search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 21:16
MENU CLOSE

Αναγνώστη, άκου, νιώσε, μίλα!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17/02/2022
19.02.2022 07:00
Απάτη σε ελληνικό πανεπιστήμιο με έρευνα «φάντασμα» αποκάλυψε η OLAF - Ελληνίδα ερευνήτρια πήρε 1,1 εκατ. ευρώ (pdf) - Media

Σήμερα έρχεται κοντά σας μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, η Έφη Ζωγράφου, που εντυπωσίασε με το πρώτο – ολιγοσέλιδο – βιβλίο της με τίτλο «Λυσίμαχε, άκου», που κυκλοφόρησε από τον Αρμό.

Πώς (αυτο)παρουσιάζεται η συγγραφέας. «Είμαι εβδομήντα ενός χρόνων, γεννήθηκα στην Πάτρα και έχω ζήσει δύο ζωές. Η προηγούμενη σταμάτησε ξαφνικά εδώ και χρόνια κηρύσσοντας απεργία διαρκείας. Τότε έζησα με τον Τάσο Ζωγράφο, γεννήθηκε ο Λυσίμαχος, έφυγε ο Τάσος, έφυγε ο Παύλος∙ και ο Λυσίμαχος, από τότε, ζει πολύ μακριά από τον τόπο. Δούλεψα “σαν” και όχι “ως” διαφημίστρια σαράντα χρόνια. Ζόρικα πράγματα. Σήμερα ζω τη δεύτερη ζωή μου και η προσπάθειά μου για ένα πόνημα ανοίγει τον δρόμο που θα την κάνει καλύτερη».

Τι γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Η Έφη Ζωγράφου στο πρώτο της γραπτό, τουλάχιστον σε δημόσια έκθεση, έρχεται να μας ταράξει μέσα στον καθημερινό εφιάλτη της σύγχρονης Ελλάδας και του ευρωπαϊκού αδιεξόδου. Γιατί έρχεται από μια Ελλάδα μετά τον πόλεμο, μετά τον Εμφύλιο, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και κάθε φορά έρχεται ένα μαχαίρι και κόβει τον δρόμο.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με γνωστούς ρητορικούς και αισθητικούς όρους, θα μιλούσαμε για νατουραλισμό, για ιστορικό ρεαλισμό και για λούμπεν προλεταριάτο. Όχι, η Ζωγράφου καταγράφει μια ζωή που τη βίωσαν οι περισσότεροι Έλληνες, βγαίνοντας από τις τραγικές συνθήκες που τραυμάτισαν τα ήθη μας, τον τρόπο ζωής και τον χαρακτήρα μας. Και βέβαια αντέξαμε, και βέβαια επιβιώσαμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε, έστω και διαισθητικά, πως κάθε τραγωδία έχει κάθαρση!
Η αφήγηση της Ζωγράφου, καθαρά αυτοβιογραφική, μας υποχρεώνει να ομολογήσουμε πως αυτός ο έρμος ο λαός μας είναι τραγικά σφραγισμένος από την Ιστορία, την οποία πρώτος αυτός ο λαός, από την εποχή του Ηρόδοτου, τη συνέλαβε ως ταυτότητα ελπίδων και απελπισίας.
Η Ζωγράφου έρχεται ως αφηγήτρια από την εποχή που οι συγγραφείς μας γράφανε τα πάθια του ανθρώπου πάνω στη σαρμανίτσα των παιδιών και το φέρετρο των παππούδων. “Λες κι έχουν τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου” έγραψε ο Παπαδιαμάντης. Έτσι, αυτή η ζωή της αγωνίας και του αγώνα έφτασε μέχρι το ελληνικό σινεμά που αποτύπωσε την “όψιν” του εξαίσια ο Τάσος Ζωγράφος, ο σύντροφος της Έφης, ο μέγας εικαστικός του νεοελληνικού σινεμά.
Η Έφη Ζωγράφου έκανε την εικόνα γλώσσα του νεοελληνικού ηρωικού αδιεξόδου».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική για την ακρίβεια

Μαύρο ρεκόρ πληθωρισμού

Η ακρίβεια «ροκανίζει» την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 21:09