search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:21
MENU CLOSE

Η ακρίβεια «ροκανίζει» την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17/2/2022
17.02.2022 07:00
kivernisi_new

Στην αναζήτηση μέτρων που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν κάπως τα ασήκωτα βάρη της ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες και, ταυτόχρονα, τραβούν προς τα κάτω και την ίδια, αναζητά η κυβέρνηση.

Σε μία φάση που ήδη οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου προκαλούν «ηλεκτροπληξία» και «εγκαύματα» στους καταναλωτές, Μαξίμου και κυβέρνηση επιχειρούν να… τετραγωνίσουν τον κύκλο, ήτοι, να βρουν τα απαραίτητα κονδύλια για να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού από την ενεργειακή – και όχι μόνο – ακρίβεια και, ταυτόχρονα, να μην τινάξουν στον αέρα το ήδη πολύ υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς, πλέον, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το τέλος της ευρωπαϊκής «ρήτρας διαφυγής» και μαζί του πλησιάζουν και οι απαιτήσεις των Βρυξελλών για πρωτογενή πλεονάσματα.

«Στοχευμένα» μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, ουδεμία εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές στο ζήτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης είπε τέσσερα πράγματα, τα οποία μάλλον θα αποτελέσουν και τον μπούσουλα για τα όποια μέτρα ελάφρυνσης:

Θα συνεχιστεί, για όσο χρειαστεί, η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών.

Την 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ υψηλότερη της πρώτης.

Τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

Κάθε μέτρο, στο εξής, θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία».

Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι οι όποιες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας θα είναι «σημειακές» και όχι οριζόντιες, θα έχουν συγκεκριμένο «βάθος» (μένει να φανεί τι εννοεί η κυβέρνηση μιλώντας για τους «πιο ευάλωτους») και ότι το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» (η σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, για την οποία μιλούν οι περισσότεροι υπουργοί) αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν τα όποια μέτρα.

Ακόμα πιο απλά, μέτρα όπως πολλά από αυτά που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Το κακό είναι ότι – με εξαίρεση τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, το 2021 – τα μεγέθη δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,2%, από 5,1% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένα είδος από τα λεγόμενα «ευρείας κατανάλωσης» που να μην κατέγραψε αυξήσεις, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το πορτοφόλι των πολιτών.

Φυσικά, οι τιμές της ενέργειας οδηγούν τον «καλπασμό» του πληθωρισμού και το χειρότερο είναι ότι οι αρχικές προβλέψεις για αποκλιμάκωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έχουν… πάει περίπατο, με τους απανταχού οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το σύνολο του έτους θα είναι δύσκολο.

Επίσης, οι ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς μοιάζει να απομακρύνεται σταδιακά ο κίνδυνος σύρραξης στην Ουκρανία, μάλλον αποδεικνύονται φρούδες, καθώς ύστερα από σημαντικές πτώσεις την Τρίτη, όταν υπήρξαν πληροφορίες για αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων, την Τετάρτη ξαναπήραν τον… ανήφορο.

Συγκεκριμένα, για παραγγελίες Απριλίου, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν πάνω από 94 δολάρια το βαρέλι, του αργού WTI κοντά στα 93 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, και χθες συνεχίστηκε η πτώση της τιμής του, που διαμορφώθηκε κοντά στα 64,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σκέψεις για «δώρο Πάσχα»

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται ότι καταφεύγει σε ένα μέτρο που, όταν ήταν αντιπολίτευση, το λοιδορούσε και το κατήγγελλε, αυτό της επιδοματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει – κάτι σαν… – «δώρο Πάσχα» έως τον Απρίλιο, με τη μορφή στοχευμένου επιδόματος.

Ωστόσο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε για το ύψος του επιδόματος αυτού, ούτε σε ποιους θα χορηγηθεί, ούτε για τον χρόνο χορήγησής του, λέγοντας ότι «επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου.

Σχεδιάζουμε και θέλουμε να είναι κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα» περιγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. […] Όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα το πούμε μετρημένα». Παράλληλα, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια αποστροφή του λόγου του, καθώς σημείωσε, αναφερόμενος στις εξελίξεις, ότι «προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος».

Σταϊκούρας πιο… σκοτεινός

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πάλι από τον ΣΚΑΪ, «έδωσε στίγμα» σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «ανάλογα με την εκτέλεση προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο (φαίνεται να είναι πολύ καλή, με έσοδα αυξημένα σε σχέση με τους στόχους, έπειτα από έναν κακό Ιανουάριο), αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση το επόμενο διάστημα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, για να βοηθήσουμε ευάλωτα νοικοκυριά… στοχευμένα και όχι με μόνιμο τρόπο».

Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, μιλώντας απλώς για «παροχή κάποιας ρευστότητας» στους πιο ευάλωτους. Ωστόσο, το «ζουμί» των όσων είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι:

Πρώτον, «δεν μπορούμε, ό,τι και να κάνουμε, να καλύψουμε στο πλαίσιο του εφικτού όλες αυτές τις απώλειες που έχουν και θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά το επόμενο χρονικό διάστημα».

Δεύτερον, το φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων «κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση».

