνεχόμενες ημέρες.

Πανάκριβα διόδια στην Αττική οδό και επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ για απώλεια εσόδων, από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο μνημονίων και της καραντίνας με την πανδημία. Στα 15 χρόνια έβγαλαν 3 δισ. ευρώ. Σ΄ αυτούς εξασφαλίζει το αστικό σύστημα την κερδοφορία με ασφαλιστικές δικλείδες, όπως απαγόρευση κατασκευής και λειτουργίας «ανταγωνιστικών έργων», δηλαδή παράλληλων δρόμων. Φυσικά, η παράδοση των οδικών δικτύων στα επιχειρηματικά συμφέροντα έχει υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, και ας τσακώνονται τώρα για τις ευθύνες. Αλλά και με τις αστείες αποζημιώσεις, προσπαθεί η κυβέρνηση να σκεπάσει τις ευθύνες της, να απορροφήσει την αγανάκτηση του κόσμου και να ευνοηθούν τελικά οι μεγαλοεταιρίες. Αυτός είναι ο καθρέφτης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που υλοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Την «απελευθέρωση της ενέργειας» προώθησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, προκαλώντας ενεργειακή φτώχεια, αλλά και απαρχαιωμένα δίκτυα, γενικευμένη εργολαβοποίηση της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΔΔΗΕ (49%), με συνεργεία συμβασιούχων κ.ά. Έτσι μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση τα νοικοκυριά με το χιονιά.Το ίδιο ισχύει και μετις αμαξοστοιχίες της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την καθήλωση οχημάτων και συρμών των αστικών συγκοινωνιών.

Συνεπώς η λαϊκή αγανάκτηση και οργή που συσσωρεύονται, πρέπει να γίνουν δύναμη πάλης, σύγκρουσης και ανατροπής. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων επίδοξων «σωτήρων», που θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν.

Γιατί η κατάθεση πρότασης μομφής από το ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ, με αφορμή το Γολγοθά προβλημάτων, στις πληγείσες περιοχές, δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Εάν δεν αλλάξει ο ίδιος ο χαρακτήρας και η λειτουργία του σημερινού κράτους που ενδιαφέρεται μόνο για το καπιταλιστικό κέρδος, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ φυσικά καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και με τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο «πρόσωπό» τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, υγεία, εισόδημα, εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, από τη θέση της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, αλλά και την ανάγκη ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των κομμάτων που την υπηρετούν.

*Η Διαμάντω Μανωλάκου είναι βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Διαβάστε επίσης:

Και η μομφή έπεφτε ράι θρού!

Στην παιδική χαρά πριν από τη χιονοκαταιγίδα

Ο ρόλος της Τέχνης και ο επιμένων Αλέκος Φασιανός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15