Τρίτον, για τους λογαριασμούς ενέργειας «αν οι εξελίξεις δεν είναι θετικές τους επόμενους μήνες, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πόροι και από τον κρατικό προϋπολογισμό», όπερ σημαίνει ότι «θα πρέπει να έχουμε “στην άκρη” κάποιους πόρους, για δυσμενή σενάρια μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αν χρειαστεί».

Τέταρτον, ότι για πιο ευρείες παρεμβάσεις «αν αυξηθεί το έλλειμμα θα πρέπει να δανειστούμε. Πού έχει πάει το επιτόκιο σήμερα; Στο 2,7% περίπου το δεκαετές ομόλογο. Άρα, όποιοι εισηγούνται με ευκολία και ανευθυνότητα “δώσε κι άλλα” ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι πρέπει να υποθηκεύσουμε το παρόν και το μέλλον της οικονομίας».

Αποτύπωση της δυσαρέσκειας

Η αλήθεια είναι ότι – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις – ο Μάρτιος θα είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας και της ακρίβειας, αλλά και γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, η οποία, όπως έχει ήδη γράψει το «Π», βρίσκεται σε φάση παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, αν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχιστούν με αμείωτη ένταση (κάτι που πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο), τότε οι όποιοι σχεδιασμοί κυβέρνησης και Μαξίμου θα χρειαστούν… αναδόμηση, με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες εξελίξεις. Πολλώ δε μάλλον όταν πλέον οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ανοιχτά τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κατάσταση της… τσέπης τους.

Τελευταίο «κρούσμα» η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όπου στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% (χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (47%) θέτει την ακρίβεια ως το ζήτημα που τον ανησυχεί περισσότερο, ενώ ένας στους τέσσερις (24,2%) την πανδημία, δηλαδή τις δύο κρίσεις όπου η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει και πολύ καλά ώς τώρα. Αντιθέτως, στα «πολύ χαμηλά» βρίσκονται ζητήματα που η κυβέρνηση τα έβαζε στην προμετωπίδα των εξαγγελιών και πολιτικών της, όπως η εγκληματικότητα, τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό.

Και στο βάθος… κορωνοϊός

Εν τω μεταξύ, μπορεί η ακρίβεια να έχει «βάλει στην άκρη» το πρόβλημα της πανδημίας της Covid-19, ωστόσο η κρίση παραμένει και τα πράγματα μόνο καλά δεν πηγαίνουν, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στείλει μήνυμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Ως προς αυτό το ζήτημα και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες από τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι οι επιστήμονες έδωσαν το «πράσινο φως» για αύξηση της πληρότητας στις αθλητικές εκδηλώσεις από 10% στο 50%.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την επιτροπή να εγκρίνει – αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα – τις μονοήμερες σχολικές εκδρομές, με προοπτική να επιτραπούν και οι πολυήμερες από τον Μάρτιο, καθώς και να συναινεί ώστε να επιτραπούν όρθιοι πελάτες στα καταστήματα διασκέδασης.

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως το τελευταίο «κύμα» της πανδημίας θα υποχωρήσει εμφανώς από τον Μάρτιο, αν και παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις πιέσεις για μεγάλα «ανοίγματα», καθώς κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχίζει σταδιακά να τίθεται ζήτημα άρσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, ενώ με νέο «όχι» αντιμετωπίστηκαν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς.

Ωστόσο οι φόβοι για νέα μετάλλαξη του ιού, αλλά και η «εμμονή» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία φαίνεται ότι δεν εξαφανίστηκε από την κυριαρχία της Όμικρον, λειτουργούν ως φρένο.

Ούτως ή άλλως, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, «έστειλε σήμα», λέγοντας ότι «παρακολουθούμε και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μία σταδιακή χαλάρωση, ώς και κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Την Τετάρτη (σ.σ.: χθες) συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν και στη χώρα μας αυτή τη χαλάρωση – κάτι τέτοιο δείχνει μέχρι τώρα η τάση σε βασικούς δείκτες – η επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει, ακολουθώντας, νομίζω, την τάση που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έσπαγε το «φράγμα» των 25.000 νεκρών, ενώ όσον αφορά στους διασωληνωμένους η κατάσταση παρέμενε «στα κόκκινα».

Την ίδια στιγμή πρέπει να σημειωθεί ότι φωνές από τον ιατρικό κόσμο και από την αντιπολίτευση αντιτίθενται ανοιχτά σε σημαντική «χαλάρωση» των μέτρων, τονίζοντας ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να δέχεται πίεση και ότι οι συγκρίσεις με την Ευρώπη είναι μάλλον άστοχες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη το επίπεδο των συστημάτων Υγείας των ανεπτυγμένων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγορούν την κυβέρνηση για πολιτικά / οικονομικά και όχι επιστημονικά κριτήρια πίσω από τις αποφάσεις για άρση περιοριστικών μέτρων και για κινδύνους πισωγυρίσματος, πόσω μάλλον αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι στο «σκληρό» στατιστικό των θανάτων από Covid-19 η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Ανακύκλωση: Κάτω από την βάση εξακολουθεί και παίρνει η Ελλάδα (Video)

Αγορά ακινήτων: Φθηνά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας η νέα τάση

Το μεγάλο παιχνίδι ΗΠΑ – Ρωσίας για τον έλεγχο του ενεργειακού δρόμου στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:20